ترخون سبزی ای با طبع گرم و خشک با خواص بسیار زیاد که ما در این پست به توضیح برخی از خواص این سبزی میپردازیم. از همه مهمتر ترخون سبزی ای اشتها آور است و برای تقویت معده بسیار خوب است پس سعی کنید در وعده های غذایی ، حتما از این سبزی استفاده کنید.
برای کسانی که مشکل ادرار دارند پیشنهاد میشود که 10 گرم از این سبزی را در 300 سی سی آب دم کرده و بخورید.
مزایا و کاربردهای شگفت آور ترخون
ترخون یا تلخون با نام علمی Artemisia dracunculus به عنوان گیاهی چند ساله از تیره کاسنی بومی آسیای میانه و شمالی، قفقاز و خاور دور است. ترخون به طور گسترده ای برای افزودن طعم، معطرسازی و اهداف دارویی مورد استفاده قرار می گیرد.
ترخون با طعم لطیف به خوبی با مواد غذایی مانند ماهی، گوشت گاو، مرغ، مارچوبه، تخم مرغ و سوپ جفت می شود. به گزارش هلث لاین، در اینجا چند مزیت و کاربرد شگفت آور ترخون توضیح داده شده است.
ترخون حاوی مواد مغذی مفید، اما حاوی کالری و کربوهیدرات کمی است
ترخون کم کالری و کربوهیدرات است و مواد مغذی مفیدی برای سلامتی دارد. یک قاشق غذاخوری معادل 2 گرم ترخون خشک حاوی:
- کالری: 5
- کربوهیدرات ها: 1 گرم
- منگنز: 7 درصد مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه
- آهن: 3 درصد از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه
- پتاسیم: 2 درصد از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه
- منگنز به عنوان یک ماده مغذی ضروری در سلامت مغز، رشد، متابولیسم و کاهش استرس اکسیداتیو در بدن نقش دارد.
- آهن کلید عملکرد سلول و تولید خون است، بنابراین کمبود آن منجر به کم خونی و در نتیجه خستگی و ضعف می شود.
- پتاسیم به عنوان یک ماده معدنی برای عملکرد مناسب قلب، عضله و اعصاب بسیار مهم است. علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد فشار خون را نیز کاهش می دهد.
اگرچه مقدار این مواد مغذی در ترخون قابل توجه نیست، اما این گیاه همچنان برای سلامتی گزینه مفیدی محسوب می شود.
ترخون با بهبود حساسیت به انسولین به کاهش قند خون کمک می کند
هورمون انسولین به شما در آوردن گلوکز به سلول ها کمک می کند، بنابراین می توان از آن برای تامین انرژی استفاده کرد. عواملی مانند رژیم غذایی و التهاب می توانند منجر به مقاومت به انسولین و در نتیجه افزایش سطح گلوکز شوند.
ترخون به بهبود حساسیت به انسولین و نحوه استفاده از گلوکز در بدن کمک می کند. یک مطالعه 7 روزه روی حیوانات مبتلا به دیابت نشان داد عصاره ترخون در مقایسه با دارونما غلظت گلوکز خون را 20 درصد کاهش می دهد.
علاوه بر این، یک مطالعه تصادفی و دوسوکور 90 روزه اثر ترخون را روی حساسیت به انسولین، ترشح انسولین و کنترل قند خون در 24 فرد با تحمل گلوکز مختل بررسی کرد.
گروهی که قبل از صبحانه و شام هزار میلی گرم ترخون دریافت کردند کاهش زیادی در ترشح انسولین آنها مشاهده شد که می تواند به حفظ تعادل سطح قند خون در طول روز کمک کند.
ترخون ضمن تنظیم الگوهای خواب کیفیت آن را نیز بهبود می بخشد
خواب ناکافی با نتایج ضعیف سلامتی مرتبط است و می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی را افزایش دهد.
تغییر در برنامه های کاری، سطح بالای استرس یا سبک زندگی شلوغ به کیفیت پایین خواب منجر می شود.
قرص های خواب آور اغلب به عنوان گزینه کمکی برای خواب استفاده می شوند، اما ممکن است منجر به بروز عوارضی از جمله افسردگی یا سوءمصرف مواد شوند.
از گروه گیاهان درمنهکه شامل ترخون نیز است به عنوان دارویی برای شرایط مختلف از جمله کم خوابی استفاده می شود.
به نظر می رسد در یک مطالعه روی موش ها، گیاهان درمنه اثر آرام بخشی داشته و به تنظیم الگوهای خواب کمک می کنند. با این حال، به دلیل مقیاس کوچک این مطالعه تحقیقات بیشتری در مورد استفاده از ترخون برای خواب به ویژه در انسان نیاز است.
ترخون با کاهش سطح لپتین اشتها را افزایش می دهد
از دست دادن اشتها می تواند به دلایل مختلفی مانند سن، افسردگی یا شیمی درمانی رخ دهد. در صورت عدم درمان منجر به سوءتغذیه و کاهش کیفیت زندگی می شود.
عدم تعادل در هورمون های گرلین و لپتین نیز باعث کاهش اشتها می شود که این هورمون ها برای ایجاد تعادل انرژی مهم هستند. گرلین هورمون گرسنگی و لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می شوند.
هنگامی که سطح گرلین افزایش می یابد گرسنگی ایجاد می کند. برعکس نیز افزایش سطح لپتین باعث احساس سیری می شود.
یک مطالعه روی موش ها نقش عصاره ترخون در تحریک اشتها را مورد بررسی قرار داد که حاکی از نتایج کاهش ترشح انسولین و لپتین و افزایش وزن بدن است.
این یافته ها نشان می دهد عصاره ترخون به افزایش احساس گرسنگی کمک می کند. با این حال، نتایج فقط در ترکیب با یک رژیم غذایی پرچرب یافت شد. برای تایید این تاثیرات به تحقیقات بیشتری در فاز انسانی نیاز است.
ترخون به تسکین درد مرتبط با شرایطی مانند آرتروز کمک می کند
در طب سنتی عامیانه از ترخون برای درمان درد به مدت طولانی استفاده می شده است. یک مطالعه 12 هفته ای به بررسی تاثیر یک مکمل غذایی به نام Arthrem – که حاوی عصاره ترخون است – و تاثیر آن بر درد و سفتی در 42 فرد مبتلا به آرتروز پرداخته است.
افرادی که 2 بار در روز 150 میلی گرم از آن را مصرف می کردند ، در مقایسه با افرادی که 300 میلی گرم دو بار در روز و گروه دارونما مصرف می کردند بهبود قابل توجهی در علائم مشاهده کردند.
محققان اظهار داشتند دوز پایین تر موثرتر است زیرا بهتر از دوز بالاتر تحمل می شود.
مطالعات دیگر روی موش ها نیز گیاهان درمنه را در درمان درد مفید دانستند و پیشنهاد کردند این گیاه می تواند به عنوان جایگزینی برای مدیریت سنتی درد استفاده شود.
بیشتر بخوانید:اهمیت رسیدگی به مشکلات روحی افراد مبتلا به صرع
ترخون ضمن داشتن خواص ضدباکتری از بیماری های ناشی از غذا جلوگیری می کند
تقاضای فزاینده ای برای شرکت های غذایی وجود دارد که از مواد افزودنی طبیعی به جای مواد شیمیایی مصنوعی برای کمک به نگهداری مواد غذایی استفاده کنند. روغن های اساسی گیاهی یکی از گزینه های محبوب است.
مواد افزودنی برای کمک به حفظ بافت، جلوگیری از جدایی، حفظ مواد غذایی و مهار باکتری های بیماری زا مانند اشریشیا کلی به غذاهای آماده اضافه می شوند.
در یک مطالعه اثرات روغن ضروری ترخون روی استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی دو باکتری عامل بیماری های ناشی از غذا مورد بررسی قرار گرفت.
برای این تحقیق پنیر سفید ایرانی با 15 و هزار و 500 میکروگرم در میلی لیتر اسانس ترخون تیمار شد. نتایج نشان داد تمام نمونه های تیمار شده با اسانس ترخون در مقایسه با دارونما اثر ضدباکتریایی روی دو سویه باکتریایی داشتند.
محققان نتیجه گرفتند ترخون یک ماده نگهدارنده موثر در غذا است.
ترخون گزینه ای متنوع و آسان برای افزودن به رژیم غذایی
از آنجا که ترخون طعم ظریفی دارد می توان از آن در انواع غذاها استفاده کرد. در اینجا چند روش ساده برای ترکیب ترخون در رژیم غذایی وجود دارد:
آن را به تخم مرغ های اسکرامبل شده یا سرخ شده اضافه کنید.
از آن به عنوان تزیین روی مرغ سوخاری استفاده کنید.
آن را درون سس ها مانند پستو یا ایولی بریزید.
آن را به ماهی هایی مانند ماهی آزاد یا ماهی تن اضافه کنید.
آن را با روغن زیتون مخلوط کرده و مخلوط را روی سبزیجات تفت داده بریزید.
ترخون به صورت 3 نوع مختلف فرانسوی، روسی و اسپانیایی وجود دارد:
ترخون فرانسوی به طور گسترده ای شناخته شده و بهترین گزینه برای اهداف آشپزی است.
طعم ترش ترخون روسی در مقایسه با ترخون فرانسوی از نظر طعم ضعیف تر است. به سرعت عطر و طعم خود را از دست می دهد، بنابراین بهتر است بلافاصله از آن استفاده کنید.
ترخون اسپانیایی در مقایسه با ترخون روسی عطر و طعم بیشتری دارد، اما کمتر از ترخون فرانسوی است. ترخون اسپانیایی برای مصارف دارویی و دمنوش ها مورد استفاده قرار می گیرد.
ترخون تازه به طور معمول در فصل بهار و تابستان در آب و هوای خنک تر موجود است و مانند سایر گیاهان به عنوان مثال، گشنیز در دسترس نیست، بنابراین ممکن است آن را فقط در فروشگاه های بزرگ مواد غذایی یا بازارهای کشاورزان پیدا کنید.
سایر مزایای بالقوه ترخون برای سلامتی
برخی اذعان می دارند ترخون مزایای دیگری برای سلامتی دارد که هنوز به طور گسترده مرود تحقیق قرار نگرفته است.
ترخون برای سلامت قلب مفید است: ترخون اغلب در رژیم غذایی مدیترانه ای برای قلب استفاده می شود. فواید این رژیم برای سلامتی فقط مربوط به غذا نیست بلکه گیاهان و ادویه های مورد استفاده نیز هستند.
ترخون التهاب را کاهش می دهد: سیتوکین ها پروتئین هایی هستند که می توانند در التهاب نقش داشته باشند. یک مطالعه روی موش ها نشان داد پس از مصرف عصاره ترخون به مدت 21 روز در سیتوکین ها کاهش قابل توجهی وجود دارد.
– براي درد مفاصل مفيد ميباشد همراه غذا خورده شود و كوبيده آن بهصورت ضماد استفاده گردد.
– درمانكننده قاعدگيهاي دردناك ميباشد و همچنين قاعدهآور است.
– كساني كه سرعت انزال دارند و ضعف قوه باه و سستي كمر ترخون خشك را با زرده تخممرغ مخلوط كرده به كمر بمالند اگر ريشه ترخون باشد بهتر است.
– براي دردهاي رماتيسمي 10 گرم در 300 سيسي آب جوشانده سپس روزي 3 فنجان ميل شود.
– ترخون تقويت كننده اعصاب است از دمكرده آن مانند شماره 7 استفاده شود.
– زيادهروي در خوردن ترخون باعث كم شدن شهوت ميگردد و خون را تيره ميكند.
– جويدن ترخون باعث جلوگيري از خونريزي لثه و التيام زخمها ميشود.
– كساني كه نقرس دارند از دمكرده ترخون استفاده كنند (مانند شماره 7).
– ترخون براي دل درد و دردهاي معده كه دراثر غذا به وجود آمده است مفيد ميباشد.
– اگر ميخواهيد مرغ بريان درست كنيد داخل شكم آن را ترخون كنيد تا غذاي شما بسيار خوشمزه گردد و آسان هضم شود.
– اگر معده شما تنبل و ترشح آن ضعيف است ترخون بخوريد.
– براي پيشگيري از تصلب شرائين و بيماريهاي عروقي برگهاي ترخون را جويده و ميل شود.
اثرات جانبی مصرف ترخون
هنگام مصرف به صورت خوراکی: ترخون در مقادیر غذایی به احتمال زیاد گزینه ایمنی است. اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا استفاده از ترخون به عنوان دارو بی خطر است یا عوارض جانبی آن چیست وجود ندارد.
هنگام استفاده از آن روی پوست: اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا استفاده از ترخون بی خطر است یا عوارض جانبی آن چیست هنوز موجود نیست.
هنگام استشمام به عنوان رایحه درمانی: اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا استفاده از ترخون بی خطر است یا عوارض جانبی آن چیست هنوز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید:بررسی انواع معده درد
هشدارها و احتیاط های ویژه درباره مصرف ترخون
بارداری و شیردهی: اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا استفاده از ترخون هنگام بارداری یا شیردهی بی خطر است وجود ندارد، بنابراین برای حفظ سلامت خود و فرزندتان در سمت امن بمانید و از استفاده آن خودداری کنید.
اختلال خونریزی: ترخون لخته شدن خون را آهسته می کند، بنابراین این نگرانی وجود دارد که ترخون هنگام مصرف به عنوان دارو خطر خونریزی را افزایش دهد.
آلرژی به گیاهان گل محمدی و گیاهان وابسته: ترخون در افرادی که به خانواده کاسنیان حساس هستند واکنش آلرژیک ایجاد می کند. از اعضای این خانواده می توان به گل داوودی، گل همیشه بهار، گل مروارید و بسیاری دیگر اشاره کرد، بنابراین در صورت وجود حساسیت قبل از مصرف ترخون حتما با پزشک خود مشورت کنید.
جراحی: ترخون باعث کندی لخته شدن خون می شود، بنابراین نگرانی پیرامون این که ترخون خونریزی را حین و بعد از جراحی طولانی کند وجود دارد. توصیه می شود مصرف ترخون را حداقل 2 هفته قبل از جراحی برنامه ریزی شده متوقف کنید.
چگونه ترخون را نگهداری کنیم؟
ترخون تازه بهتر در یخچال نگهداری می شود. ساقه و برگ های آن را با آب سرد بشویید سپس آنها را در یک حوله کاغذی مرطوب بپیچید و در یک کیسه پلاستیکی نگهداریکنید. این روش به گیاه برای حفظ رطوبت کمک می کند.
ترخون تازه به طور معمول به مدت 4 تا 5 روز در یخچال دوام می آورد. هنگامی که برگ ها شروع به قهوه ای شدن کردند وقت دور ریختن گیاه فرا رسیده است. ترخون خشک نیز در ظرف ضدهوا در یک محیط تاریک و خنک 4 تا 6 ماه قابل نگهداری است.
خط پایین
ترخون دارای مزایای چشمگیر برای سلامتی از جمله پتانسیل کاهش قند خون، التهاب و درد، در عین حال بهبود خواب، اشتها و سلامت قلب است. ناگفته نماند ترخون سبزی همه کاره است و می تواند به صورت خشک یا تازه به انواع غذاها اضافه شود، بنابراین با گنجاندن آن در برنامه غذایی خود از فواید آن بهره مند شوید.
مترجم: الهه زارعی