در این فصل بخاطر مطبوع و دلچسب شدن خواب بداخلاقی ها و خواب آلودگی های زیادی را شاهد خواهیم بود فصول سرد سال تاثیرات زیادی روی خلق و خوی ما میگذارند و باعث افسردگی،غمگینی ،کسالت و ناامیدی در ما شوند
بارانهای شدید، سرما و روزهای کوتاه و تاریکی بیشتر که در زمستان به چشم میخورد، میتوانند بر ذهن و روان افراد تأثیر منفی بر جای بگذارند. درحالیکه لامپهایی که نور روز تولید میکنند و همچنین پیاده روی کردن میتواند افراد را در بازگشت به خلق و خوی مثبت کمک کنند.
در واقع باید گفت سر کار رفتن در صبح زود هنگامی که نور کم است و شبها نیز در تاریکی به خانه بازگشتن و کمتر نور خورشید را دیدن در روزهای زمستانی، بسیار دلتنگ کننده است. بر اساس نظرسنجیها در آلمان، 20 تا 30 درصد آلمانیها از خلق و خوی بد و همچنین روحیه افسرده در فصلهای سرد سال شکایت دارند. تایل رونبرگ از استادان کرونوبیولوژی دانشگاه لودویک ماکسی میلیانس مونیخ میگوید این احساس یأس و ناامیدی در فصل پاییز و زمستان عادی است. همچنین این استاد در ادامه میگوید که این امر از ساعت بیولوژیکی درونی انسانها سرچشمه میگیرد. در واقع دلیل اصلی خلق و خوی افسرده و ناراحت افراد، کمبود نور در روز است. تاریکی، تولید هورمون ملانتونین در بدن را کاهش میدهد و همین امر باعث خواب آلودگی و خلق و خوی غمگین و ناراحت میشود. در واقع صبح روزهای کم نور زمستان بخوبی هوا روشن نیست و باعث میشود تولید هورمون ملانتونین کم شود. « یورگن سولی» محقق در زمینه خواب میگوید نور درمانی در زمستان میتواند یک روش جالب برای درمان خواب آلودگی زمستان به حساب آید. این نور اگر زیاد باشد، میتواند روح را دوباره بیدار کند. که این امر را میتوان بهوسیله لامپهای تولید کننده نور روز ایجاد کرد. این محقق خواب میگوید استفاده از لامپ تولید نور روز، افراد را فعال میکند و میتواند خلق و خوی خوب را به آنها بازگرداند. این محقق در ادامه میگوید البته این نور باید بهاندازه کافی باشد. در واقع این نور باید حداقل 3 هزار لوکس باشد، حتی بهتر است به ده هزار لوکس افزایش یابد. همچنین باید گفت نگاه کردن به این نوع لامپها باعث آسیب رساندن به چشم نمیشود.
سولی میگوید: یک پیادهروی کوتاه نیز میتواند کمک کننده باشد. شما باید هر روز حداقل نیم ساعت در هوای آزاد پیادهروی کنید زیرا برای جبران کم نوری پاییز و زمستان خوب است و این پیاده روی نباید حتماً در هوای آفتابی صورت بگیرد و در هوای ابری هم خوب است.
موضوع دیگری که باید گفت این است که برخی افراد نیز در زمستان و پاییز یعنی در فصلهای کم نور سال دچار نوعی از افسردگی بهنام افسردگی فصلی یا افسردگی زمستانی میشوند که این نوع افسردگی، جزو بیماریها و اختلالات روانی محسوب میشود و از موارد گفته شده در بالا شدیدتر است در واقع خلق و خوی افسرده، آشفتگی و ناامیدی که در بالا به آن اشاره شد، اگر به مدت دو هفته ادامه یابد معمولاً ناشی از کمبود نور نیست و این افسردگی فصلی است که در فصلهای پاییز و زمستان ظاهر میشود.
کسانی که از افسردگی فصلی رنج می برند بسیاری از علائم شایع افسردگی مانند احساس غم، اضطراب، ناامیدی، انزواگرایی، سختی در تمرکز و بیعلاقه بودن به فعالیتهای روزمره را تجربه میکنند همچنین اغلب، نشانه هایی همچون خستگی و گرسنگی و نیاز شدید به خواب نیز که از نشانههای افسردگی فصلی محسوب میشود در این دسته از افراد مشاهده میشود. البته اولریش هگرل از متخصصان در زمینه افسردگی در آلمان معتقد است، افسردگی فصلی یا زمستانی انواعی دارد که در برخی از انواع آن علاوه بر نشانههای شایع افسردگی، خواب و گرسنگی درفرد مبتلا بسیار بیشتر میشود اما در نوعی دیگر، بیماران به سختی به خواب میروند و اشتهای کمی دارند. نوردرمانی برای درمان افسردگی فصلی راهکار مناسبی است. اگر شما احساس میکنید که به این نوع از افسردگی مبتلا شده اید، باید به روانپزشک مراجعه کنید.
هگرل میافزاید البته باید توجه کرد که هر احساس غمگینی در فصلهای تاریک سال یعنی پاییز و زمستان، یک افسردگی محسوب نمیشود. در واقع خلق و خوی غمگین، نگرانی و احساس ناراحتی و ناامیدی، گاهی جزئی از زندگی است و ما باید بپذیریم که در زمستان بیحال تر و سست تر هستیم و به آرامش بیشتری نیاز داریم.
منبع: روزنامه آلمانی «دی ولت»
روزنامه ایران،