متاسفانه بیماری های اعصاب و روان از مهمترین و رایج ترین مشکلات روحی و روانی در بین افراد جامعه به حساب می آیند و روز به روز به این تعداد افزوده می شود که عوامل مهمی مانند فقر،ترافیک،مشکلات اجتماعی و کاری از مهمترین دلایل آن به حساب می آیند!
زهرا زری مقدم روز پنجشنبه در آستانه روز ملی بهداشت روان افزود: آخرین نتایج پیمایش ملی سلامت روان کشور حاکی از آن است که 23 و شش دهم درصد از جمعیت 15 تا 65 سال کشور از یک یا چند اختلال روانشناسی رنج می برند که شیب صعودی اختلالات روانی برای زنان از مردان پیشی دارد.
وی توضیح داد: بر اساس نتایج این پیمایش سهم مردان کشور از اختلالات روانی 20 و هشت دهم درصد و زنان 26 و نیم درصد است که لزوم توجه به شاخص های سلامت روان را به ویژه برای زنان نشان می دهد.
کارشناس مسئول بهداشت روان مرکز بهداشت استان مرکزی بیان کرد: این پیمایش قابل تعمیم به جمعیت استان مرکزی نیز هست و بر مبنای شاخص های آن علاوه بر تهدید بیشتر اختلال روانی زنان نسبت به مردان، گروه بیکار نسبت به شاغل، افراد مطلقه و بیوه نسبت به مجردها، شهرنشینان نسبت به جمعیت روستایی و افراد دارای وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین نسبت به افراد با وضعیت اقتصادی اجتماعی بالاتر بیشتر در معرض مشکلات روانی قرار دارند.
زری مقدم توضیح داد: این مطالعه نشان داد که 32 درصد از افراد بزرگسال جامعه در طول یک سال، احساس نیاز به مراجعه برای مشکلات اعصاب و روان را دارند که این نیاز بیشتر در مشکلات زناشویی و ارتباط بین فردی، مشاوره برای ازدواج و تحصیل و تربیت فرزندان است و این مهم لزوم تقویت زنجیره مشاوره و تلاش برای نهادینه شدن فرهنگ آن را گوشزد می کند.
وی یادآور شد: کمبود خدمات سرپایی درمان روانی و مشاوره ها، شرایط اقتصادی خانوار و ترس از ناتوانی جبران هزینه های درمانی، بی اهمیت پنداری مشکلات روانی و یا احساس ترس و ناامنی از انگ اجتماعی موجب شده که طیف های مردمی توجه کمتری برای درمان به موقع مشکلات روانی خود داشته باشند و اغلب با حاد شدن موضوع و در شرایط بسیار بد برای درمان مراجعه کنند.
کارشناس مسئول بهداشت روان مرکز بهداشت استان مرکزی خاطرنشان کرد: آمارها بیانگر آن است که 34 و شش دهم درصد بیماران روانی در کشور و استان مرکزی مبتلایان به بیماری های شدید ، 29 و نیم درصد در رده اختلالات روانی متوسط و 36 و دو دهم درصد به عارضه بیماری روانی خفیف دچار هستند که باید با مداخله هدفمند برای کاهش بار این بیماری ها تلاش شود.
زری مقدم، پایین آمدن آستانه تحمل مردم، نداشتن مهارت خودکنترلی در مشکلات و واکنش سریع به آن ها، برخی مشکلات اجتماعی و اقتصادی موجود در جامعه را از جمله مسائلی دانست که به مقوله اختلالات روانی دامن می زند و تصمیم سازان باید با مداخله هدفمند ضمن توانمندسازی مردم در بهداشت روان شرایط رفاهی و زیستی آسانتری را مهیا کنند.
وی توضیح داد: در سند نهایی چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران، تامین سلامت، رفاه و عدالت اجتماعی برای آحاد جامعه و نهاد مستحکم خانواده مورد تاکید قرارگرفته و بند یک اصل 110 قانون اساسی نیز سیاست های کلی سلامت توسط مقام معظم رهبری را شامل می شود که در سال 93 ابلاغ شده است.
زری مقدم گفت: در ماده سوم این سیاست های ابلاغی، ارتقاء سلامت روان با ترویج سبک زندگی اسلامی -ایرانی، تحکیم بنیان خانواده، رفع موانع تنش آفرین در زندگی فردی و اجتماعی، ترویج آموزش های اخلاقی و معنوی و ارتقاء شاخص های سلامت روانی تکلیف شده که تحقق این مهم یک برنامه منسجم بین بخشی را می طلبد.
وی گفت: برنامه غربالگری، شناسایی و درمان افراد مبتلا به اختلالات روان در مراکز روستایی دانشگاه علوم پزشکی اراک در حال انجام است و در قالب برنامه های نظام تحول سلامت از امسال نیز با آغاز به کار مراکز سلامت جامعه شهری قرار است مراقبت های بهداشت روان در حاشیه مناطق شهری استان مرکزی از آبان ماه 1394امسال کلید بخورد که اتفاق مهمی است.
اختلالات روانی جزء شایعترین و ناتوان کننده ترین بیماری ها هستند که عامل جدی در از دست رفتن سال های مفید عمر و تنزل کیفیت زندگی است.
طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، از هر چهار نفر در طول زندگی یک نفر مبتلا به سطحی از اختلالات روان می شود که دامنه این اختلالات طیف وسیعی از بیماری ها از ترس مرضی، اضطراب، وسواس، افسردگی، خودکشی، اختلالات مصرف مواد و اسکیزوفرنیا را شامل می شود.
ازدحام جمعیت، آلودگی های محیطی، فقر، گسترش حاشیه نشینی، کاهش حمایت های اجتماعی، بی عدالتی و بیکاری از مهمترین مسائلی است که شرایط دوران گذار و زندگی مدرن در بروز بیماری های روان اثرگذار است.
اختلالات روانی با ایجاد هزینه های مستقیم نظیر بار مالی اقدامات تشخیصی، درمانی، بازتوانی و پیشگیری و هزینه های غیرمستقیم مانند کاهش توان فردی، کاهش نیروی مولد جامعه و بار عاطفی و مالی خانوادگی اثرات زیانبار خود را هویدا می کنند.ک/3
ایرنا