PRinc_photo_of_inflamed_gout_toe
 کسانی که به عارضه نقرس مبتلا می شوند از چه مشکلاتی رنج می برند این افراد چه رو شهای درمانی و تغذیه ای را برای بهبود خود باید در پیش بگیرند توصیه های موثر در این زمینه کدامند؟

وقتی حرف از ثروت می‌زنیم همه بی‌صبرانه به گوش هستند که کی ثروتمنده حتی ثروت تا جایی به رقابت با فقر برخاسته که احترام برخی افراد در گرو ثروت است، اما این ثروت یکه تاز نتوانسته با بیماری نقرس که به قولی فیل را از پای درآورده مبارزه کند و تسلیم عوارض بسیار این بیماری شده است.
بیماری که شاید برای برخی از فقیران رخ ندهد اما ثروتمندان با مصرف بی‌حد  واندازه گریبان گیر این بیماری می‌شوند، بیماری که رفته رفته توان فرد را می‌گیرد بی‌آنکه فرد متوجهٔ آن شود، طبق آمار موجود از هر هزار مرد حدود ۷ نفر و از هر هزاران زن حدود یک نفر به این بیماری مبتلا
می‌شوند که میزان بروز این بیماری در مردان با میزان اسیداوریک خون ارتباط تنگا تنگ دارد.
دکتر احمد اسماعیل‌زاده متخصص تغذیه گفت: بیماری نقرس یکی از بیماری‌های مربوط به مفاصل است که در آن اسید اوریک خون فرد افزایش می‌یابد. برای کنترل بیماری نقرس روش‌های متعدد دارویی وجود دارد اما توصیه بر آن است که در کنار روش‌های درمانی، از دارو درمانی استفاده شود.
وقتی لاغری دشمن نقرس می‌شود
وی در خصوص کاهش اسید اوریک خون ادامه داد: برای بهبودی درد نقرس اولین راهکار کنترل وزن می‌باشد به طوری که تحقیقات نشان داده افرادی که وزنشان کاهش می‌یابد به طبع اسید اوریک خونشان به طرز چشمگیری کم می‌شود و درد‌های مفصلی هم بهبود می‌یابد.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: رژیم‌های غذایی نامناسب منجر به افزایش اسید اوریک خون می‌شود به عنوان مثال رژیم‌های غذایی بسیار محدود در کربن هیدرات سبب افزایش اسید اوریک شده بنابراین توصیه بر آن است که فرد مقدار آب مصرفی خود را افزایش دهد و منابع غذایی حاوی پورین را کمتر در برنامهٔ غذایی خود قرار دهد.
ثروتمندان هم بیمار می‌شوند
از آنجا که پیش هر کسی می‌رویم ثروت را لازمهٔ زندگی می‌داند اما همیشه ثروت حرف اول را نمی‌زند ممکن است در پشت این تجملات به ظاهر شیک و بی‌نظیر، روزنه‌ای بسیار کوچک اما تاثیر گذار در لابه لای سلامتی این افراد دخیل باشد به گونه‌ای که جاذبهٔ آن سبب شده، دیگر نتوانند کفش‌های گران قیمت به پا کنند.
اسماعیل‌زاده با اشاره به منابع غذایی پورین دار اظهار کرد: اسید اوریک از متابولیسم پورین‌ها حاصل می‌شود و حاوی قسمتی از نوکلئوپروتئین‌ها است در منابع پروتئین حیوانی همچون گوشت قرمز، گوشت سفید، ماهی، بوقلمون، جگر، برخی حبوبات و همچنین مایعاتی که حاوی این مواد، مشاهده می‌شود.
این متخصص تغذیه بیان کرد: معمولا بیشترین آمار مبتلایان به علت عدم کنترل مواد غذایی و استعداد چاقی و التهاب مربوط به آقایان است و معمولا در ردهٔ سنی ۳۰ سال بیشتر دیده می‌شود.
لوبیا‌ها هم گرفتار نقرس شدند
وی بر مصرف بیش از حد گوشت هشدار داد و گفت: در صورتی که مصرف گوشت بیش از حد نیاز بدن باشد محصولات حاصل از متابولیسم پورین‌ها اسید اوریک تولید می‌کند که کلیه‌های بدن قادر به دفع آن نیست بنابراین اسید اوریک آن‌ها افزایش پیدا می‌کند
دکتر علیرضا رجایی متخصص اورتوپدی در راستای این موضوع گفت: دفع سنگ کلیه‌ها در این افراد تقریبا شبیه پوست پرتقال و رنگ نارنجی است در صورتی که سنگ کلیه معمولا به رنگ تیره می‌باشد. بنابراین با افزایش میزان آب مصرفی منجرژ به دفع اسید اوریک توسط کلیه‌ها می‌شود.
وی در خصوص درصد تولید اسید اوریک خون، افزود: ۹۰ درصد افزایش تولید اسید اوریک و ۱۰ درصد کاهش دفع از طریق کلیه‌ها داریم به طوری که اسید اوریک کمک به فعالیت کلیه کرده سبب شکاندن سنگ‌های احتمالی و از بین بردن رسوبات داخل دیوارهٔ کلیهٔ افراد خصوصا بیماران سالمند است.
نقرس زنان ۳۰ سال به بالا را تهدید می‌کند
این متخصص ارتوپدی اظهار داشت: علامت‌های آن درد‌های عمدتا مفصلی است یعنی اولین علامتش معمولا با درد انگشتان پا و دست خودش را نشان می‌دهد و یک التهابی در آن منطقه اتفاق می‌فتد که با دادن آزمایش، فرد متوجهٔ اسید اوریک خود می‌شود و همچنین اسید اوریک اضافی موجود در خون به شکل کریستال‌هایی در مفاصل ته نشین شده و باعث قرمزی، تورم، التهاب، درد، گرم شدن یک یا چند مفصل می‌گردد.
وی با اشاره به اختلالات آنزیمی که در خانم‌های بالای ۳۰ سال رخ می‌دهد، ادامه داد: این بیماری در خانم‌ها شایع نیست اما با افزایش سن خانم‌ها دچار اختلالات آنزیمی و نزدیک شدن به مرحلهٔ یائسگی  وبا مصرف برخی دارو‌ها سبب افزایش اسید اوریک خون می‌شود.
اشتباه لپی با شکستگی مفاصل
رجایی در خصوص بروز نقرس بیان کرد: در مرحلهٔ اول بدون علامت می‌باشد در واقع ممکن است که فرد بعد از سال‌ها مبتلا به این بیماری شود اما هیچ علامتی از خود نشان نمی‌دهد و فقط از طریق آزمایش فرد متوجهٔ این موضوع می‌شود که فقط اسید اوریک آن بالا است و نیازی به درمان آن نیست، اما در بعضی از افراد که اسید اوریک بالای ۱۳ در آزمایششان دیده می‌شود باید درمان شوند.
وی با اشاره به تصور طبیبان در قدیم افزود: افراد‌ی که در قدیم به این بیماری مبتلا می‌شدند، طبیبان بیماری را با شکستگی استخوان اشتباه می‌گرفتند در واقع این بیماری ناشناخته بود زیرا بعد از مدت کوتاهی درمان می‌شد.
این متخصص ارتوپدی تصریح کرد: در مرحله نخست فرد متوجه علت این بیماری نمی‌شد و گاهی با درد و قرمزی همراه بود و یا حتی ممکن بود مفاصل دیگری هم همچون شست پا، مچ پا و دیگر استخوان‌های بدن بعد از گذر سال‌ها نیز دچار این بیماری شوند.
وی در مورد مدت این بیماری گفت: علائم اولیه ۱۰ تا ۱۴ روز طول می‌کشید و در واقع به تدریج نقرس و درد‌های آن مفاصل دیگر هم درگیر می‌کرد اما با مرور زمان و فاصله‌های کم این اتفاق رخ می‌دهد.
کشمکش بی‌پایان بین نقرس و الکل
رجایی در خصوص شدت این بیماری بیان کرد: اگر این بیماری شدید شود ورم در مفاصل افزایش و به مرحلهٔ نقرس مزمن می‌رسد که غیر از ورم، درد، التهاب، رسوبات اسید فوریک در مفاصل به شکل بلور‌های توده‌ای انباشته می‌شود.
وی با اشاره به تاثیر کم ماده غذایی در پایان خاطرنشان کرد: این بیماری از لحاظ تغذیه خیلی تاثیر زیادی ندارد چون با خوردن مواد غذایی دارای اسید اوریک فقط یک گرم در بدن افزایش می‌یابد در واقع باید در حد معقول مواد غذایی اسید اوریک استفاده کنند اما تنها گروه غذایی و نوشیدنی که خیلی اثر نامناسبی در بدن فرد دارد الکل‌هایی است که هم سبب افزایش اسید اوریک در خون می‌شود و هم سبب کاهش دفع اسید اوریک می‌شود.
گزارش از مه سیما بیتاژیان
باشگاه خبرنگاران،