بهتر است کسانی که کلیه هایی سنگ ساز دارند از خوردن برخی مواد غذایی که موجب تشکیل سنگ در کلیه می شوند اجتناب کنند و از لیست خوراکی های روزمره شان آن ها را حذف کنند
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به دلایل ابتلا به بیماری سنگ کلیه، گفت: کلیههای ۱۲ درصد مردم ایران سنگ ساز است و این میزان در آینده رشد فزاینده دارد.
،سیدمنصور گتمیری در رابطه با بیماری سنگ کلیه و راه برونرفت از این مشکل، اظهار داشت: سنگ کلیه تقریباً حدود 10 تا 12 درصد مردم ایران را در طول زندگی، حداقل یک بار گرفتار میکند و میتوان گفت کلیههای حدود 12 درصد مردم ایران سنگ ساز است که البته این مشکل بیشتر در میان آقایان وجود دارد.
وی به دلایل بروز این بیماری اشاره کرد و افزود: زمینه ژنتیکی از جمله علل عمده ابتلا به سنگ کلیه بوده و کسانی که در خویشاوندان نزدیک خود، این بیماری را داشته باشند، احتمال ابتلایشان به سنگ کلیه بیشتر است. همچنین بیمارانی که یک بار بار این مشکل مواجه شده، نسبت به جمعیت عمومی میزان ابتلای مجدد در آنها وجود دارد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران به عامل تغذیهای مؤثر در ابتلا و درمان سنگ کلیه اظهار داشت: افراد چاق نسبت به کسانی که وزن معمولی دارند، بدنشان برای سنگسازی مستعدتر است. جذب کالری، پروتئین و اگزولات نیز از عوامل مهم تغذیهای در بروز این بیماری بهشمار میرود.
گتمیری بیان کرد: اگزولات در مواد غذایی همچون انواع آجیل و چای پررنگ و سرد وجود دارد که این ماده قابل رسوب در بدن بوده و برخی نیز معتقدند اگزولات در ریواس، کرفس و بادنجان وجود دارد.
وی با تأکید بر اهمیت نوشیدن آب فراوان جهت پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه، گفت: جهت حفظ سلامت بدن، حداقل مصرف 8 تا 10 لیوان آب توصیه میشود که این میزان در فصل تابستان و ایجاد گرمی هوا بیشتر نیاز است.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: البته جمعیت کمتر از یک دهم درصدی که مبتلا به بیماریهای پیشرفته قلبی، کبدی و ریوی باشند، زیاد آب خوردن برای آنها مخاطراتی را به همراه دارد، لذا این مسئله حتماً باید با مشورت پزشک انجام گیرد.
گتمیری تصریح کرد: مصرف زیاد گوشت و نمک فراوان سبب ایجاد سنگ کلیه شود و هرچه مصرف نمک را در برنامه غذایی خود افزایش دهیم، کلیهها کلسیم بیشتری را دفع میکنند و این سنگسازی را در بدن افزایش میدهند و جالب این بوده که کلیهها این کلسیم را از استخوان بدن برمیدارند.
وی اظهار کرد: مصرف بالای نمک سبب افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان، بیماریهای قلبی، سرطان معده، آسم و رماتیسم میشود.
قائممقام قطب نفرولوژی ایران با اعلام اینکه سنگسازی در بدن افراد در کشور درحال افزایش است، گفت: این مسئله مربوط به تغییر عادات غذایی مردم بوده که مصرف غذاهای فرآوریشده، نیمهآماده، فستفود و انجام نمکسود کردن و فریز کردن غذا سبب افزایش احتمال ابتلا به سنگ کلیه میشود.
گتمیری خاطرنشان کرد: در بسیاری از مواقع کسانی که اقدام به تهیه و فروش غذاهای آماده میکنند، جهت کاهش فسادپذیری ماده غذایی، مصرف نمک خود را در پخت غذا افزایش میدهند، بنابراین افراد باید نسبت به مصرف اینگونه غذاها جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف جلوگیری کنند.
وی درمورد اینکه گفته میشود آب آشامیدنی در برخی از استانها دارای املاحی همچون گچ فراوان است و همین مسئله سبب ابتلا به سنگ کلیه میشود، افزود: اخیراً طبق تحقیقات مشخص شده که حتی آب حاوی املاحی همچون گچ را در صورتی که ناچار باشیم مصرف کنیم، بهتر از ننوشیدن آب است، ولی توصیه میشود حتماً نسبت به جوشیدن آب اقدام کرده و پس از تهنشینی املاح آن، آب روی رسوبات در لیوان را مصرف کنند.
فارس