اگر شما میخواهید بهتر و بیشتر کار کنید، باید پارهای ملاحظات را مدنظر داشته باشید از جمله باید برنامهریزی مدون و مشخصی برای کارتان داشته باشید. اولویتها را رعایت کنید و بدانید چه کاری را در چه مرحلهای انجام دهید اما باید به این مساله توجه کنید که تا وقتی از کاری که میکنید، لذت نبرید و آن را دوست نداشته باشید، کاری از پیش نخواهید برد. مهمترین و کلیدیترین عامل برای افزایش بهرهوری، بیش از هرچیز دیگری، شاد بودن در محل کار است. بدون توجه به اصل شاد بودن در محل کار، سایر ترفندهای مرتبط با ارتقای بهرهوری آنچنان که باید مفید و تاثیرگذار نخواهند بود.
در مجموع ده دلیل برای اهمیت داشتن شادی در محل کار برای افزایش بهرهوری میتوان برشمرد که در اینجا به آنها اشاره میشود.
1ـ افراد شاد با دیگران بهتر کار میکنند
افراد شاد و سرزنده تاثیر مثبتی بر اطرافیان خود میگذارند و میتوانند پیوندهای نزدیکتری با دیگران در محیط کار برقرار کنند و این یعنی:
کار گروهی بهتر، بهبود روابط بین کارمندان و مدیران، افزایش رضایتمندی مشتریان و اربابرجوع و سرانجام افزایش فروش محصولات و خدمات
2ـ افراد شاد، خلاقتر هستند
بهترین راه برای خلق ایدههای نو و بهبود و ارتقای بهرهوری، همان شاد بودن در محل کار است. هنگامی که یک محیط شاد و مملو از عشق به کار بر یک شرکت حاکم باشد، ایدههای مبتکرانه و نوآورانه در آنجا موج خواهد زد و زمینه مساعدی برای افزایش انعطافپذیری، مسوولیتپذیری و تفکر خلاق بهوجود میآید و تمام این فرآیندهای مثبت تا مدتها در درون شرکت جاری خواهند بود.
3-افراد شاد به جای شکایت کردن درباره مشکلات، آنها را حل میکنند.
هنگامی که کسی کار شما را دوست نداشته باشد و از انجام دادن آن لذت نبرد، همیشه از کاه کوه میسازد و به جای تلاش برای حل مشکل، از وجود آن اظهار شکایت و نارضایتی میکند و به اصطلاح عامیانه «همیشه غر میزند»، در حالیکه یک کارمند شاد و علاقهمند، همیشه در پی حل مشکل و رفع موانع موجود است.
4ـ افراد شاد، انرژی بیشتری دارند
افراد شاد همیشه با انرژی و انگیزه بیشتری کار میکنند و همین مساله بر میزان بهرهوری و بازدهی آنها میافزاید.
5ـ افراد شاد، خوشبینتر هستند
افراد شاد و پرنشاط، روحیهای مثبتتر و خوشبینانهتر دارند و آینده را روشنتر میبینند و تجربه ثابت کرده که موفقیت و بهرهوری بیشتر در کار، در گرو داشتن روحیه مثبتاندیشی و خوشبینی، چه برای مدیران و چه برای کارکنان خواهد بود. اگر افراد به موفقیت و کامیابی، اعتقاد راسخ داشته باشند، موفق و کامیاب خواهند شد و برای رسیدن به این اعتقاد، باید شاد و خوشبین بود.
6ـ افراد شاد، انگیزه بیشتری برای کارکردن دارند
انگیزه بیشتر و قویتر یعنی بهرهوری و کارآمدی بیشتر و بهترین و مطمئنترین راه برای افزایش انگیزه کارکنان، شاد کردن آنها در محیط کار وعلاقهمند ساختن آنها نسبت به کاری که میکنند، است. آری، این شادی است که انگیزه میآورد و همه را به حرکت وامیدارد.
7ـ افراد شاد کمتر بیمار میشوند
بیمار شدن، دشمن بهرهوری است و مهمترین عامل در بیمار شدن پی در پی کارکنان، نه عوامل بهداشتی و ارگانیک، بلکه بیعلاقگی و نگرانی نسبت به کار است.
یک بررسی در مورد بیش از 21 هزار نفر از پرستاران آمریکایی نشان داده است آن دسته از پرستارانی که شغلشان را دوست ندارند و در محیط کارشان احساس شادی و لذت نمیکنند، بیشتر دچار بیماریهایی چون سرطان و دیابت میشوند.
8ـ افراد شاد، سریعتر و بهتر یاد میگیرند
هنگامی که افراد، شاد و آسودهخاطر باشند، گنجایش و توانایی بیشتری برای یادگیری چیزهای جدید در محیط کار پیدا میکنند و همین مساله بر میزان بهرهوری آنها میافزاید.
9ـ افراد شاد، نگران اشتباه کردن نیستند و در نتیجه کمتر اشتباه میکنند
هنگامی که افراد، شاد و مثبتاندیش هستند، از احتمال بروز اشتباهات اتفاقی نمیهراسند و در صورت بروز چنین اشتباهاتی، به جای ناراحت شدن میکوشند از آنها درس بگیرند و به جای مسوول دانستن دیگران به خاطر بروز اشتباهات، در پی حل مشکل و برطرف ساختن آن برمیآیند. چنین رویکردی موجب کاهش چشمگیر میزان اشتباهات و افزایش میل به آموختن و پند گرفتن از آنها در میان کارکنان خواهد شد.
10ـ افراد شاد، تصمیمات بهتری میگیرند
افرادی که در محیط کارشان، شاد و خوشبین نیستند، بهطور دائم دچار بحران و ناتوانی در اتخاذ تصمیمات درست هستند. این دسته از افراد از کوتهبینی و محدودنگری رنج میبرند و قادر به مشاهده همه ابعاد قضیه نیستند و در نتیجه به اتخاذ تصمیمات کوتاهمدت و زودگذر بسنده میکنند اما افراد شاد و بلندنظر، به افقهای دوردست مینگرند و تصمیماتی بهتر، آگاهانهتر و اولویتمندتر میگیرند.
و اما جان کلام
اگر شما خود را در اوج قله موفقیت کاری و در بهترین مرتبه ممکن احساس میکنید، بدانید که عامل اصلی تمام موفقیتها و پیشرفتهای شما در این واقعیت ساده نهفته است که شما از آنچه انجام میدهید، لذت میبرید و در محیط کارتان شاد هستید و به عبارت بهتر، عاشق کارتان بودن موجب به حداکثر رسیدن بهرهوری و بازدهی شما شده است. اما آیا فقط شاد بودن است که موجب افزایش بهرهوری میشود یا اینکه با افزایش بهرهوری، احساس شاد بودن نیز بیشتر میشود؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که تاثیر مثبت و سازنده دو عامل شادی و بهرهوری برهم، رابطهای دوسویه و علت و معلولی است. با این همه، باید دانست که در این رابطه دوسویه، کفه ترازو به سمت شادی و نشاط سنگینی میکند و برای رسیدن به بهرهوری مضاعفی که ما را در آینده شادتر کند، باید حتما شاد بود و با نشاط کار کرد.
و پرسش آخر؛ چه کنیم تا در محیط کار شاد باشیم و از آن لذت ببریم؟ برای این کار: 1) از شغلی که دارید، لذت ببرید و اولویت کاریتان را حول محور آن بخشهایی از کارتان متمرکز کنید که شما را شاد میکند و دوستشان دارید. 2) همیشه در جستوجوی شغل جدیدی باشید که بتواند شادترتان کند، پس اگر مطمئن هستید که شغل کنونی شما از انعطافپذیری کافی برای شاد کردنتان برخوردار نیست، آنجا را ترک کنید و کار جدیدی برای خود دست و پا کنید.
منبع: کتاب صد پند مدیریتی برای مدیران بزرگ
روزنامه دنیای اقتصاد،