پرسینگ یک واژه ی انگلیسی است که معنای آن سوراخ کردن پوست و وصل کردن اشیاء تزئینی است. این امر در بسیاری از کشور ها از گذشته های دور رایج بوده است ، و سوراخ کردن گوش از شایع ترین نوغ پیرسینگ در دنیا است. در برخی از اقوام سوراخ کردن نقاط بدن هم رایج است. برای مثال سوراخ کردن زبان یا بینی. در این مقاله قصد داریم در مورد خطرات این کار صحبت کنیم.
در چین و هند باستان نیز با وصل اجسا م خارجی به گوش باعث دراز شدن آن می شدند. بومیان آمریكای لاتین لب پایین بچهها را سوراخ كرده و اجسام خارجی در آن میگذاشتند.امروزه تقریبا در تمام كشورها پیرسینگ در نقاط مختلف بدن انجام میشود و پارهای از جوانان كشور ما هم برای عقب نماندن از مد از طرفداران پرو پا قرص آن محسوب می شوند. پیرسینگ نه تنها در بین دخترها بلكه در میان پسرها هم رواج زیادی دارد. آنان حلقه انداختن درگوشه ابرو را انتخاب میكنند و دخترها گوش و بینی خود را هدف این تزئینات قرار میدهند. البته پیرسینگ قادر است بیشتر اجزای بدن از لب و زبان گرفته تا چشم و دندان را پوشش دهد. بسیاری از كسانی كه پیرسینگ انجام میدهند، فقط به دنبال پیروی از مد و زیبایی هستند. این افراد غافل از عوارض خطرناك و گاه غیرقابلجبران آن با مراجعه به مراكز غیربهداشتی و در آرایشگاهها خود را به دست افراد غیر متخصص میسپارند و متأسفانه به نظر میرسد مسئولین بهداشت كشور و در رأس همه آنها وزارت بهداشت توجه زیادی به این مسأله ندارند.
اگر چه سوراخ كردن نرمه گوش بیخطرترین پیرسینگ اعضای بدن است، اما باید به خاطر داشته باشیم كه همه پیرسینگها ممكن است عوارضی از جمله حساسیت و عفونت را در پی داشته باشند.دكتر امیر هوشنگ احسانی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در این مورد میگوید: حساسیت شایعترین عارضه پیرسینگ است كه بیشتر در هنگام استفاده از فلزات بدلی به ویژه كروم و میكل به وجود میآید. خانمهایی كه در هنگام استفاده از ساعت و انگشتر بدلی دچار حساسیت، خارش و قرمزی در پوست خود میشوند باید از نصب بدلیجات خودداری كنند و اگر علاقه زیادی به پیرسینگ دارند، فقط از تزئیناتی با جنس طلا استفاده كنند، چون احتمال ایجاد حساسیت به طلا در دنیا بسیار كمتر از سایر فلزات است.این متخصص پوست یادآور میشود: در بعضی از مواقع ممكن است حساسیت در محل قرارگیری شیء تزئینی نباشد، بلكه به مرور در سایر نقاط بدن ظاهر شود. گاهی حتی بعد از خارج كردن شیء حساسیت ایجادشده تا پایان عمر با فرد همراه است. اگزما یا حساسیت به میكل عارضه مهم و شایعی است كه گاه می تواند زندگی فرد را مختل كند، تا جایی كه تمام بدن دربرابر تماس با فلزات حساس شده و فرد مبتلا به این عارضه حتی در هنگام گرفتن دستگیره در یا هر نوع شیء فلزی دچار حساسیت میشود.این در حالی است كه بیشتر افرادی كه پیرسینگ میكنند معمولا به دلایل مختلف از جمله، هزینه آن از فلزات بدلی استفاده می كنند و به ندرت سراغ طلا یا جواهراتی مانند الماس میروند، این امر حتی در مورد گوشوارهها هم صادق است.
او با اشاره به انجام پیرسینگ در سالنهای آرایش و توسط افراد غیر متخصص میگوید: هر نوع برش و آسیبی به پوست ممكن است با خطر انتقال عفونتها و ویروسهای خطرناكی مانند اچآیوی، هپاتیت، عفونتهای باكتریال و سیفلیس همراه باشد. بنابراین توصیه می كنم اگر كسی علیرغم همه هشدارها باز هم علاقمند به پیرسینگ است، حتما به مراكز مطمئن و بهداشتی مراجعه كند، تا كمتر سلامتی خود را به قیمت زیبایی به خطر بیندازد.
پیرسینگ در برخی نقاط حساس بدن با خطرات بیشتری همراه است به طور مثال احتمال عفونت و التهاب درپیرسینگ غضروف گوش به مراتب بیشتر از نرمه گوش است. در پیرسینگ لب، به دلیل تماس با سطح مخاطی و میكروبهای دهان احتمال عفونت بسیار زیاد است و به دلیل بافت خاص لب ممكن است شخص دچار خونریزی زیادی شود. زبان هم یكی از نقاط حساس بدن است كه در كنار وجود خطر خفگی به دلیل باز شدن و بلیعدن اتفاقی شیء تزئینی ممكن است موجب ایجاد اشكال در تكلم شده و حتی حس چشایی را هم تحت تاثیر قرار دهد.خطر ابتلا به عفونت كشنده آنژین لودوبك در این پیرسینگ بسیار بالا است.این روزها مدهای جدیدی مانند پیرسینگ دندان و چشم هم وارد بازار شده است.
شاید بتوانیم پیرسینگ دندان را كمعارضهتر تصور كنیم. دراین پیرسینگ بخشی از دندان را تراشیده و نگینی روی آن می چسبانند. نكته مهم این كه این نگین مانع از مسواك زدن آن محل شده وبه مرور زیر آن زردرنگ خواهد شد. در پیرسینگ چشم هم كه هنوز طرفداران زیادی پیدانكرده است، جراح نگینی را با روشی دقیق اما پر خطر روی كره چشم در زیر ملتحمه (خارجی ترین لایه چشم) نصب میكند. این نگین بسیار نازك بوده و برای برداشتن آن نیاز به جراحی مجدد است. علاوه بر تمام عوارض پیرسینگ كه در این جا فقط به بخشی از آن ها اشاره شد، احتمال باقی ماندن جای زخم ها هم وجود دارد. همچنین ممكن است سوراخها با چاق و لاغر شدن فرد تغییر مكان دهند .نكته جالب این است كه پیرسینگ در برخی نقاط بدن نه تنها كمكی به زیبایی فرد نمیكند بلكه چهرهای نازیبا برای او ایجاد میكند كه بهخصوص با استفاده از اشیای تزئینی عجیب فقط باعث حیرت و جلب توجه دیگران میشود.با تمام این مطالب آیا واقعا انجام پیرسینگ به این همه خطرش می ارزد؟