مردان با تولد فرزند اول خود دچار علائم افسردگی می شوند و سلامت روانی شان دچار اختلال خواهد شد درمان این مردان چیست چه کارهایی در این زمینه باید انجام دهند تا مشکلی برایشان به وجود نیاید ؟
افسردگیهای پنهان مردان در نخستین دوره بارداری همسرانشان یکی از علل آسیب پذیر شدن الگوهای ارتباطی در خانوادهها شناخته شد. مطالعات اخیر محققان حوزه علوم اجتماعی و روانشناسی نشان میدهد از هشت مردی که برای نخستین بار در انتظار تجربه لحظه پدر شدن بسر میبرند، یکی از آنها علائمی مانند بیاشتهایی, خلق پنهان,کم خوابی , زودرنجی را تجربه میکند که معمولاً از نگاه اطرافیان پنهان میماند.
در این مطالعه مشخص شد به طور متوسط در 13 درصد از مردانی که قرار است در آینده نزدیک پدر شوند، علائم افسردگی و غم ناشی از تولد فرزند گزارش شده است که به عقیده محققان غم و اندوه وابسته به تغییرات محیطی این دوره احتمال ابتلا به افسردگیهای آینده مردان و متزلزل شدن کانون خانوادگی را افزایش میدهد. به عقیده محققان شنیدن خبر تولد نخستین فرزند خانواده در آینده نزدیک برای بسیاری از زن و شوهرها با هیجانات مثبتی مانند شادی و غرور همراه است اما در برخی خانوادهها این احساسات مثبت پس از مدتی کوتاه به هیجانات منفی غیر قابل توضیحی مانند غم و ناامیدی تغییر پیدا میکند که در مردان معمولاً پنهان و غیر قابل تشخیص میماند.
در گذشته محققان افسردگیهای دوره بارداری را در زنان عامل خطری برای سلامت مادر و جنین اعلام کرده بودند، این درحالی است که نتیجه پژوهشهای نوین از بروز علائم افسردگی در گروهی از مردان خبر میدهد که بیتوجهی به آن تهدیدی برای سلامت اعضای خانواده محسوب میشود.
محققان دانشگاه مک گیل کانادا پدر شدن برای نخستین بار مردان را با نوسانات خلقی متعددی همراه دانستند و مداخلات بالینی را بهترین روش برای پیشگیری از مبتلا شدن مردان به مشکلات خلقی و رفتاری در آینده معرفی کردند.
دکتر دبورا داکزتا، محقق دانشگاه مک گیل کانادا در گزارش خود نوشت، بررسی وضعیت سلامت روانی مردان در موقعیتهای مختلف زندگی معمولاً از سوی محققان نادیده گرفته میشود در حالی که توجه به بهداشت روان مردان در خانواده و آسیب شناسی تغییرات رفتاری آنها، یکی از بهترین راهکارهای حفظ روابط خانوادگی محسوب میشود. وی ادامه میدهد، در تحقیقی که بر 662 مرد ساکن شهر کبک به مدت 18 ماه انجام گرفت روشن شد، در گروهی از مردانی که دوره انتظار تولد نخستین فرزندشان را تجربه میکردند علائمی مانند برهم خوردن کیفیت خواب، نوسانات خلقی و تغییرات اشتها مشاهده شد که خبر از افزایش احتمال ابتلا به افسردگی در آنها میداد.
این آزمایش که با در نظر گرفتن متغیرهایی همچون، موقعیتهای شغلی، مشکلات مالی اقتصادی، سطح تحصیلات و حمایتهای عاطفی زوجین از یکدیگر انجام گرفت ثابت کرد در مردانی که از موقعیتهای با ثبات تر شغلی برخوردار بوده، روابط عاطفیشان با باردار شدن همسران کمتر دچار آسیب شده و احتمال ابتلا به افسردگی کمتر است. محققان حمایتهای خانوادگی را برای کمک به سازگار شدن پدران آینده با موقعیت جدید را مهم ترین راهکار برای پیشگیری از به خطر افتادن سلامت روان مردان در دوره بارداری همسران شان معرفی میکنند.
روزنامه ایران،