ممکن است کودکتان هنگام دستشویی رفتن برای دفع مدفوع و اجابت مزاج دچار مشکل شده و حتی گریه کند، این همان یبوست است که در میان کودکان شایع میباشد.
از کجا میتوانید متوجه شوید که فرزندتان دچار یبوست شده؟
وجود علائم زیر نشاندهنده یبوست در کودکان است:
درد شکم و ورم کردن شکم
خونریزی به هنگام دفع مدفوع
ممکن است برخی مواقع مدفوع کودکی که دچار یبوست شده است، به شکل اسهال باشد. در حقیقت جمع شدن مقدار زیادی مواد دفعی در راست روده (انتهای روده و مجرای مقعد)، سبب خارج شدن مواد دفعی آبکی به شکل اسهال میشود.
در کودک مبتلا به یبوست، تعداد دفعات اجابت مزاج بسیار کم میشود و هر زمان که اجابت مزاج انجام میدهد، مدفوع او خشک و سخت بوده و اجابت مزاج دردناک است.
دلایل زیادی سبب بروز یبوست میشوند از جمله:
خودداری کردن از اجابت مزاج به موقع و نگه داشتن مدفوع، بدین معنی که کودک از اجابت مزاج و دفع مدفوع طفره میرود زیرا از لگن میترسد و یا اینکه دوست ندارد در بعضی جاها مانند مدرسه و یا مهدکودک و… به دستشویی برود و یا شاید به علت داشتن درد به هنگام اجابت مزاج و ترس از تکرار این تجربه دردناک، حاضر نیست که اجابت مزاج انجام دهد.
رژیم غذایی کودک به اندازه کافی از مواد غذایی فیبردار برخوردار نیست و یا مایعات به اندازه کافی در رژیم غذایی او گنجانده نشده و یا هر دوی این موارد. مصرف برخی از داروها (اثرات جانبی آنها ایجاد یبوست است)
درمان یبوست
سه راهکار اولیه برای درمان یبوست وجود دارد:
نرم کننده مدفوع برای راحت انجام شدن اجابت مزاج و دفع مدفوع
استفاده از این نرمکنندهها باید با تجویز پزشک انجام شود. هنگام استفاده از مادهای برای نرم شدن مدفوع و راحتی اجابت مزاج، توجه داشته باشید که به مقدار لازم و کافی از آن استفاده شود و دیگر اینکه خیلی زود استفاده از آن را قطع نکنید؛ برخی اوقات والدین پس از دادن یک نوبت از دارو و انجام اجابت مزاج کودک، مصرف آن را ادامه نمیدهند و همین امر میتواند مجددا به بروز یبوست کمک کند. بعضی از کودکان نیاز دارند که به مدت چند هفته از این دارو استفاده کنند. پزشک، توصیه لازم را برای مدت زمان استفاده از دارو خواهد داشت.
رژیم غذایی پر فیبر همراه با مقدار فراوان آب و مایعات
سپاپکورن از مواد غذایی فیبردار است که کودکان اغلب آن را دوست دارند، علاوه بر این، مواد غذایی حاوی پروبیوتیک مانند ماست میتواند به بهبود دستگاه گوارش کمک کند.
هنگامی که از مواد غذایی فیبردار برای کودکتان استفاده میکنید توجه داشته باشید که از مایعات هم استفاده کنید. اگر کودکتان از مواد غذایی پر فیبر استفاده کند اما مایعات به اندازه کافی دریافت نکند، میتواند مشکلساز شده و سبب تشدید یبوست شود. کودک شما باید در طول روز مقادیر زیادی آب بنوشد و همچنین از نوشیدن شیر غافل نشود. مصرف نوشیدنیهای حاوی قند را در کودکتان کاهش دهید.
اجابت مزاج چند بار در روز
کودک خود را تشویق و ترغیب کنید هر روز صبح و پس از صرف وعده غذایی، اجابت مزاج داشته باشد. اگر هر سه راهکار را با هم دنبال کنید، نتیجه بهتری برای درمان یبوست خواهید گرفت. یک رژیم غذایی پرفیبر به تنهایی نمیتواند کودکی را که دچار یبوست شدید میباشد، درمان کند مگر اینکه با سایر راهکارها از قبیل مصرف مادهای برای نرم کردن مدفوع، همراه باشد. از طرفی اگر کودک رژیم غذایی کمفیبر داشته باشد و به میزان کافی آب و مایعات استفاده نکند، مجددا دچار یبوست خواهد شد.