کافیست فرق بین دروغگویی وخیال پردازی را در فرزندتان بدانید اینگونه می توانید روش مناسب را در جهت رفع و اصلاح این ویژگی در وی در پیش بگیرید گاهی اوقات کودکان در دنیای خود به خیال پردازی می پردازند آن ها رویاپردازی می کنند ،گاهی اوقات نیز دروغ های کوچکی بر زبان می آوردند
یکی از علتهای اصلی دروغگویی در کودکان، جلب توجه والدین و اطرافیان است.
آرزو استوار، روانشناس با اشاره به اینکه بچهها به دلایل مختلفی دروغ میگویند، گفت: «یکی از علتهای اصلی این رفتار، جلب توجه والدین و اطرافیان است. وقتی فرزند شما به هر دلیلی نمیتواند جایگاهی را که انتطار دارد، نزد شما، پدربزرگها و مادربزرگها یا دوستانش پیدا کند، شروع به دروغ گفتن کرده یا سعی میکند با اغراق کردن در مورد برخی جزئیات، کارهای کوچکش را بزرگ جلوه دهد. اگرچه گاهی از اوقات خیالپردازیهای کودکانه نیز رنگ بزرگنمایی به خود میگیرند.»
وی در پاسخ به این سوال که مرز بین دروغ و داستانپردازیهای ذهنی کودکان، کجاست، توضیح داد: «بچهها در سنین پایین معمولا خیالپردازند و دوست دارند داستانهای عجیب و غریب بگویند چون هنوز درکی از تفاوت میان واقعیت و خیال ندارند. اینگونه خیالپردازیها اغلب از نه سالگی به بعد، بدون هیچگونه تاثیری بر شخصیت کودک فراموش میشوند اما اگر همین توهمات از حالت ساده ابتدایی خود خارج شوند آثار روانی منفی فراوانی در پی خواهند داشت. به همین خاطر اعتقاد داریم که حتی دروغهای کوچک بچهها را هم باید جدی گرفت.»
این روانشناس تاکید کرد: «هر چند این توهمات، در بیشتر مواقع، در همین حد اغراقهای کودکانه، باقی میمانند و بدون اینکه کمترین اثری داشته باشند، به فراموشی سپرده میشوند، ولی اگر، از حالت یک تخیل ساده خارج شوند، میتوانند مشکلساز باشند؛ زیرا احتمال اینکه دروغهای بزرگی بگویند که آثار منفی فراوانی دارد، زیاد است. به همین دلیل، بسیاری از روانشناسان معتقدند که دروغهای کوچک کودکان را هم نباید از نظر دور داشت.»
وی همچنین یادآور شد که کودکان تا حدود سن چهارسالگی هیچ تصوری از دروغ ندارند و این مفهوم همچون بزرگسالان برایش مطرح نیست. درواقع آنها قصد ندارند با دروغ گفتن توجه جلب کنند یا از والدین امتیاز بگیرند اما هرچه بزرگتر میشوند به تدریج محیط و روش تربیتی والدین مفهوم دروغگویی را در ذهن آنها شکل میدهد.
استوار در پایان تصریح کرد: «داشتن فرزند راستگو در گروی اعمال روشهای صحیح تربیتی است. پس تنها کودک را از این رفتار ناپسند منع نکنید بلکه با ارائه الگوهای رفتاری درست دروغگویی را در وجود او ریشهکن کنید.»
«سلامانه»