رژیم گیاهخواری چه مزیت هایی برای بدن ما دارد و افراد گیاهخوار چه فوایدی از این روش غذایی می بینند سلامت بدنی این افراد نسبت به دیگران چه تغییری خواهد کرد می خواهیم از گیاهخواران در این زمینه سوالاتی بپرسیم
حتما شما هم در بین دوستان، افراد فامیل یا همکاران تان افرادی را دیدهاید که گیاهخواری را در پیش گرفتهاند و در هر شرایطی به غذاهای گوشتی لب نمیزنند. به هر حال هر فردی برای این سبک زندگیاش دلیلی دارد. بعضیها دلشان به حال حیوانات میسوزد یا در اثر اتفاق یا تماشای ذبح حیوان دیگر به گوشت لب نمیزنند.
گروهی دیگر هم برای سلامت بیشتر گوشت نمیخورند اما گیاهخواری اصول و مقرراتی دارد که بعضیها سفت و سخت به آن پایبند هستند و دسته ای دیگر آن را چندان سفت و سخت نمیگیرند. نکته دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که ممکن است به دلیل حذف گوشت از برنامه غذایی بدن گیاهخواران با کمبودهایی روبهرو شود. دکتر نیاز محمدزاده هنرور، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره گیاهخواری و تامین نیازهای بدن به شما توضیح میدهد و بعضی از ابهامات را برایتان روشن میکند.
سبزیجات، مخزن سلامت هستند
سبزیجات و میوهها منبع سرشاری از ریز مغذیهای مورد نیاز بدن هستند که با داشتن فیبر، سلامت دستگاه گوارش و قلب و عروق را تضمین میکنند. توصیههای سالهای اخیر مبنی بر محدودیت مصرف گوشتها و منابع حیوانی به منظور پیشگیری از خطرات بیماریهای مزمن، منجر به این شده که افراد گرایش نسبتا بالایی نسبت به گیاهخواری پیدا کنند که این البته به شکلهای گوناگون رایج است.
گیاهخواران مطلق دچار کمبود کلسیم و کم خونی میشوند؟
دستهای از گیاهخواران که مطلق نامیده میشوند، هیچ محصول گیاهی حتی عسل را که ناشی از فعالیت زنبور است، مصرف نمیکنند. در این گروه احتمال کمبودهایی نظیر ویتامین B12 وجود دارد. همچنین در بسیاری موارد گیاهخواران مطلق نگرانیهایی در ارتباط با کمبود آهن و کلسیم دارند. در این ارتباط باید گفت آهن موجود در رژیم غذایی این افراد از نوع«غیرهم » است که فیبر و اگزالات موجود در سبزیجات از جذب آن ممانعت میکند ولی ویتامینC فراوان موجود در رژیم غذایی این گروه منجر به افزایش قابل ملاحظهای در جذب آهن غیرهم موجود در برنامه غذاییشان میشود و جای نگرانی نیست. در ارتباط با کلسیم نیز فیبر از بازدارندههای قوی جذب کلسیم است ولی به دلیل عدم دریافت پروتئین حیوانی دفع ادراری کلسیم در این گروه بسیار پایین است؛ لذا احتمال کمبود کلسیم نیز در آنها بالا نیست.
کاهش شیوع سرطان در خانمهای گیاهخوار
فیبر موجود در رژیم غذایی گیاهخواران به ویژه فیبر محلولی که در انواع میوهها وجود دارد، منجر به دفع استروژن آزاد از بدن خانمها میشود؛ در نتیجه کاهش خطرسرطان سینه در این گروه جنسی را به دنبال دارد. تاثیرات مثبت فیبرها حتی بعد از دوران یائسگی از طریق تاثیر بر مسیرهای غیر استروژنی نیز ادامه مییابد. این مکانیسمها کاملا منطبق بر نتایج حاصل از مطالعات سرطان سینه است که نشان دهنده شیوع بسیار پایین سرطان پستان در خانمهای گیاهخوار است.
گیاهخواری با گوشت اضافه!
دستهای جدید از گیاهخواران که به گروه گیاهخواران منعطف شهرت دارند، به صورت ماهانه یا شاید با فواصل بیشتر گوشت قرمز مصرف میکنند. این الگوی غذایی کاملا مشابه هرم غذایی مدیترانهای است که سالهاست به عنوان روشی برای کاهش التهاب و بیماریهای قلبی-عروقی درنظرگرفته میشود.
اگر اصولی باشد، خطری ندارد
پیروی از رژیم گیاهخواری دردوران نوجوانی، کودکی و بارداری یا شیردهی همواره دغدغههایی از نظر احتمال کمبودهایی که فرآیند رشد یا بارداری را میتواند تحت تاثیر قرار دهد مورد بحث و کنکاش قرار گرفته است ولی بر اساس مطالعات انجام شده میتوان گفت که برنامه غذایی گیاهخواری که به صورت اصولی و علمی برای هر شخص با در نظرگرفتن سن، جنس و فعالیت بدنی او تنظیم شده باشد در کنار برخی مکملهایی که متخصص تغذیه بر اساس نیازمندیهای همان سن تجویز میکند، میتواند تضمین کننده سلامت هریک از این گروههای در معرض خطر باشد.
یک الگوی غذایی مثبت
گیاهخوارانی که از شیر یا تخممرغ به عنوان تنها گروه غذایی حیوانی بهره میگیرند، الگوی غذایی نسبتا مناسبی- بدون نگرانی از کمبودها حتی ویتامین B12 – دارند. عدم مصرف گوشت قرمز، ماهی و مرغ یکی از نکات مثبت پیشگیری کننده از انواع سرطانهاست چرا که چربیهای موجود در گوشت به ویژه گوشت قرمز منجر به تولید ترکیبات سرطانزا میشود؛ بنابراین عدم مصرف این گروه غذایی یکی از نکات مثبت و قابل توجه در الگوی غذایی مذکور است.
مجله زندگی ایده آل: