کلوئید هر چند می تواند به هر جایی از بدن ایجاد شود ولی اغلب در لاله گوش، قسمت بالای قفسه سینه و شانه ها بوجود می آید. این عارضه در افرادی که پوست تیره دارند شایع تر است، و در افراد زیر 50 سال می باشد. داروهای کورتیکواستروئید رشد آن را منتوقف میسازد و باعث می شود که بافت های اضافی موجود از بین بروند. متخصص پوست کلوئید های بزرگ را درمان کنند.
کلوئید چیست؟
هر گاه آسیبی به پوست برسد که موجب التهاب یا زخمی در آن شود، مكانیسم طبیعی بدن به ترمیم زخم میپردازد. این سیستم اغلب دقیق عمل می کند به نحوی که اثر مختصری از زخم ایجاد شده باقی می ماند ولی گاهی این پروسه به طور معمول پیش نمیرود و زخم با ایجاد بافتی قرمز و سفت ترمیم می شود که به نام کلوئید یا گوشت اضافه شناخته می شود.
این عارضه اغلب از زخم اولیه بزرگتر است و گاهی اوقات خارش دارد. دلیل پیدایش این عارضه هنوز دقیقاً مشخص نیست. كلوئيد معمولاً در سياه پوستان شايع تر است و استعداد به آن ممكن است به صورت خانوادگي ديده شود. در افرادی که مستعد کلویید هستند ممكن است پس از هر نوع آسيب پوستی از جمله بريدگی، سوختگی، جوش صورت، گزش حشرات، خالكوبی، سوراخ كردن جهت جواهرات و هر نوع جراحی كوچك ايجاد گردد.
از نظر محل، پیدایش این عارضه ممكن است تقريباً در هر جايی از بدن ايجاد شود ولی معمولاً روی سينه، شانهها و لالههای گوش به وجود ميآيد. این عارضه معمولاً بيضررند و به جز مواردی که خارش ایجاد می کنند مشکل خاصی ندارند، هرچند كلوئيدهای بزرگ ممكن است ظاهر ناخوشايندی داشته باشند و از نظر زیبایی برای بیمار مشکل ساز باشند.
برای درمان کلوئید از روش های درمانی مختلفی میتوان استفاده کرد:
1- استفاده از ژلهای سیلیکونی و فشار درمانی روش هایی هستند که بیمار می تواند در منزل به کار برد.
2- رایج ترین درمان برای کلوئید تزریق مکرر آمپول های کورتونی توسط پزشک متخصص است که با فواصل مشخص تزریق می شود. این تزریق ها معمولا اندازه و خارش ضایعه را کم می کند. تزریق داخل ضایعه داروهایی مثل Bleomycinیا 5FU هم در درمان این عارضه مفید است.
3- بهترین روش برای کاهش حجم و قرمزی ضایعه لیزر PDL می باشد. معمولا سه جلسه لیزر برای درمان این عارضه کافی است. لیزر درمواردی که اسکار صرفاً قرمز است روش انتخابی می باشد. استفاده همزمان از تزریق داخل ضایعه و لیزر موثرتر از کاربرد هر کدام به تنهایی می باشد.
4- سرمادرمانی نیز در درمان این عارضه موثر است. این روش معمولاً همراه تزریق داخل ضایعه به کار میرود.
5- نهایتاً در صورتی که بیمار به همه روش های فوق مقاوم باشد باید از جراحی برای درمان کلوئید استفاده کرد.قبل و بعد از جراحی باید از تزریق داخل ضایعه و تابش اشعه استفاده کرد تا شانس عود ضایعه به حداقل برسد.
موثرترین درمان های خانگی برای رفع این عارضه
این عارضه هم در مردان و هم در زنان رایج است. عارضه ها خطرناک نیستند، اما واقعا زشت هستند. در فصل تابستان و هنگامی که در معرض آفتاب، قرار می گیرند، بدتر شده و رنگ آنها تیره تر می شود. عارضه ها عمدتا بر روی گوش، سینه، پوست سر، شانه، بینی و پشت به وجود می آیند و اغلب افراد برای از بین بردن آنها، از جراحی یا لیزر استفاده می کنند. به جای پرداخت هزینه های بالای درمان، چند راه ساده برای درمان طبیعی و خانگی وجود دارد که می توانید از هزینه درمان این عارضه خلاص شوید. ممکن است یک شبه نتیجه دلخواه را به دست نیاورید، اما اگر چندین هفته و بطور منظم پیگیری کنید، به نتایج خوبی دست پیدا خواهید کرد.
1- آب لیمو
آب لیمو، غنی از ویتامین C و آنتی اکسیدان ها است که در درمان انواع مختلف زخم ها مانند کلوئید موثر است بعد از چند مرتبه استفاده از آب لیمو، بهبود قابل توجهی را در بافت، انعطاف پذیری، رنگ و ظاهر زخم خواهید دید.
مواد مورد نیاز
1 عدد لیمو تازه
آب ولرم
چگونگی مصرف
آب یک عدد لیموی تازه را بر روی ناحیه آسیب دیده بریزید و بعد از حدود 30 دقیقه، با آب ولرم بشوئید. این کار را یکبار در روز انجام دهید.
عوارض جانبی آب لیمو
استفاده از آب لیمو روی پوست و قرار گرفتن در معرض نور خورشید منجر به بروز یک بیماری به نام phytophotodermatitis می شود. آب لیمو اسید سیتریک بالایی دارد که باعث حساس شدن پوست به نور خورشید می شود.
2- آلوئه ورا
آلوئه ورا یک درمان عالی برای درمان بسیاری از بیماری های پوستی از جمله این عارضه است. همچنین باعث کاهش التهاب و بهبود پوست آسیب دیده می شود و برای حفظ رطوبت پوست، مفید است. علاوه بر این، از عفونت های پوستی جلوگیری می کند.
مواد مورد نیاز
5 تا 6 برگ آلوئه ورا
چگونگی مصرف
برگ های آلوئه ورا را توسط چاقو برش داده و با یک قاشق ژل داخل آن را خارج کنید و بر روی ناحیه آسیب دیده بگذارید. برای کاهش عارضه ها، این کار را دوبار در روز انجام دهید.
عوارض جانبی آلوئه ورا
آلوئه ورا برای مراقبت از پوست بسیار مفید است، اما باعث تحریک پوست یا عفونت می شود. در صورت وجود کبودی و بریدگی، از مصرف آن اجتناب کنید.
3- روغن اسطوخودوس
استفاده از روغن اسطوخودوس برای کاهش زخم های کلوئید مناسب است، زیرا باعث جوانسازی پوست می شود و با افزایش تولید سلول های پوستی، از بروز مجدد این عارضه جلوگیری می کند.
مرحله اول
مواد مورد نیاز
- 2 تا 3 قاشق غذا خوری روغن اسطوخودوس
- مقداری پارچه پنبه ای
چگونگی مصرف
درون یک ظرف، مقداری روغن اسطوخودوس ریخته و تکه ای پنبه را به آن آغشته کنید و به مدت دو ساعت، بر روی این عارضه بگذارید. این روش را دو بار در روز انجام دهید تا از شر کولوئیدها خلاص شوید.
مرحله دوم
مواد مورد نیاز
- یک قاشق غذاخوری روغن اسطوخودوس
- یک قاشق غذاخوری روغن درخت چای
- یک تکه پنبه
چگونگی مصرف
روغن اسطوخودوس و روغن درخت چای را در ظرفی ریخته و خوب مخلوط کنید و با استفاده از پارچه پنبه ای، بر روی کلوئید ها بمالید واجازه دهید تا چند ساعت بماند. با تکرار این درمان و به طور روزانه، عارضه ها را می توانید از بین ببرید.
عوارض جانبی روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس باعث بروز واکنش های آلرژیک می شود مخصوصا در افرادی که آلرژی دارند. بنابراین، قبل از استفاده، مقداری از این روغن را بر روی قسمتی از پوست خود، آزمایش کنید.
4- روغن خردل
روغن خردل به علت خواص ضد قارچی، روشی فوق العاده برای درمان عارضه ها می باشد. همچنین به کاهش اندازه و ظاهر عارضه ها به علت یک عامل ضد باکتری قوی، کمک می کند.
مواد مورد نیاز
یک تا دو قاشق غذاخوری روغن خردل
چگونگی مصرف
روغن را با استفاده از انگشتانتان بر روی مناطق آسیب دیده بزنید و بگذارید 1 تا 2 ساعت بماند. برای از بین بردن عارضه ها، این کار را به طور روزانه انجام دهید.
عوارض جانبی روغن خردل
استفاده موضعی از روغن خردل به مدت طولانی، پوست را تحت تاثیر قرار می دهد و مانع از عملکرد پوست شده و کمبود آب از طریق اپیدرم، که ساختار کراتینوسیت اپیدرمی را تغییر می دهد، را بهبود می بخشد. حتی می تواند باعث تاول زدن پوست شود. از ماساژ دادن کودکان و نوزادان با روغن خردل اجتناب کنید.
5- سیر
سیر از تکثیر فیبروبلاست ها که باعث بروز کلوئید بر روی پوست می شوند، جلوگیری می کند. همچنین به روند بهبودی کلوئید با افزایش گردش خون و ورود برخی از آنزیم ها به پوست که موجب تشکیل ترکیبات بافت و رنگدانه می شوند، کمک می کند.
مرحله اول
مواد مورد نیاز
یک قاشق غذاخوری روغن سیر
چگونگی مصرف
روغن را در ظرفی بریزید و مستقیما روی زخم های کلوئیدی بگذارید. بعد از ده دقیقه آن را با آب بشوئید. این درمان را یکبار در هفته انجام دهید تا زخم کلوئید زودتر از بین برود.
مرحله دوم
مواد مورد نیاز
4 عدد حبه سیر
چگونگی مصرف
حبه های سیر را پوست گرفته و بشوئید و به شکل خمیر در آورید. این خمیر را مستقیما روی مناطق آسیب دیده بزنید و سپس با آب بشوئید. این درمان خانگی را چهار تا پنج بار در هفته استفاده کنید.
اگر روغن سیر یا سیر باعث سوزش و حساسیت شد، با آب گرم بشویید.
6- روغن درخت چای
خواص ضد التهابی، ضد عفونی کننده، ضد میکروبی و ضد ویروسی دارد و در درمان مشکلات پوستی شامل زخم، آکنه، کلوئید و خراشیدگی موثر می باشد علاوه بر این، از خارش و ورم نیز جلوگیری می کند.
مواد مورد نیاز
- روغن درخت چای
- یک تکه پارچه پنبه ای
چگونگی مصرف
ابتدا با یک صابون ضد باکتریایی و آب،کلوئید ها را تمیز کنید. سپس چند قطره از روغن درخت چای را با یک تکه پنبه بر روی زخم بزنید و اجازه دهید کاملا خشک شود. این کار را دوبار در روز انجام دهید.
عوارض جانبی روغن درخت چای
روغن چای سبز ممکن است واکنش های آلرژیک مانند التهابات پوستی یا بثورات جلدی مانند جوش را به وجود بیاورد. اگر روغن چای بر روی پوست خشک استفاده شود، باعث تحریک پوست می شود. بنابراین، قبل از استفاده ، مقداری از آن را روی قسمتی از پوست خود آزمایش کنید.
7- روغن درخت چای و روغن ویتامین E
ترکیب روغن چای و روغن ویتامین E یک راه مطمئن برای مقابله با عارضه ها است. از تورم و خارش پوست جلوگیری می کند. همچنین، از بزرگ شدن کلوئید پس از سوراخ کردن بینی موثر است.
مواد مورد نیاز
- سه قطره روغن ویتامین E
- سه قطره روغن درخت چای
چگونگی مصرف
روغن چای و روغن ویتامین E را مخلوط کنید و این مخلوط را با یک تکه پنبه بر روی ایم عارضه ها بزنید و اجازه دهید تا خشک شود. این کار را یک تا دو بار در روز، حداقل به مدت دو هفته انجام دهید.
قبل از هرگونه اقدامی، مقدار کمی روغن ویتامین E را روی پوست خود آزمایش کنید، زیرا برخی افراد به آن حساسیت دارند.
8- آسپیرین
آسپرین حاوی اسید سالیسیلیک است که یک ضد التهاب قوی به شمار می رود و می تواند بسیاری از بیماری های پوستی را درمان کند. با توجه به مطالعات انجام شده در سال 2015، استفاده از قرص های آسپیرین به شکل موضعی در درمان این عارضه ها موثر هستند. علاوه بر این، به کاهش اندازه رنگدانه ها و این عارضه ها کمک می کند.
مواد مورد نیاز
- 4 عدد قرص آسپیرین
- آب
چگونگی مصرف
قرص آسپیرین را له کرده و با آب مخلوط کنید و به شکل خمیر در آورید. سپس، منطقه آسیب دیده را تمیز کنید و از این خمیر بر روی زخم بگذارید. سپس با آب سرد بشوئید و کمی روغن زیتون بمالید. برای کسب نتایج سریع تر، دو بار در روز این کار را تکرار کنید.
عوارض جانبی آسپیرین
آسپرین با سایر داروهای مکمل ممکن است واکنش های پوستی مثل تورم، قرمزی، تاول و یا بیرنگ شدن پوست را در پی داشته باشد.
9- روغن نارگیل
این روغن حاوی مواد معدنی ضروری و ویتامین های قابل جذب می باشد. این روغن چه به صورت موضعی مصرف شود و چه به صورت خوراکی، درمانی طبیعی و شگفت انگیز برای بسیاری از مشکلات است. همچنین زخم ها و زخم های کلوئیدی را با افزایش گردش خون در منطقه آسیب دیده، درمان می کند. ماساژ با روغن نارگیل، سلول های مرده پوست را نیز از بین می برد.
مواد مورد نیاز
- روغن نارگیل
- هر گونه روغن پایه
چگونگی مصرف
مقداری روغن نارگیل را در دستان خود ریخته و آن را گرم کنید. سپس زخم کلوئید را ماساژ داده و اجازه دهید بر روی زخم بماند تا جذب شود و سپس با آب بشویید. برای اینکه نتیجه بهتری کسب کنید، 1 تا 2 قطره از هر روغن پایه را به روغن نارگیل اضافه کنید. این درمان را دوبار در روز انجام دهید تا وقتی که زخم بهبود یافته و یا کلا از بین برود.
افرادی که دارای پوست چرب هستند، باید از مصرف روغن نارگیل اجتناب کنند، زیرا باعث بسته شدن منافذ پوست شده و بروز جوش های سرسیاه می شود.
منبع: دکتر سلام