گواتروژن ها موادی هستند که به طور طبیعی در غذاها یافت می شوند و جذب ید و یا به کارگیری ید توسط بافت ها را دچار اختلال می کنند. منبع اصلی ید در کشورهای غربی شیر می باشد؛ چرا که استفاده از یدوفورس که به عنوان شوینده و ضدعفونی کننده تجهیزات در فرایند محصولات لبنی استفاده می شود، موجب بالا رفتن سطح ید در مواد لبنی می شود.
– يد در بدن يك انسان سالم و بالغ حدود 20 تا 50 ميليگرم وجود دارد كه دو سوم آن در غده تيروئيد (غدهاي كه در جلوي گردن است) ميباشد.
– يد موجب نشاط، شادابي، سرزنده بودن و تناسب اندام ميگردد.
– يد براي رشد و نمو و روئيدن مو لازم است.
– در حفظ سلامت مو، ناخن، پوست و دندان مؤثر است.
– در سوزاندن چربيها براي لاغر شدن كمك ميكند.
– كمبود آن باعث بيماري گواتر ميگردد.
– كمبود يد باعث كمهوشي و كوتاهي قد ميگردد.
– مصرف زياد كلم خام باعث ميشود بدن به اندازه كافي يد جذب نكند.
– يد فشارهاي عصبي را كاهش ميدهد.
– يد به ساخت كلسترول خون كمك ميكند و همچنين از رسوب كلسترول در عروق جلوگيري نموده و چربيهاي ناخواسته و اضافي بدن را ميسوزاند.
– كمبود يد در بدن باعث تشويش و نگراني ميشود.
– يد براي معالجه نرمي استخوان، بيماريهاي پوستي و سل نقش ارزندهاي دارد.
– استفاده از مواد الكلي باعث از بين رفتن مواد يد ميگردد.
– يد باعث برطرف شدن خون مردگي عضلات ميشود.
– يد تنظيم كننده دستگاه قلبي و عروقي است.
– كمبود يد امكان افزايش سرطان غده تيروئيد را دارد.
– يد تنظيم كننده توليدمثل است, اين اعمال به عهده هورمون تيروئيد است كه در بعضي مواقع از ارگانهاي ديگر نيز كمك دريافت ميكند.
– كساني كه گواتر دارند از خوردن شلغم، برگ و تخم كلم، خردل و از گياهان تيره شببو مانند كيسه كشيش خوددداري كنند.
– مواد غذايي كه در آنها يد موجود ميباشد: سبزيها كه در خاك غني از يد روئيده باشند، پياز، تمامي غذاهاي دريايي، روزي يك قاشق چايخوري آب دريا، استنشاق هواي دريا يكي از راههاي بسيار خوب تغذيه يد ميباشد، تربچه، سيبزميني، مارچوبه، هويج، گوجهفرنگي، اسفناج، نخود، قارچ، كاهو، موز، توتفرنگي، زرده تخممرغ، شير، پنير، روغن كبد ماهي، كنگر، ترهفرنگي، ترشك، تره، انگور، شاهي و بولاغ اوتي.