images.jpg2

ویتامین دی می تواند بر بهبود عملکرد بدن افراد دیابتی تاثیرات مطلوبی بگذارد و مانع افزایش شدت بیماری آنان گردد مصرف لبنیات غنی شده با ویتامین D برای آنان بسیار حائز اهمیت و مفید است و روی سیستم ایمنی بدن این بیماران تاثیرات مفیدی می تواند بگذارد

اختلال عملکرد سلول های اندوتلیال یکی از علل مهم آنژیوپاتی دیابتی است که در نهایت منجر به بیماری های قلبی عروقی می گردد و از علل عمده مرگ و میر در مبتلایان به دیابت است. به همین دلیل نیز در مطالعه ویژه ای اثرات بهبود وضعیت ویتامین D بر وضعیت قندخون، ترکیب چربی های خون، زیست نشانگرهای کارکرد سلول های اندوتلیال در افراد دیابت نوع دوم بررسی شد.
افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به طور تصادفی به دو گروه: نخست دریافت کننده دوغ ساده (حاوی 170 میلی گرم کلسیم فاقد ویتامین D در 250 سی سی دوغ)، تعداد 50 نفر و گروه دوم دریافت کننده دوغ غنی شده با ویتامین D (حاوی 170 میلی گرم کلسیم، IU500 ویتامین D در 250 سی سی دوغ)، تعداد 50 نفر دو بار در روز و به مدت 12 هفته تقسیم شدند. اندازه گیری های تن سنجی، وضعیت قندخون، ترکیب چربی های خون، درصد توده چربی بدن (FM)، زیست نشانگرهای اندوتلیال نظیر اندوتلین-1 سرم، سلکتین E، ماتریکس متالوپروتیناز 9 (MMP-9) در آغاز و پایان هفته 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها نشان از این داشتند که انجام مداخله، بهبودی مشخصی در وضعیت قند خون ناشتا، میزان حساسیت به انسولین (QUICKI)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، اندوتلین -1، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با افراد گروه 1 شد تمام موارد، به طور معنی داری تفاوت در تغییرات غلظت اندوتلین -1 ، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با گروه 1 دیده شد.
پس از کنترل تغییرات QUICKI، توده چربی بدن، محیط دور کمر، مقادیر اندوتلین-1 و MMP-9 معنی دار باقی ماند اما در مقابل معنی داری تغییرات سلکتین حذف شد.
دانشمندان از این یافته ها نتیجه گیری کردند که بهبود وضعیت ویتامین D با بهبود وضعیت قند خون، ترکیب چربی های خون و زیست نشانگر های اندوتلیال همراه است. یافته های این تحقیق اثرات مستقیم و غیر مستقیم ویتامین D را بر بهبود زیست نشانگرهای زیستی اندوتلیال نشان داد.
منبع: پونه دولو، سکینه شب بیدار، تیرنگ نیستانی، ابوالقاسم جزایری، 1394، اثر بخشی مصرف دوغ غنی شده با ویتامین D بر بهبود زیست نشانگرهای اندوتلیال در مبتلایان به دیابت نوع دوم: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده. فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران ، سال دهم، شماره 3 (پیاپی 40).