بیمارانی که به بیماری های صعب العلاج دچارند بیشتر از دیگر افراد در معرض خطر عفونت های ویروسی در این فصل قرار دارند و باید مراقبت های لازم را در این زمینه در پیش بگیرند و مراقب وضعیت و شرایط جسمانی خود باشند
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین با اشاره به اینکه در فصول مختلف سال و با توجه به تغییرات دمایی، رطوبت و طبیعت آب و هوایی منطقه، عفونت های خاص شیوع پیدا می کنند، گفت: بیماران صعب العلاج مراقب عفونت های فصلی باشند.
هادی موسی خانی، فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان اظهار کرد: در فصل زمستان عفونت های ویرال تنفسی و در مواردی نیز عفونت های باکتریال از شیوع بالایی برخوردار هستند، به طوری که ویروس هایی مثل آنفلوانزا، پارا آنفلوانزا، واریلا و اوریون عامل بیشتر بیماری های این فصل به شمار می روند.
وی افزود: سیستم ایمنی افراد سالم طوری برنامه ریزی شده است که بیماری های مذکور در مدت زمان کوتاهی با درمان های رایج محدود شده و بهبودی حاصل می شود. بنابراین نگرانی خاصی در مورد افراد سالم و بدون بیماری های زمینه ای وجود ندارد.
موسی خانی تصریح کرد: با مصرف آنتی اکسیدان ها و موادغذایی غنی از ویتامین ها و میوه و سبزیجات تازه می توان قدرت دفاعی بدن را افزایش داد؛ به طوری که بیماری های شایع فصل، بدون عارضه خاصی درمان شده و حتی پیشگیری مناسبی از شیوع و بروز این بیماری ها حاصل شود.
رئیس مرکز آموزشی – درمانی قدس قزوین اضافه کرد: نگرانی و دغدغه بیشتر پزشکان بویژه آنکولوژیست ها از شیوع این بیماری ها در افراد مبتلا به بیماری های صعب العلاج مثل مبتلایان به نقایص سیستم ایمنی مادرزادی، سرطان ها و بیماری های زمینه ای مثل قلبی و عروقی است و البته بیماران با نقایص ایمنی مادرزادی و مبتلا به سرطان از ریسک بالاتری برخوردار هستند.
وی ادامه داد: بیماران صعب العلاج به علت اختلال در سیستم دفاعی بدن که در بیماران سرطانی، شایع ترین عامل آن استفاده از داروهای شیمی درمانی است، نمی توانند در برابر عفونت ها قدرت دفاعی لازم را داشته باشند و ایمنی سلولی و هومرال آن ها نیز آسیب پذیر است.
موسی خانی خاطرنشان کرد: عفونت های شایع فصلی که در افراد سالم بعد از گذراندن یک دوره کوتاه بیماری، بهبودی حاصل شده و محدود می شود، در بیماران صعب العلاج حتی ممکن است منجر به بستری های طولانی مدت و استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین اضافه کرد: با توجه به اصل مهم پیشگیری بهتر از درمان است ، می توانیم با تمهیدات لازم از ابتلای این بیماران به عفونت های فصلی پیشگیری کنیم تا هم از تحمیل هزینه های بستری به این بیماران و سیستم درمانی جلوگیری کرده و هم کیفیت زندگی آن ها ارتقا داده شود.
وی در پایان اظهار کرد: استفاده از آنتی اکسیدان ها و رژیم غذایی پر کالری، پرهیز از مسافرت های غیرضروری و رفت و آمد در محیط های شلوغ و پر ازدحام، استفاده از آنتی بیوتیک های رایج با نظر پزشک معالج در طول مدت درمان، افزایش میزان رطوبت منزل در محیط های سرد و خشک، واکسیناسیون افراد مذکور و حتی افراد خانواده در برابر عفونت های شایع مثل آنفلوانزا و تقویت روحی و معنوی آن ها برای افزایش قدرت سیستم ایمنی، از راهکارهای پیشگیری از ابتلا به عفونت های فصلی است.
ایسنا