بهتر است درمورد انتظارات اطرافیان نسبت به خودمان اطلاع داشته باشیم و بدانیم چه احساسی به ما دارند و چه توقعاتی از ما دارند بهتر است چگونه با آن ها برخورد کنیم و نحوه رفتار ما نسبت به اینگونه افراد چگونه باید باشد!
یک مشاور خانواده یکی از راههای رسیدن به همدلی در جامعه را درک چهارچوب ذهنی دیگران معرفی کرد و گفت: «با برآورده کردن انتظارات دیگران به راحتی میتوانیم با آنها رابطهٔ گرم و صمیمی ایجاد کنیم».
دکتر فاطمه آذرتاش در رابطه با این موضوع که چطور میتوانیم به این شناخت دست یابیم ادامه داد: «لازمه این کار یافتن اطلاعاتی در مورد سوابق زندگی و تجربیات گذشتهٔ افراد و آگاهی از نقاط ضعف، حساسیتها و گرایشهای آنهاست. به دنبال کسب این اطلاعات میتوانیم به مسائل از دریچه چشم آنها نگاه کنیم. به بیان دیگر برای ایجاد ارتباطی موفق با دیگران بهتر است چهارچوب ذهنی متقارن و همساز داشته باشیم. خواه چهارچوبهای ذهنی ما به طور طبیعی به هم نزدیک باشند، خواه با اختیار، آنها را به هم نزدیک کنیم. هرچه این تقارن بیشتر باشد، ارتباط ما با یکدیگر موفقتر و توان همدلی کردن ما با دیگران بیشتر میشود».
این مدرس دانشگاه، همرنگی و انطباق چهارچوبهای ذهنی دو نفر را نقطه عطف یک رابطه موثر و مفید بین آنها دانست که مصداق واقعی تفاهم و توافق و همدلی است. وی یکی دیگر از راههای افزایش همدلی را کنترل احساسات وهیجان معرفی کرد.
به گفته این مشاور خانواده میزان مهارت افراد در بیان احساسات، ویژگیهای اجتماعی مهمی هستند که به برقراری ارتباط هرچه بهتر با دیگران کمک میکند. مهارت بیان احساس به شکل مناسب یکی از اجزای سازندهٔ هوش هیجانی است. هوش هیجانی مجموعهای از توانمندیهایی است که طی آن فرد میتواند انگیزه خود را حفظ و در مقابل ناملایمات، پایداری و تکانشهای خودش را کنترل کند و متناسب با موقعیت پاسخ مناسب دهد. انتقال احساسات منفی به دیگران و عدم کنترل هیجانات از مهمترین عوامل تخریب روابط همدلانه است. شواهد بسیاری ثابت میکند افرادی که دارای مهارتهای کنترل هیجانی هستند و به سطحی از خویشتن داری دست پیدا کردند، احساسات دیگران را بهتر میشناسند و درک میکنند در نتیجه برخورد موثرتری با آنها خواهند داشت.