+787

در دوران حاملگی چه تغییرانی در خانم ها ایجاد می شود و با چه مشکلاتی مواجه می شوند مشکل سازترین تغییرات و بهترین راههای مراقبت و پیشگیری از بروز این عارضه را در این مطلب برایتان آورده ایم با ما همراه باشید

دکتر کبری شجاعی اظهار کرد: تغییرات بدن در دوران بارداری در دستگاه ادراری,تنفس, قلب و عروق و دستگاه گوارش,پوست و مو و در ناحیه پستان روی می‌دهد و به دنبال این تغییرات، مادر باردار دچار تهوع و استفراغ، ورم، گرفتگی پا و ویار می‌شود.

وی ادامه داد: ترک پوست در برخی نواحی بدن از جمله شکم، پستان و ران و همچنین بروز لکه روی پوست صورت در دوران بارداری درمان خاصی ندارد، اما برای رفع ترک‌ها استفاده از کرم‌های چرب به خصوص روغن زیتون تقریبا از پنج ماهگی توصیه می‌شود. استفاده از کرم ضدلک بعد از بارداری نیز می‌تواند برای رفع لکه‌های قهوه‌ای رنگ صورت کمک‌کننده باشد.

این فوق تخصص زنان و زایمان مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز با اشاره به این‌که در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون‌های زنانه، ریزش مو کاهش می‌یابد، گفت: توصیه می‌شود در سه ماه اول و تا حد امکان در دوران بارداری از رنگ کردن مو و استفاده از داروهای شیمیایی برای موی خود اجتناب کنید.

شجاعی بیان کرد: مادر باردار در هفته‌های اول در ناحیه پستان احساس درد و خارش می‌کند. بعد از ماه دوم اندازه سینه‌ها بزرگ شده و هاله آن‌ها پر رنگ می‌شود و در ماه آخر که فرآیند شیرسازی انجام شده است، با فشار کوچکی آغوز از سینه خارج می‌شود.

وی همچنین درباره تغییرات دستگاه ادراری و تنفسی در دوران بارداری، گفت: در این دوران به علت تغییر هورمون‌ها و فشار رحم بر مثانه در اوایل و اواخر بارداری، دفعات دفع ادرار افزایش می‌یابد. همچنین به علت بزرگ شدن رحم، به ریه‌ها فشار وارد شده و تنفس، سطحی و تند می‌شود. خوابیدن به روش نیمه نشسته به این شکل که چند بالش زیر سر و شانه‌ها قرار داده شود، وضعیت تنفس را بهتر می‌کند.

این فوق تخصص زنان و زایمان افزود: در زمان بارداری ضربان قلب فرد افزایش می‌یابد و حجم خون بالا می‌رود که از نیمه دوم بارداری فرد با خوابیدن به روی دست چپ می‌تواند از فشار به روی عروق بکاهد و خون‌رسانی به جنین را در میزان مناسب قرار دهد.

وی اظهارکرد: در مادر باردار تهوع و استفراغ از هفته چهارم تا ششم بارداری آغاز می‌شود و تا اواخر سه ماهگی ادامه دارد که برای رفع این حالت فرد می‌تواند علاوه بر مصرف ویتامین B6 ، هر روز قبل از برخاستن از خواب چند عدد بیسکویت خشک یا اگر فشار خون بالا ندارد، بیسکویت شور یا چند تکه نان خشک مصرف کند.

شجاعی افزود: همچنین در دوران بارداری تغییرات هورمونی و فشار رحم به معده باعث ایجاد سوزش سر دل و نفخ شکم می‌شود که برای برطرف کردن آن توصیه می‌شود مادر باردار حجم کمی از غذا را در دفعات و وعده‌های بیشتر میل کند، از خوردن غذاهای چرب و پر ادویه خودداری کرده و از خالی یا خیلی پر نگه داشتن معده اجتناب کند.

فوق تخصص زنان و زایمان مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز ادامه داد: یکی از تغییرات بدن در دوران بارداری، ایجاد ورم در برخی نواحی بدن از جمله پاها است. چنانچه این ورم در ناحیه پا باشد، با قرار دادن پا بالاتر از سطح بدن با استفاده از بالش یا هر جسم مشابه دیگر می‌توان این ورم را برطرف کرد، اما اگر این ورم در صورت و دست‌ها مشاهده شود، باید به پزشک مراجعه کرد.

وی با بیان این‌که گرفتگی پا شایع‌ترین عارضه بارداری است، گفت: این عارضه به علت پایین آمدن کلسیم بدن در دوران بارداری روی می‌دهد که با مصرف شیر و لبنیات کاهش می‌یابد. همچنین حرکات‌ ورزشی در این زمینه کارایی موثری خواهد داشت؛ به این صورت که پاها را روی زمین کشیده و مچ پا را به طرف داخل خم کنید. بعد از چند روز این حالت کاملا از بین می‌رود.

شجاعی همچنین درباره ویار در دوران بارداری بیان کرد: این امر طبیعی است و به صورت خوردن گِل یا مهر نماز، یخ و نشاسته نمایان می‌شود که خوردن گل یا مهر موجب بروز یبوست و مشکلات گوارشی می‌شود و خوردن نشاسته موجب آب ریزش از دهان و خوردن یخ موجب کم‌خونی در فرد خواهد شد.

(ایسنا)