با این دستگاه می توانید به راحتی بوی فساد مواد غذایی را حس کنید و از بروز آن ها در خوراکی ها اطلاع پیدا کنید این حسگر بسیار کوچک و ریز است و برای تشخیص سلامت مواد خوراکی بسیار پرفایده است
محمد مهدی حیدرپور – دوربین ها همانند چشمان رایانه ها عمل می کنند. میکروفون ها نقش گوش ها را ایفا می کنند. نمایشگرهای لمسی نیز حس لامسه به آنها می بخشند. و اکنون شرکت آمریکایی سی2سنس تراشه کوچکی را اختراع کرده است که می تواند به رایانه ها حس بویایی ببخشد.
به گفته “یان اشنور” یکی از بنیانگذاران سی2سنس، نخستین هدف شرکت استفاده از ماشین هایی برای شناسایی مواد غذایی فاسد شده است. و این می تواند تاثیری بزرگتر از آن چه فکر می کنید به همراه داشته باشد.
فساد مواد غذایی می تواند مسری باشد. می دانیم که یک سیب فاسد می تواند کل یک بار را فاسد کند. زمانی که میوه می رسد گاز اتیلن آزاد می کند. هنگامی که میوه ها در معرض اتیلن قرار می گیرند سریعتر از حالت عادی می رسند و خود نیز اتیلن آزاد می کنند که یک اثر دومینویی ایجاد می کند که رسیدن میوه های کناری را نیز تسریع می کند.
فناوری شرکت سی2سنس می تواند اتیلن را در میزانی که برای انسان قابل شناسایی نیست، ردیابی کند و به فروشندگان مواد غذایی اجازه می دهد غذاهای رسیده و در حال فساد را پیش از آن که مشکل آفرین شوند، شناسایی کنند. عمده فروشان می توانند از این حسگرها برای نظارت بر میوه ها و جداسازی میوه های رسیده پیش از آن که اتیلن آزاد کنند و جعبه های دیگر در انبار را تحت تاثیر قرار دهند، استفاده کنند. در رستوران نیز می توان از این ابزار برای شناسایی میوه رسیده و در حال فساد پیش از آن که میوه های کناری خود را تحت تاثیر قرار دهد، استفاده کرد.
بو سنج در هر خانه
بسیاری از ما در حال حاضر از دستگاه های بو سنج در خانه خود استفاده می کنیم. ما آنها را ردیاب های دود و زنگ های هشدار مونواکسید کربن می نامیم. هرچیزی که می توانیم بو کنیم از پف فیل کره ای تا درختان کاج ذراتی از خود آزاد می کنند که به شکل گیری واکنش شیمیایی در سلول های حاضر در حفره بینی انسان منجر می شوند. با توجه به واکنش های خاص، سلول ها سیگنال هایی را به مغز ارسال می کنند. زنگ های هشدار مونواکسید کربن و ردیاب های دود به شیوه ای مشابه کار می کنند: ذراتی خاص واکنش های شیمیایی را موجب شده و جریان الکتریکی در دستگاه را تغییر می دهند که فعال شدن زنگ هشدار را به همراه دارد.
به گفته اشنور، حسگرهایی که توانایی شناسایی اتیلن را دارند سال ها در دسترس بوده اند اما به طور کلی یا بسیار گران قیمت بوده یا توانایی شناسایی دقیق اتیلن خارج از محیط آزمایشگاه و قرار گرفتن در معرض گازهای مشابه دیگر نداشته اند. آن چه سی2سنس انجام داده است معرفی حسگری مقرون به صرفه بوده که از حساسیت کافی برای شناسایی سطوح پایین گاز نیز برخوردار است.
عصرایران