بیماران دیابتی بیشتر از هرچیز و هرکسی و به وسیله خودمراقبتی می توانند به خودشان کمک کنند و مانع پیشرفت این بیماری در بدنشان شوند آن ها باید مدام در جهت پیشگیری و رفع این حالت در بدن خود برآیند و اجازه شدت یافتن بیماری دیابت در بدنشان ندهند
بهمن ناظم زادگان، به مناسبت هفته دیابت (20 تا 26 آبان) روز شنبه افزود: خود مراقبتی در دیابت به این معنی است که بیمار، مسئولیت انجام رفتارهای سالم در زندگی روزمره خود را بر عهده گیرد و در این زمینه توانمند باشد، چرا که خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت کیفیت زندگی آنها را افزایش و هزینه هایی که این بیماری به آنها تحمیل می کند را نیز کاهش می دهد.
وی به برخی ازاصول خود مراقبتی برای بیماران مبتلا به دیابت اشاره کرد و،افزود: داشتن تغذیه سالم و فعالیت بدنی کافی، اندازه گیری مستمر قند خون و مصرف صحیح و مداوم داروها، کنترل استرس روزانه، حفظ بهداشت فردی به ویژه بهداشت پاها و حفظ ارتباط مداوم با پزشک، به کیفیت بهتر زندگی این بیماران کمک قابل توجهی می کند.
مسئول واحد بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: بیماری دیابت یکی از بیماری های شایع که قابل پیشگیری و کنترل، اما مزمن است و در صورت کنترل نشدن، دیابت می تواند به عوارض زودرس و دیررس مهمی منجر شود،
وی افزود: ماده ای که در بدن ترشح می شود و سطح قند خون را کنترل می کند، انسولین نام دارد که در افراد دیابتی یا میزان انسولین بدن کم است یا بدن نمی تواند از انسولین به قدر کافی استفاده کند و در نتیجه سطح قند خون بالا می رود.
ناظم زادگان ادامه داد: بیمار مبتلا به دیابت با خود مراقبتی می تواند نقش بسیار مهمی در کنترل بیماری دیابت و پیشگیری از بروز عوارض این بیماری داشته باشد.
مسئول واحد بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: بالا بودن قند خون به مدت طولانی می تواندمنجربه اختلال دید به دلیل آسیب دیدن شبکیه چشم،آسیب به کلیه هاونارسایی کلیه،آسیب به رگ های خونی به ویژه در قلب و پاها و آسیب به اعصاب محیطی شود که در این صورت موجب از بین رفتن حس درد به ویژه در پاها می شود.
ناظم زادگان بیان داشت: مراقبت از پا یکی از نکات مهم در بیماری دیابت است و به همین سبب به افراد مبتلا به این بیماری، توصیه می کنیم هر روز پاهای خود را با آب ولرم و صابون بشویند و بین انگشتان پا را با حوله نرم، خشک کنند.
وی گفت: بیماران مبتلا به دیابت بهتر است با پای برهنه در منزل راه نروند و برای راه رفتن درون منزل هم از کفش و دمپایی راحتی استفاده کنند، ناخن های پا را کوتاه نگه دارند و ناخن ها را از ته نگیرید، جوراب خود را روزانه عوض و از جوراب های نخی ضخیم استفاده کنند.
او اظهار داشت: همچنین این دسته از بیماران از کفش های راحت و پاشنه کوتاه و پنجه پهن استفاده کنند، روزانه پاهای خود را از نظر ترک، قرمزی، تورم و تغییر رنگ بررسی و از نزدیک کردن پاها به بخاری، شوفاژ، آتش و موراد مشابه، خودداری کنند.
مسئول واحد بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با تاکید بر اینکه بیماران مبتلا به دیابت برای انجام فعالیت های بدنی، باید از لباس و کفش مناسب ورزشی استفاده کنند،گفت: لازم است بیماران مبتلا به دیابت، روزانه مقادیر کافی آب و مایعات بدون قند بنوشند، قند خون قبل و بعد از ورزش را اندازه گیری کنند و با پزشک خانواده یا مراقبت سلامت خود در مورد میزان قند خون خود در این دو زمان صحبت کنند.
ناظم زادگان ادامه داد: اگر قند خون قبل از ورزش از 100 میلیگرم در دسی لیتر کمتر بود، حتما قبل از ورزش کردن یک واحد کربوهیدرات مانند یک کف دست نان یا نصف لیوان برنج یا ماکارونی پخته میل کنند.
او افزود: دفعات ورزش در هفته، حداقل پنج بار توصیه می شود و بیماران مبتلا به دیابت باید پس از ورزش نیز پاها را شسته و خشک کنند.
وی بیان داشت: شدت ورزش نیز باید به گونه ای باشد که فرد بتواند درحین ورزش به راحتی صحبت کند، همچنین زمان ورزش در آغاز بین پنج تا 10 دقیقه توصیه می شود که می تواند به تدریج افزایش یابد و ورزش هوازی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و دویدن برای این بیماران مناسب تر است.
این مسئول بیماری های غیرواگیر، رعایت رژیم غذایی سالم را برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان در دیابت ضروری دانست و اظهار کرد: فرد مبتلا به دیابت باید دهان و دندان خود را به صورت مستمر بشوید، از مسواک و نخ دندان مناسب استفاده و از مصرف دخانیات پرهیز کند، روزانه به میزان کافی آب و مایعات بنوشد و هر شش ماه یک بار نیز به دندانپزشک مراجعه کند.
از بیستم تا بیست و ششم آبان ماه، به عنوان هفته دیابت نامگذاری شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا،