بعضی از افراد هستند که از بزرگی لوزه خود رنج می برند. به تورم لوزه ها لوزه سوم می گویند. داشتن لوزه های متورم باعث افزایش احتمال ابتلا به سرماخوردگی و همچنین اذیت شدن فرد در هنگام غذا خوردن می شود. طب سنتی برای درمان آن راه حلی ارائه داده است که در این مطل به بررسی آن می پردازیم.
لوزه ناشی از سردی حلق و گلو است. برای درمان انجام موارد زیر توصیه می شود.طول درمان بیش از ۱۲۰ روز است.
۱- اولین و آخرین غذایش عسل باشد.یعنی اینکه یک قاشق غذاخوری صبح ناشتا و یک قاشق غذاخوری شب موقع خواب مصرف شود.
۲- غرغره با آب و نمک دریا روزی دو مرتبه
۳- روغن مالی گلو با روغن سیاه دانه هر شب
۴-خوراک گرمی ها مخصوصا شبانگاه
لوزه حفره دار چگونه درمان می شود؟
لوزه ها اندام های بیضی شکل هستند که در پشت گلو قرار دارند. لوزه ها به محافظت از بدن در برابر عفونت های میکروبی کمک می کنند. سوراخ های لوزه ها یا دخمه های لوزه خطر ابتلا به عفونت یا سنگ لوزه را افزایش می دهند.
سوراخ یا دخمه های لوزه بخشی طبیعی از آناتومی فرد است. با این حال، این سوراخ های پشت گلو می توانند باکتری ها را به دام بیندازند و با ذرات غذا، مخاط و سایر بقایا مسدود شوند.
برخی شرایط و موقعیت هایی که روی حفره های لوزه ها تاثیر می گذارند باعث التهاب، گلودرد و سایر علائم آزار دهنده می شوند. به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله درباره آنها و کارهایی که باید انجام دهید بیشتر می آموزید.
حفره های لوزه ها چیست؟
لوزه ها سازه هایی شبیه غده در پشت گلو حاوی سلول هایی به نام لنفوسیت ها هستند که به مبارزه و محافظت از بدن در برابر عفونت کمک می کنند. لوزه ها با به دام انداختن باکتری ها و ویروس هایی که از طریق گلو وارد می شوند باعث توقف آنها قبل از رسیدن به سایر قسمت های بدن می شوند.
حفره های موجود در لوزه ها می توانند سیستم ایمنی بدن را از آنچه فرد از دهان خود بلعیده است مطلع سازند، اما لوزه ها به دلیل نقش آنها در مقابله با باکتری ها و ویروس ها در معرض عفونت نیز قرار دارند. اگر لوزه ها متورم شوند در این صورت التهاب، آوار یا تشکیل بافت اسکار به دلیل بیماری دیگر سوراخ ها را مسدود می کند.
علل
شرایط مختلفی بر سوراخ های لوزه ها تاثیر می گذارد و فرد را در معرض خطر عفونت قرار دهد، از جمله:
ورم لوزه
ورم لوزه هنگام التهاب لوزه ها اتفاق می افتد که به طور معمول به دلیل عفونت ویروسی یا باکتریایی است. هم کودکان و هم بزرگسالان به التهاب لوزه مبتلا می شوند هرچند که بیشتر در کودکان بروز می کند. یک فرد مبتلا به التهاب لوزه تورم غدد را در گردن خود احساس می کند. علائم دیگر التهاب لوزه شامل موارد زیر است:
گلو درد
درد هنگام بلع
سردرد
تب
حالت تهوع
استفراغ
بوی بد دهان
دل درد
خستگی
احساس ناراحتی
گلودرد
گلودرد، عفونت گلو و لوزه ها به طور معمول در کودکان رخ می دهد. فرد در اثر تماس با باکتری های استرپتوکوک گروه A دچار گلودرد استرپتوکوکی می شود. استرپتوکوک عفونی است و در سرفه و عطسه از طریق میکروب ها منتقل می شود، همچنین افراد در اثر تماس با زخم های باز پوست فرد آلوده به گلودرد مبتلا می شوند. علائم استرپتوکوک گلو شامل موارد زیر است:
گلو دردناک و خراشیده
درد هنگام بلع
لوزه های متورم که قرمز رنگ با رگه های چرک است
تورم غدد لنفاوی گردن
لکه های قرمز در سقف دهان
تب
علائم کمتر شایع عبارتند از:
سردرد
دل درد
حالت تهوع
بثورات
مونونوکلئوز
بیماری مونونوکلئوز یا مونو باعث التهاب سوراخ های لوزه می شود. علائم مونو شامل:
گلو درد
لوزه های متورم همراه با چرک
خستگی
تب
بثورات
سردرد
بدن درد
تورم غدد لنفاوی گردن، زیر بغل یا هر دو
کمتر معمول تورم کبد یا طحال است
مونو عفونی است و رایج ترین منبع عفونت در بزرگسالان جوان از جمله نوجوانان و به ویژه دانشجویان است. شایع ترین علت بروز مونونوکلئوز عفونی انتقال ویروس اپشتین بار از فردی به فرد دیگر است. با این حال، برخی از انواع ویروس دیگر نیز باعث بروز آن می شوند. بعد از ابتلای فرد به ویروس اپشتین بار علائم حدود 4 تا 6 هفته طول می کشد.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
اگر فردی بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند تجمع باکتری باعث ایجاد عفونت در لوزه ها می شود. علائم بهداشت ضعیف دهان عبارتند از:
بوی بد دهان
پلاک روی دندان ها
پوشش روی زبان
سنگ لوزه
سنگ لوزه هنگامی که بقایایی مانند غذا، سلول های مرده یا باکتری ها در حفره های لوزه ها گیر کرده و کلسیم شوند و سنگ های سخت تشکیل دهند ایجاد می شود. افراد دچار التهاب مزمن در لوزه ها یا افرادی که دوره های تکراری التهاب لوزه ها را تجربه می کنند در معرض ابتلا به سنگ لوزه ها قرار دارند. برخی اوقات سنگ های لوزه رشد می کنند و باعث ایجاد سوراخ در لوزه ها و طولانی شدن عفونت می شوند. علائم سنگ لوزه شامل موارد زیر است:
گلو درد
بوی بد دهان
بقایای سفید قابل مشاهده در پشت گلو
مشکل در بلعیدن
درد در گوش
سرفه مداوم
برای بسیاری از افراد سنگ لوزه هیچ علائمی ندارد و نیازی به درمان آن نیست.
سرطان دهان و لوزه
در موارد نادر افراد سوراخ های لوزه ها را به سرطان دهان وصل می کنند که بر لوزه های فرد تاثیر می گذارد. علائم و نشانه های سرطان دهان عبارتند از:
زخمی که در پشت دهان ظاهر شده و بهبود نمی یابد
یک لوزه بزرگتر از دیگری است
گلودردی که بهبود نمی یابد
درد دهان و گوش
درد هنگام بلع
یک توده در گردن
مشاهده خون در بزاق
بوی بد دهان
درمان
اگرچه پزشک سوراخ های لوزه ها را درمان نمی کند، اما لازم است علت اصلی بروز هرگونه علائم را برطرف کند. درمان به مشکل اساسی بروز آن بستگی دارد، مانند:
ورم لوزه
فرد مبتلا به ورم لوزه لزوما به درمان نیاز ندارد زیرا بدن برخی اوقات به تنهایی با عفونت مقابله می کند. یک پزشک ممکن است نوشیدن مایعات فراوان، استراحت و مصرف مسکن بدون نسخه را برای به حداقل رساندن ناراحتی توصیه کند.
در صورت تداوم علائم بیش از 3 تا 4 روز یا تشدید آنها فرد باید به پزشک مراجعه کند، همچنین ممکن است پزشک در صورت لزوم آزمایش عفونت استرپتوکوکی را انجام داده و آنتی بیوتیک یا سایر داروها را تجویز کند.
گلودرد
در صورت داشتن گلودرد استرپتوکوک باید به پزشک مراجعه کنید. یک پزشک ضمن معاینه گلو با سواب گلو را برای بررسی باکتری ها بررسی می کند. گلودرد برای درمان عفونت به آنتی بیوتیک نیاز دارد، بنابراین بعدا مشکلی ایجاد نمی کند. علاوه بر این، آنتی بیوتیک ها به کاهش علائم و جلوگیری از شیوع عفونت به افراد دیگر کمک می کنند.
مونونوکلئوز
درمان مونو بسته به شدت آن متفاوت است. اگر اندام های فرد ملتهب شده باشد پزشک درمانی را برای هدف قرار دادن این علائم تجویز می کند. یک فرد مونو نیز باید:
با نوشیدن مقدار زیادی آب و سایر مایعات شفاف هیدراته بماند
میزان لازم استراحت کند
برای کاهش تب و کنترل درد از داروهای بدون نسخه استفاده کند
پزشکان درمان مونو با آنتی بیوتیک های پنی سیلین مانند آمپی سیلین یا آموکسی سیلین را توصیه نمی کنند. اگر طحال فرد به دلیل مونو بزرگ شود باید از ورزش های تماسی یا سایر فعالیت های بدنی شدید خودداری کند زیرا انجام ورزش شدید باعث پارگی طحال می شود.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
افراد می توانند اقدامات مربوط به رعایت بهداشت دهان و دندان خود را با استفاده از موارد زیر بهبود بخشند:
حداقل 2 بار در روز مسواک زدن
استفاده از نخ دندان هر روز
نوشیدن مقدار زیادی آب
استفاده از دهان شویه ضدباکتری
قطع سیگار
سنگ لوزه
درمان سنگ لوزه به اندازه سنگ ها و علائم آنها بستگی دارد. سنگ های کوچکتر را اغلب می توان با غرغره آب نمک جدا کرد. در صورت عدم موفقیت فرد با صلاحدید پزشک از لیزر یا امواج صوتی برای خارج کردن سنگ ها استفاده می کند.
اگر سنگ ها بزرگ و برداشتن آنها سخت باشد پزشک گزینه جراحی را توصیه می کند. برخی اوقات استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان سنگ های لوزه و عوارض جانبی آنها مفید است به ویژه اگر باعث عفونت شوند.
سرطان دهان و لوزه
درمان سرطان دهان و لوزه به نوع سرطان، مرحله آن در تشخیص و شیوع آن بستگی دارد. درمان شامل جراحی، شیمی درمانی یا رادیوتراپی یا گاهی بیش از یکی از این موارد باشد.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در حالی که سوراخ های لوزه ها طبیعی است تجمع بقایا یا عفونت باکتریایی یا ویروسی در لوزه ها مشکلاتی پیرامون سلامتی ایجاد می کند. بهترین راه برای کاهش خطر عوارض ناشی از حفره های لوزه ها رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم استعمال دخانیات و شستن مکرر دست ها است.
چگونه سوراخ های ملتهب در لوزه ها درمان می شود؟
برای جلوگیری از عفونت لوزه ها چندین کار را می توانید انجام دهید:
آب نمک غرغره کنید. غرغره آب نمک التهاب و ناراحتی را کاهش می دهد.
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. رعایت بهداشت مناسب به جلوگیری از عفونت کمک کرده و از ایجاد سوراخ های اضافی جلوگیری می کند.
سیگار را فورا ترک کنید. در صورت استعمال سیگار یا هر نوع محصولات دخانی دیگر در اسرع وقت مصرف آن را ترک کنید.
از دهانشویه استفاده کنید. دهانشویه به کاهش عفونت ها کمک می کند.
در صورت عفونی شدن لوزه ها درمان بستگی به علت ایجاد عفونت دارد. برخی از عفونت ها ممکن است به هیچ درمانی نیاز نداشته باشند مگر اینکه مشکلات بیشتری ایجاد کنند. برخی از شرایط نیاز به درمان دارند، از جمله:
گلودرد استرپتوکوک. این بیماری با آنتی بیوتیک درمان می شود.
مونونوکلئوز. در صورت ابتلا به این بیماری باید زیاد استراحت کنید و آب فراوان بنوشید.
سرطان دهان. پزشکان به طور معمول این بیماری را با ترکیبی از جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی درمان می کنند.
سنگ لوزه. سنگ های لوزه را با غرغره های آب نمک می توان جدا کرد. در صورت موثر نبودن این روش خانگی پزشک آنها را با استفاده از لیزر یا امواج از بین می برد.
اگر سوراخ های لوزه ها یا عوارض جانبی آنها – از جمله سنگ لوزه یا عفونت – بیش از حد شایع شود پزشک ممکن است جراحی برای برداشتن آنها را توصیه کند.
مترجم: الهه زارعی
من 32 سالم بود که لوزه هامو جراحی کردم و برداشتمشون هر ماه تب و لرز شدید می گرفتم و روی لوزه ها دونه های سفید ظاهر می شد چندین دکتر هم مراجعه کردم ولی فایده نداشت و همه آنتی بیوتیک می دادن بلاخره با عمل برداشتن لوزه راحت شدم عملشم خیلی سخت نیست ولی بعدش درد داره که به مرور رفع میشه
جواب سوال رو. کی میدید ممنون من 40 سال دارم
با سلام من دوروز که لوزم لکه سفید افتاده رفتم دکتر گفت لوزه شما حفر ه ای است وباید عمل کنی من هم میترسم که خدایی نکرده سرطان باشه حالا عمل کنم یا نه لطفا راهنمایی کنید ممنون
سلام.من هر کل زمستان احساس سرماخوردگی دارم…وهمیشه به محض کوچکترین سرما خوردگی گلوم متورم میشه و صدام عوض میشه لوزه هم دارم چگونه میتونم عمل لوزه انجام بدم؟ توصیه بهتری هم دارین؟
سلام من لوزه سمت چپم یه ماده سفیدرنگی ازش بیرون میادگاهی اوقات خیلی اذیتم میکنه چکارکنم دکتررفتم میگه لوزه ات شیارددارا لطفا راهنماییم کنید
ابا این روش ها کارساز است
سلام پسرم 34ماهشه تافروردین گذشته همین که درمعرض کوچکترین سرمایی قرارمیگرفت عفونت وتب ومصرف آنتی بیوتیک یعنی کل پاییزوزمستان همین بوداماخداروشکرازفروردین تاحالااصلامریض نشده وخرخرش هم خیلی کم شده اون زمان دکترش میگفت بایدحتماعمل بشه امامن چون زیرسه سال بودوموقع تولدهم عمل شده بود جرات نکردم گفتم سه سالش تموم شه بعدهرشب یه لیوان شیرعسل هم میخوره سرخ کردنی هم خیلی کم بهش میدم نظرتون چیه لطفابراعمل راهنماییم کنید
سلام
در صورت نداشتن مشکل فعلا احتیاج عمل نمیباشد.
سلام.من طی ۶ماه گذشته سه بار دچار درد لوزه شدید شدم ب قدری ک از دیروز تاحالا دوبار پنی سیلین زدم ولی حتی ی ذره هم تغییری نکرده…ب شدت زجرآوره و هروز آرزوی مرگ میکنم.از جراحی ب شدت میترسم.ب بگید چی مصرف کنم ک ازشر این درد برای همیشه راحت بشم.اجرتون با صاحب این ماه
سلام
آیا پزشک جراحی لوزه را برای شما توصیه کرده؟
علایم همرآه تب؟ خلط؟تورم غدد لنفاوی گردن دارید؟
اگر لوزه هاتون انقد بزرگ شده که متخصص ای ان تی جراحی توصیه کردن و مایل به انجام نباشید فقط فوق تخصص آلرژی میتواند این مساله را manage کند.
برای شما واکسن آنفولانزا هم در شروع پاییز توصیه میشود.
سلام من حدود دو ماه است گلویم درد میکنه لوزه دارم نمیخوام عمل کنم میخواستم راهنماییم کنین گفتین خوراک گرمیها مخصوصا شب یعنی چی ؟ممنون
سلام
رژیم غذایی خاصی به شما کمک نمیکند. درمان بیماری شما جراحی یا انتی بیوتیک میباشد.