با عوض شدن فصل ها ژن های افراد مختلف نیز تغییر پیدا می کنند و این تغییر می تواند در بدن آن ها تاثیرات مختلفی بگذارد و موجب بروز بیماریهای مختلف در آنان شود که از آن جمله می توان به بیماری های قلبی، دیابت و امراض خود ایمنی اشاره کرد.
کارشناسان دریافتهاند تغییر ژنهای بدن در فصول سرد سال یکی از اصلیترین عوامل ابتلای افراد به سرماخوردگی و آنفولانزای فصلی است.
گفتنی است، بر اساس تحقیقات صورت گرفته بسیاری از بیماریها در فصول سرد سال شدت پیدا میکنند از جمله دیابت، افزایش وزن، بیماریهای قلبیعروقی، آرتروز و نیز روماتیسم که بر اساس پژوهشها به دلیل تغییر ژنها سیستم ایمنی بدن در فصول سرد سال بیماران را با عوارض متعدد مواجه میکنند.
بر اساس تحقیقات تیم ژنتیک دانشگاه کمبریج بر روی ژنهای سیستم ایمنی بدن در زمستان و میزان گلبولهای سفیدخون کارشناسان دریافتهاند ژن های سیستم ایمنی برای محافظت از بدن در مقابل انواع عوامل بیماری زا، میکروبها و ویروسها در زمستان تغییر شکل میدهند و زمان سوئیچ کردن ژنهای سیستم ایمنی زمانی است که افراد به انواع بیماریهای مرتبط فصلی دچار میشوند.
این نتایج حاصل بررسی نمونه خون بیشاز 22 هزار نفر از سراسر دنیا و مقایسهی ژنهای آنهاست.
در تمامی نمونهها نوعی تغییر شکل ژنتیکی محسوس با تغییرات دما و فصول مختلف سال مشاهده شده است.
در قارههای مختلف بسته به تغییرات فصلی میزان تغییر شکل ژنها متغیر است بطور مثال در کشور انگلستان که زمستانهای بسیار سردی دارد ژنها تغییر محسوس دارند همینطور در کشورهای آفریقایی قبل از فرارسیدن فصل بارانهای موسمی اما در کشوری مانند ایسلند؛ هوا به طور نسبی همیشه سرد است تغییر شکل ژنهای سیستم ایمنی کمتر است.
تغییر در ژنهای سیستم ایمنی باعث ایجاد التهاب در بدن میشود که گاهی اوقات این التهاب میتواند به صورت یک التهاب مزمن درآید و منجر به بیماریهای خودایمنی مانند بیماریهای قلبی، دیابت نوع یک شود.
کارشناسان براین اساس توصیه میکنند افراد با صلاحدید پزشک معالج و دارا بودن شرایط لازم حتما نسبت به تزریق واکسن آنفولانزا در اوایل فصل پاییز اقدام کنند.
کارشناسان با این کشف امیدوار هستند در آینده علاوه بر ساخت واکسنهای قویتر مانع از بروز التهاب مزمن ناشی از عملکرد بیش از حد سیستم ایمنی و بروز بیماریهای خودایمنی در افراد شوند.