در جراحی لیزری برای گلوکوم به منظور باز نگهداشتن دریچه اطاقک قدامی و تسهیل در خروج مایع زلالیه از گرمای شدید استفاده می شود. ساختمان های چشمی که تحت این گرما قرار می گیرند ترابکولار مش ورک و عنبیه می باشند. این پروسجر بطور موقت مسیر خروجی مایع زلالیه را باز می کند در نتیجه IOP را کاهش می دهد. جراحی لیزری به 80% بیماران مبتلا به گلوکوم کمک می کند تا از ضرورت انجام مداخله جراحی در امان بمانند یا آن را با تاخیر بیندازند.
رایج ترین جراحی های لیزری برای گلوکوم شامل ترابکولوپلاستی لیزری و ایرویدوتومی لیزری می باشند. قبل از اجرای پروسجر توضیح درباره ماهیت گلوکوم پروسجر لیزر، خطرات و عوارض احتمالی و مداخلات پس از عمل در منزل ضروری می باشد. از آنجا که در طی انجام پروسجر جراحی لیزری همکاری بیمار بسیار اهمیت دارد به همین دلیل انجام این پروسجر در بیمارانی که توانایی همکاری ندارند (نظیر بچه ها) ممنوعیت دارد.
در ترابکولوپلاستی لیزری در حدود 100-80 اشعه لیزر به سطح داخلی ترابکولار مش ورک تابانده می شود در نتیجه این عمل بافت جوشگاه ایجاد شده و بافت کلاژن تجزیه می گردد. فضای داخل شبکه باز می شود و کانال شلم عریض تر می گردد در نتیجه خروج مایع زلالیه با سهولت بیشتری انجام می شود. افزایش جریان خروجی مایع زلالیه سطح IOP را کاهش می دهد. وقتی که IOP علیرغم تجویز حداکثر دوز دارویی قابل تحمل تحت کنترل قرار نگیرد و یا اینکه شرایطی نظیر یک بیمار مبتلا به کاتاراکت پیش بیاید که تحمل دارویی مثل پیلوکارپین را نداشته باشد آنگاه ترابکولوپلاستی لیزیر انجام می شود. این پروسجر در بیماران مبتلا به گلوکوم که بیماری چشمی دیگری هم دارد و همچنین در بیماران بدون عدسی طبیعی (aphakia) و نیز بیماران جوان تاثیر چندانی ندارند. در بیمارانی که تربکولار مش ورک بعلت باریک شدن بیش از حد زاویه دیده نمی شود این پروسجر ممنوعیت دارد. خطرناکترین عارضه شناخته شده پس از عمل برای ترابکولوپلاستی لیزیر افزایش موقت IOP است که معمولا دو ساعت پس از پروسجر اتفاق می افتد اما ممکن است بطور دائم IOP بالا بماند. بررسی IOP در دوره بلافاصله پس از عمل بسیار مهم است.
در عمل ایریدوتومی لیزری، با استفاده از تشعشعات لیزر یک دریچه در عنبیه ایجاد می شود در نتیجه انسداد برطرف می گردد. در تمام موارد گلوکوم توام با انسداد مردمک از این پروسجر استفاده می شود. در بیماران مبتلا به ادم قرنیه این پروسجر ممنوعیت دارد. زیرا ادم توانایی اشعه لیزر را برای تمرکز کافی و وارد کردن انرژی بر سطح عنبیه محدود می کند. همچنین ادم احتمال سوختگی قرنیه بعلت لیزر را افزایش می دهد عوارض احتمالی ایریدوتومی لیزری عبارتند از: سوختگی قرنیه یا شبکیه عدسی یا شبکیه افزایش موقتی IOP، انسداد ایریدوتومی، یووئیت و تیرگی دید. برای جلوگیری از بسته شدن ایریدوتومی معمولا پیلوکاپین تجویز می شود.
این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد