شواهد نشان ميدهد تشخيص زود هنگام سرطان پستان نه تنها درمان آسانتري را در پي دارد بلكه با تشخيص زود هنگام بقاي بيمار بسيار بهتر خواهد بود. بعد از بلوغ به بانوان توصيه ميشود ماهيانه به معاينه پستانهای خود بپردازند و علاوه بر لمس و مشاهده، در صورت ايجاد تفاوتي در شرايط پستانها به پزشك متخصص مراجعه نمايند. بعلاوه در صورت بروز سرطان پستان در اقوام نزديك سونوگرافي ساليانه از پستانها توصيه ميگردد. پس از 40 سالگي نيز انجام ماموگرافي به تشخيص زودهنگام و درمان آسانتر و بقاي بيشتر زنان كمك ميكند.
يادآوري لزوم مراجعه براي معاينات توسط رسانههاي جمعي و فراهم آوردن زمینه غربالگريهاي رايگان يا كم هزينه توسط سيستم سلامت، دو شيوه موثر هستند كه به كاهش هزينههاي درمان آتي وارد بر سيستم سلامت ميانجامد.
يكي از مشكلاتي كه زنان بسياري با آن روبرو هستند، ملزم نمودن خود به انجام اين معاينات (چه معاينات ماهيانه توسط خود و چه معاينات ساليانه توسط پزشك) است. اغلب اين افراد استرس زيادي را براي انجام مراحل معاينه تحمل مي كنند و با مكانيسمهاي دفاعي مختلف از انجام آن سر باز ميزنند. خيلي از زنان تاريخ معاينات را فراموش ميكنند. برخي هزينه کردن براي حفظ سلامت را اسراف ميدانند. بقيه مسير و شلوغي مطبها را بهانه ميكنند. بهانه هر چه كه باشد تشخيص ديرتر توده در پستانها، احتمال بقا را كاهش و هزينهها و دشواري درمان را افزايش ميدهد. اگر شما هم معاينات خود را پشت گوش مياندازيد، پيشنهادات زير شايد بتوانند در انجام اين برنامه شما را ياري رساند.
1. مركز درماني مورد نظر خود را بشناسيد: از قبل مركز درماني يا پزشك مورد نظرتان را مشخص كرده و اطلاعات كاملي در مورد نحوه نوبت دهي، هزينهها و زماني كه بايد در مركز صرف نماييد، به دست آوريد. در صورتيكه ساليانه به يك مركز ثابت مراجعه ميكنيد هر وقت ياد مركز مورد نظر افتاديد يك خاطره خوشايند را در ذهن خود مرور نماييد تا استرس ناشي از تفكر در مورد مراجعات بعدي كاهش يابد.
2. پزشكي را انتخاب كنيد كه براي صحبت با شما وقت بگذارد: يكي از دلايلي كه بسياري از زنان براي معاينات سلامت خود وقت نميگذارند اين است كه پس از مراجعه به پزشك متخصص جواب سوالات خود را نميگيرند و احساس مهم نبودن موضوع سلامتيشان تشديد ميشود. به همين دليل حتما پزشكي را انتخاب كنيد كه شرايط جسماني شما برايش مهم است و براي پاسخگويي به سوالاتتان وقت ميگذارد. نوع برخورد و شخصيت پزشك در متعهد نمودن شما به مراجعات بعدي بسيار مهم است.
3. با كسي كه سلامتياش برايتان مهم است قرار معاينات را بگذاريد: همه ما اقوام مونث و يا دوستاني داريم كه براي سلامتيشان اهميت قائليم و دوستشان داريم. چون معمولا سلامتي مادر، خواهر، فرزند و يا دوست صميميمان از سلامتي خودمان برايمان مهمتر است، با اين فرد براي مراجعه به معاينه قرار بگذاريم.
4. يادداشت كنيد: برنامه معاينات سالانه خود را در اول هر سال در تقويم يادداشت كنيد. يادداشت نوشتن و چسباندن آن در داخل كمد، روي يخچال يا روي آينه (جايي كه هر روز چشممان به آن ميافتد) هم ميتواند كمك كند كه اين تاريخ را فراموش نكنيد و هم استرس نسبت به مراجعه براي معاينات را كاهش ميدهد.
5. پس انداز كنيم: پژوهشها نشان ميدهد وضعيت اقتصادي پايين، نداشتن بيمه، تحصيلات كمتر و در اقليت بودن از دلايل عدم مراجعه براي معاينات پزشكي است. صرف هزينه براي سلامت يكي از شاخصهاي احترام به خود است. همانطور كه براي پوشاك يا تغذيه پس انداز ميكنيد، بودجهاي را هم براي سلامت خانواده پس انداز كنيد و در اين ميان خودتان يكي از مهمترين افرادي هستيد كه بايد برايش هزينه صرف كنيد. يادتان باشد خانواده سالم و خوشبخت بايد مادري سالم و خوشبخت داشته باشد.
6. مثبتانديش و خوشبين باشيد: يكي از دلايلي كه افراد براي معاينات كنترل سلامت مراجعه نميكنند ترس از آگاهي از يك بيماري پنهان است. در زنان نيز اين يكي از دلايل عدم مراجعه براي معاينه است. سعي كنيد این باور را در خود پرورش دهید كه مراجعه براي معاينه يك شيوه احترام گذاشتن به خود است و لزومي ندارد كه حتما خبر بدي در پي داشته باشد. در هر صورت اگر بيمار هم باشيد تشخيص زود تر درمان آسانتري را در پی خواهد داشت. پس با مثبتانديشي به درمان فكر كنيد.
منبع-http://iranpink.com