دکتر محمدعلی نیلفروشزاده؛ متخصص پوست و مو نوشت: مهمترین مسالهای که آرایشگران باید به آن توجه داشته باشند، عفونتهایی است که از طریق خراشهای پوستی به خون منتقل میشود و استفاده از تیغ، احتمال انتقال این عفونتها، بهخصوص هپاتیتB، C و ایدز را بالا میبرد، مخصوصاً که بسیاری از افراد از ابتلایشان به این عفونتها مطلع نیستند و ظاهر کاملا سالمی دارند. خوشبختانه در حال حاضر در آرایشگاهها تیغ برای هر نفر تعویض میشود اما نپوشیدن دستکش هنگام کار، میتواند باعث انتقال آلودگی به خود آرایشگر شود.
لازم است اگر دست آرایشگر خراشیدگی دارد، حتما روی آن چسب بزند و هنگام کار دستکش به دست کند. اسپریهای مو یا موادی که برای رنگ، فر و صاف کردن مو به کار میروند، حاوی ترکیبهایی هستند که در هوا پخش میشود. این ترکیبها بهخصوص برای افرادی که زمینهای از آسم دارند، خطرناک است. آسم شکلهای خفیف و شدید دارد و گاه خود را بهصورت تنگینفس خفیف یا سرفههای مزمن شبانه نشان میدهد.
اگر آرایشگری چنین علایمی دارد، باید حتما به پزشک مراجعه و دارو مصرف کند و تا جایی که امکان دارد، از مواد شیمیایی دور بماند. اگر کنار گذاشتن و کار نکردن با این مواد برای کسی امکانپذیر نیست، باید هنگام استفاده از آنها ماسک بزند و اسپری را طوری در دست بگیرد که به سمت مخالف باشد. در فصلهای گرم نیز باید مراقب جهت باد کولر و پنکه هنگام مصرف این مواد بود.
استفاده از دستکش و ماسک
آلرژی هم میتواند سینوسها، چشم و پوست را درگیر کند. مواد شیمیاییای که آرایشگرها با آن تماس دارند، بهخصوص بر پوست صورت و دست و حتی روی پلکها و مجاری فوقانی تنفسی اثر میگذارند که خود را بهصورت سینوزیت و آبریزش مزمن بینی نشان میدهد. برای پیشگیری از بروز این نوع آلرژیها هم استفاده از دستکش و ماسک تا حد زیادی موثر است.
واریس
در آرایشگرانی که به دلیل مشغلهکاری مرتب سر پا هستند، خونی که باید از پا به قلب منتقل شود، در پا میماند و باعث اتساع وریدهای پا میشود. اتساع وریدها عامل بروز واریس است بنابراین لازم است آرایشگران سعی کنند بیشتر کارها را در وضعیت نشسته و مناسب انجام دهند. ایستادن طولانیمدت بهخصوص در یک وضعیت باعث میشود گردن برای طولانیمدت در یک حالت قرار بگیرد و به مرور عامل ابتلای فرد به آرتروز گردن، گردندرد و سردردهای مزمن میشود.
همین موضوع در مورد کمر هم صدق میکند. اگر آرایشگری مجبور است طولانیمدت بایستد، حتما باید یکی از پاهایش را روی یک چهارپایه کوتاه بگذارد. ایستادنهای طولانی باعث افزایش قوس کمر و جلو آمدن شکم بهخصوص در افراد چاق میشود. قوسکمر یکی از دلایل کمردردهای مزمن است.
ورزشهای کششی گردن
توصیه میشود آرایشگران هرازگاهی مثلا تا رسیدن نوبت مشتری بعدی ورزشهای کششی گردن و کمر انجام دهند تا مشکل قوسکمر اصلاح شود. علاوه بر این، به نحوه ایستادن، نشستن، خوابیدن و اضافه وزن خود توجه ویژهای داشته باشند. ورزشهایی که عضلات پشت را تقویت میکند، مثل شنا در آب یا برخی نرمشها نیز برای این گروه موثر است. پوشیدن کفشهای پاشنه بلند، هم میتواند به این مشکلها دامن بزند و پوشیدن صندلهای طبی در محیط کار به این خانمها توصیه میشود.
ممکن است فردی برای مدت طولانی به مادهای آلرژی نشان ندهد ولی ناگهان حساسیت نشان دهد و علایم آلرژی بروز کند؛ مثلا در آمریکا مردم کره بادام زمینی زیاد میخورند. بیشتر مردم این کشور به این ماده غذایی آلرژی ندارند اما برخی بعد از چند سال مصرف به آن حساسیت نشان میدهند. دلیل بروز ناگهانی آلرژی این است که فرد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به آلرژی بوده و به دلیل اینکه ترکیبهای ماده حساسیتزا دائم و در طولانی مدت وارد خونش شده، بدنش به آن حساسیت نشان داده است.
مواد شیمیایی و آلرژی
استفاده از مواد آرایشی، بیرنگکننده و انواع رنگها، پاککنندهها و شویندهها میتواند در اثر مصرف مداوم در او ایجاد آلرژی و حساسیت کند. حتی خانمهای خانهدار نیز ممکن است سالها به مواد شوینده آلرژی نشان ندهند اما بعد از چند سال همان موادشوینده که تاکنون مزاحم نبوده، باعث ابتلایشان به آلرژی یا اگزمای آلرژیک شود. در واقع ما دو نوع اگزما داریم؛ اگزمای آلرژیک و یک اگزمای مسمومیتی.
در نوع اول، فرد با تماس با حداقل ماده دچار حساسیت میشود. مثلا شخصی که به پنیسیلین حساسیت دارد، حتی با تزریق مقدار کمی از آن آلرژی نشان میدهد. در اگزمای مسمومیتی مساله سمیت مطرح است یعنی با یکبار مصرف، اتفاقی نمیافتد ولی در اثر ورود زیاد آن ماده، بدن فرد واکنش آلرژیک نشان میدهد.
این خانم و تمام کسانی که اگزمای دست مشاغل دارند، به دلیل استفاده مستمر از مواد دچار اگزمای مسمومیتی میشوند نه اگزمای آلرژیک. درمان علتی داریم و یک درمان علامتی. در درمان علتی، باید علت ایجاد بیماری را کنار گذاشت یعنی بیمار نباید با مواد آلرژیزا تماس داشته باشد. در این شرایط تا 90 درصد بهبود مییابد ولی برای بهبود کامل لازم است به پزشک مراجعه کند تا با تجویز دارو، اگزما کاملا درمان شود.
این خانمها گفتهاند گاهی بدون دستکش با مواد کار میکنند اما یا باید از شغلشان کناره بگیرند تا با این مواد سروکار نداشته باشند یا همیشه با دستکش کار کنند. مواد و ترکیبهای آرایشی، بهخصوص مواد مربوط به رنگ و بیرنگکنندهها بو دارند، ممکن است مواد متصاعدشده از آنها از طریق استنشاق وارد بدن شود و در همان ناحیه که قبلا روی پوست حساسیت نشان داده بود، ایجاد علایم آلرژیک کند. به همین دلیل استفاده از ماسک را به آرایشگران توصیه میکنیم.
زندگی آنلاین