ننه سرما از راه میرسد و دماغها قرمز میشوند، در عوض میوهای شیرین و گس نیز از راه میرسد که محفل خانوادگی شبهای طولانی پاییز و زمستان را گرمِ گرم میکند. شبیه گوجهفرنگی است، یک گوجهفرنگی نارنجیپوش. با همان پوست نازک و ظریف که وقتی گازش میزنید لب و لوچه را جمع میکند. بله خرمالو را میگوییم. یک میوهی پاییزی پرطرفدار. مخصوص روزهای سرد. سرشار از ویتامین C و بتاکاروتن. تقویتکنندهی سیستم ایمنی بدن و با ارزش غذایی درخشان.
اگرچه نارس آن گس است و چندان قابل خوردن نیست اما اگر صبر کنید تا حسابی برسد بسیار شیرین و خوشمزه است. با ما باشید تا بیشتر با این میوهی نارنجیپوش آشنا شوید.
در مورد خرمالو
در غرب به خرمالو زردآلوی ژاپنی یا سیب آسیایی هم گفته میشود. این میوه شبیه یک گوجهفرنگی بزرگ با پوست صاف و نرم میباشد. خرمالو یک میوهی چینی است و میوهی ملی کرهایها و ژاپنیها هم محسوب میشود. در این کشورها خرمالو در وسعت زیادی کشت و مصرف میشود. درخت خرمالو یک درخت تزیینی زیبا میباشد که به راحتی قابل کشت است. رشد این درخت کم است و ارتفاع آن به زحمت از 5 تا 10 متر تجاوز میکند. درخت خرمالو عاشق آب و هوای مدیترانهای است اما سرمای زیاد را هم دوست دارد.
خرمالو در قرن نوزدهم میلادی پا به اروپا گذاشت. امروزه این میوه نه تنها در ژاپن و ویتنام کشت میشود بلکه در برزیل، ایران، لبنان، اسپانیا، ایتالیا، تونس، الجزایر و حتی آمریکا نیز کاشته میشود. باید بدانید که حدود 3000 گونهی مختلف از این میوه وجود دارد.
ارزش غذایی خرمالو
هر 100 گرم خرمالو حاوی ارزش غذایی زیر است:
انرژی 60 تا 70 کیلوکالری
آب 75.5 گرم
فیبر 5.9 گرم
قند 23 گرم
ویتامین ث 7.6 میلیگرم
پتاسیم 210 میلیگرم
منیزیم 11 میلیگرم
آهن 0.15 میلیگرم
خرمالوی یک میوهی انرژی زا
این میوه دقیقاً مناسب روزهای سرد پاییزی است که بیشتر مردم کمی احساس خستگی و بیحالی میکنند. خرمالو به اندازهی انگور انرژیزا است. البته اگر دغدغهی تناسب اندام دارید و نمیخواهید چاق شوید نباید در مصرف آن زیادهروی کنید چون مصرف زیاد آن کالری زیادی به بدن میرساند. قندهای اصلی این میوه فروکتوز و گلوکز هستند. اگر میخواهید حسابی از خجالت خودتان در بیایید و کلی انرژی بگیرید یک عدد خرمالو را با کمی آب لیموترش، کمی ماست و عسل مخلوط کرده و هم بزنید. این معجون را صبحها زمانی که ناشتا هستید میل کنید.
خرمالو سرشار از ویتامین C
میزان ویتامین C موجود در این میوه قابل توجه است. این ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم و ضروری است. اگر در فصل سرما لثههایتان خونریزی میکند امکان دارد به دلیل کمبود ویتامین C باشد. باید بدانید که مصرف خرمالو و جذب ویتامین C آن برای بالا بردن استحکام سلامت لثهها موثر است. این ویتامین برای شفافیت پوست نیز مفید است. البته توجه داشته باشید هر چه خرمالو رسیدهتر و شیرینتر باشد میزان ویتامین C آن نیز کمتر میشود.
خرمالو منبع بتاکاروتن و لیکوپن
خرمالو سرشار از کاروتن یا همان پیش ساز ویتامین A و همچنین لیکوپن است. این دو آنتیاکسیدان قوی باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد آسیبرسان شده و شما را در برابر بیماریهای مختلفی مانند بیماریهای قلبی عروقی و برخی از سرطانها ایمن میکند. رنگ نارنجی خرمالو ناشی از همین آنتیاکسیدان بتاکاروتن است. برای همین هم خرمالو مانند همهی میوهها و سبزیجات نارنجی برای سلامتی چشمها و محافظت از شبکیه چشم مفید است. از این گذشته بتاکاروتن موجود در آن، جریان خون سلولهای پوست را بیشتر میکند برای همین هم پوستتان خوش آب و رنگ میشود.
خرمالو و فیبرهایش
خرمالو منبع خوب فیبرهای غذایی محسوب میشود و حاوی میزان قابلتوجهی فیبر پکتین میباشد. اگر از یبوست رنج میبرید میتوانید به این میوه اعتماد کنید.
فیبرهای موجود در آن باعث دفع راحت و رفع یبوست میشود. برای این کار توصیه میکنیم که روزانه دو مرتبه خرمالو میل کنید. توجه داشته باشید که این میوه حاوی آهن بوده و سدیم کمی دارد.
خرمالو برای مقابله با کلسترول و فشارخون بالا
خرمالو سرشار از دو ماده معدنی بسیار مفید است. این میوه سرشار از پتاسیم و منیزیم میباشد که با کلسترول و فشارخون بالا مقابله میکند. مزیت دیگر این میوه این است که سدیم (نمک) کمی دارد. توصیه میکنیم اگر دچار بیماریهای قلبی عروقی هستید و یا چربی و فشارخونتان بالاست از این میوه غافل نشوید. البته حواستان به قند موجود در آن باشد.
خرمالو برای آنهایی که سنگ کلیه دارند
این میوهی پاییزی برای افرادی که از سنگ کلیه و سنگ مثانه رنج میبرند مفید است. به خاطر اینکه این میوه حاوی میزان قابلتوجهی آب و ادرارآور است. هستهی کوبیده شدهی خرمالو نیز به دفع سنگ کمک کلیهها کمک میکند.
آیا دیابتیها نباید از این میوه مصرف کنند؟
خرمالو یک میوهی شیرین و حاوی قند است. برای همین زیادهروی در مصرف آن برای دیابتیها خوب نیست. اما معنی حرفمان این نیست که دیابتیها نباید لب به این میوه بزنند. اگر بیماری قند دارید میتوانید روزانه یک عدد خرمالوی متوسط میل کنید. اما بیش از این برایتان خوب نیست. افراد معمولی که نگران اضافهوزن نیستند میتوانند روزانه دو تا سه عدد از این میوه میل کنند.
چند توصیه
اگر میخواهید از خوردن خرمالو لذت ببرید خرمالوی کاملا رسیدهای انتخاب کنید. بهتر است از یک قاشق چایخوری کوچک برای مصرف این میوه استفاده کنید.
خرمالوهای نارس طعم گسی دارند و لب و دهان را جمع میکنند به خاطر اینکه حاوی تانین هستند. اگر از این طعم و حس خوشتان نمیآید صبر کنید تا خرمالویتان کاملا برسد. این میوه در دمای محیط میرسد. اگر به مدت چند روز کنار سیب یا موز بماند خیلی زودتر میرسد.
اگر اهل مصرف میوههای یخ زده هم هستید باید بدانید میشود این میوه را نیز فریز و بعدها مصرف کرد.
تبیان