چه کارهایی باعث می شوند تا احساس خستگی کنیم و چه خوارکی هایی می توانند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشند توصیه متخصصین تغذیه در این زمینه چیست و بهتر است برای رفع این حالت چه کارهایی انجام دهیم
خستگی ممکن است به خاطر کمبود آب بدن ایجاد شود. کاهش توجه و سردرد از جمله مهم ترین علائم این مشکل هستند.
اغلب اوقات ممکن است که طی روز بدون هیچ دلیل مشخصی، از لحاظ روحی و جسمی احساس خستگی کنید. این حالت به تغذیه و عادات غذایی روزانه بستگی دارد زیرا بعضی از خوراکی ها احساس خستگی را افزایش می دهند. کاهش مصرف این مواد غذایی می تواند باعث بهبود سلامتی گردد.
خوراکی های سرشار از شکر بر خلاف تصور، به جای تامین انرژی باعث خستگی بدن می شوند زیرا خیلی سریع متابولیسم می شوند که این فرایند نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. دیگر فعالیت هایی که به انرژی نیاز دارند نیز چنین تاثیری دارند. شکر تغییر انرژی در بدن ایجاد می کند اما پایدار نخواهد بود.
مصرف غذاهای خیلی چرب نیز با احساس خستگی همراه است. چربی ها به سختی هضم می شوند و روند گوارش آنها نیاز به انرژی بیشتری دارد. به همین خاطر است که پس از خوردن غذاهای چرب سنگینی در معده احساس می شود که کمی بعد از خوردن با نفخ و خستگی همراه خواهد بود.
بعضی خوراکی ها برای بدن بسیار سنگین هستند و بلافاصله بعد از مصرف خستگی ایجاد می کنند. گوشت بوقلمون، شیر، مغزها، برنج قهوه ای و حبوبات از این جمله اند. البته مصرف این خوراکی ها بسیار مهم است زیرا ریز مغذی های ضروری را به بدن می رساند. افراد باید با توجه به فعالیت های خود این مواد غذایی را در برنامه روزانه خود بگنجانند. همه اندام های بشر به یک شکل به ریز مغذی ها پاسخ نمی دهند و به روش های مختلفی جذب می شوند.
کافئین با افزایش تحرک همراه است و مغز را در حالت هشدار قرار می دهد. قهوه به عنوان یک نوشیدنی محرک عملکردهای بدن را به سرعت فعال می کند اما اگر بیش از حد مصرف شود می تواند زمینه ساز بی خوابی گردد. بی خوابی نیز خستگی را در پی دارد زیرا فرد نمی تواند به راحتی بخوابد و به فعالیت های رومزه آسیب می رساند.
خستگی ممکن است در نتیجه کاهش آب بدن ایجاد شود زمانی که به اندازه کافی مایعات در طول روز میل نکرده باشید. کم آبی خستگی شدید را در پی دارد که مهم ترین نشانه کمبود مایعات بدن است که با سردرد و کاهش توجه همراه خواهد بود. بهترین مایع برای عملکرد مطلوب بدن، آب است.
مصرف زیاد خوراکی های حاوی مواد فعال شیمیایی می تواند تعادل بدن را بر هم بزند و خستگی و اختلالاتی را در طولانی مدت در پی داشته باشد.
استفاده بیش از حد غذاهایی مانند همبرگر، هات داگ، پیتزا و همچنین تغذیه نامنظم در ساعات مختلف تا حد بالایی به بدن آسیب می رساند. در این حالت بدن مجبور است برای جبران این زیاده روی بیشتر فعالیت کند که با خستگی بسیار شدید و کاهش توجه همراه خواهد بود.
توصیه هایی برای کاهش احساس خستگی
مصرف میوه ها و سبزیجات ریزمغذی های اساسی برای فعالیت بدن و احساس خوب را تامین می کند.
غلات سبوس دار انرژی لازم برای آغاز فعالیت های روزانه را به بهترین نحو تامین می کند.
گردو، بادام و کنجد منبع انرژی های ضروری برای همه فعالیت های روزمره هستند. به علاوه، موجب حفظ تمرکز برای انجام مسئولیت های مختلف را نیز تامین می کنند.
فعال بودن مانع از ایجاد احساس خستگی می شود. تحرک بهترین دوست بدن برای دوری از خستگی است، موجب سرحالی صبح می شود و نظم خوبی به بدن می دهد. گوش دادن به موسیقی، تحریک حس بینایی، تحریک حس بویایی به کمک بوهای تند مانند فلفل و قرار گرفتن در محیطی روشن که مانع از خستگی چشم ها شود می تواند حواس را در طول روز تحریک کند.
با توجه به شرایط کاری خود ساعاتی از روز را به تمرینات جسمانی اختصاص دهید. اگر به هیچ وجه نمی توانید ورزش کنید برخی از عادات زندگی را تغییر دهید. به عنوان مثال از پله ها به جای آسانسور استفاده کنید و پیاده به خرید با محل کار بروید.
خوابیدن در ساعات منظم به بدن اجازه می دهد در طول شب استراحت کرده و انرژی را دوباره احیا کند. در این صورت خستگی روزانه تسکین می یابد و برای روز بعد شادب خواهید بود.
رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرید تا ریز مغذی های ضروری برای عملکرد مطلوب بدن و بازده ذهنی به بدن برسد.
منبع:www.Ameliore ta santé.fr