علاوه بر تمامی تاثیرات مفیدی که با خود بهمراه دارد می تواند بسیار مضر و خطرناک نیز باشد بهمین خاطر به زوجینی که قصد باردار شدن دارند توصیه می کنیم از این دمنوش استفاده نکنند چون موجب نازایی آن ها می شود
این روزها به هرگوشه و کناری که نگاه میکنیم بیلبوردهای بزرگ و کوچک در خیابانها و حاشیههای اتوبان را میبینیم که تبلیغات خوش آب و رنگشان را فریاد میزنند از بین این تبلیغات جملهٔ فریبنده کاهش وزن از همه بیشتر به چشم میخورد.
البته نباید از نقش پر رنگ ماهوارهها و تبلیغات پررنگ و لعابی که میکنند غافل شویم که «اگر میخواهی در عرض یک ماه ده کیلو کم کنی چای سبز بخور»، البته بغل گوش خودمان پشت شیشههای سوپرمارکتها نیز جمله معروف «چای سبز اعلا موجود است» زیاد به چشم میخورد.
کاهش وزن با چای سبز این روزها مشتریان زیادی را برای خود دست و پا کرده است غافل از اینکه پشت ظاهر فریبندهٔ آن میتواند گاهی ترس آور و شاید مرگ آور باشد.
متاسفانه مردم جامعهٔ ما هنوز با عادات غذایی اشتباه درگیر هستند و نداشتن تعادل در مصرف مواد غذایی گاهی از مسائل خیلی کوچک مشکلات بسیار بزرگی را میسازد که حل آن علاوه بر هزینههای سنگین درمان زمان زیادی را میطلبد که اگر اندکی آگاه سازی صورت میگرفت به پرداخت این هزینهها نیاز نبوده است.
هنوز در فرهنگ جامعهٔ ما مصرف درست تغذیه به جا و زیاده روی در مصرف مواد غذایی جا نیفتاده است، و ممکن است در مصرف هر ماده غذایی افراط کنند که چای سبز نمونه بارزی از این موارد است.
چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی
حاج محمدخانی متخصص طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: چای سبز به دلیل داشتن کافئین از جذب مواد معدنی مخصوصا آهن جلوگیری میکند و خانمهای باردار و شیرده و افرادی که ناراحتی اعصاب دارند و افرادی که ضربان قلبشان نامنظم است بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا زیاده روی در مصرف چای سبز ناباروی را به دنبال دارد یا خیر بیان کرد: قطعا زیاده روی در مصرف هر ماده غذایی مشکلاتی را در پی دارد ولی اینکه بخواهیم بگوییم خانمها چای سبز نخورند زیرا نابارور میشوند در حد فرضیه است و هنوز ثابت نشده است ولی افراد میتوانند با رعایت نکاتی از جمله استفاده درست و به موقع و افراط و تفریط نکردن در مصرف این چای سبز از بروز مشکلات جلوگیری کنند.
ناباروری مرموز و پرخطر
وی تاکید کرد: از زمانهای گذشته چای سبز یکی از نوشیدنیهای سالم و مفید بوده است ولی بر اساس تحقیقات اخیر استفاده بیش از اندازه از چای سبز در طول بارداری احتمال بروز مشکلاتی را افزایش میدهد ولی با این حال نوشیدن ۳ تا ۴ فنجان چای سبز در طول بارداری مانعی ندارد.
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدانها ترکیبات شیمیایی هستند که از تخریب سلولها در داخل بدن جلوگیری میکنند چای سبز از بدن در برابر بیماریهایی چون ناراحتیهای قلبی، فشار خون بالا و بعضی سرطانها محافظت میکند. نوشیدن چای سبز برای بهداشت دهان و دندان مفید بوده و علاوه بر اینکه باعث محکم شدن استخوانهای بدن میشود، توانایی بدن در برابر باکتریها و عفونتهای ویروسی را افزایش میدهد.
جان جنینتان را به خطر نیندازید
این متخصص طب سنتی عنوان کرد: مقدار زیاد چای سبز ممکن است بر میزان اسید فولیک یا فولات تاثیر بگذارد. اسید فولیک یکی از مهمترین مواد مغذی در طول بارداری است. تحقیقات نشان میدهد خطر نقص لوله عصبی مثل اسپینا بیفیدا در نوزادانی که مادران آنها در زمان لقاح یا ابتدای بارداری از مقدار زیادی چای سبز استفاده کردهاند افزایش پیدا میکند.
اسپینا بیفیدا زمانی اتفاق میافتد که لوله اطراف سیستم عصبی مرکزی که لوله عصبی نامیده میشود، به طور کامل بسته نشود. نقص لوله عصبی مثل اسپینا بیفیدا معمولا در اثر کمبود اسید فولیک بوجود میآید. البته هنوز به طور قطع نمیتوان گفت که اجتناب از نوشیدن چای سبز در طول بارداری خطر نقص لوله عصبی را کاهش میدهد اما در این خصوص تحقیقات بیشتری لازم است چای سبز همانند هر چای دیگری حاول مقداری کافئین بوده و باید در طول بارداری مصرف آن محدود شود. هرچند میزان کافئین در چای سبز پایین است، مصرف بالای آن در طول بارداری جایز نیست
البته هنوز به طور قطع نمیتوان گفت که اجتناب از نوشیدن چای سبز در طول بارداری خطر نقص لوله عصبی را کاهش میدهد اما در این خصوص تحقیقات بیشتری لازم است.
ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است
محمد خانی تصریح کرد: چای سبز و سیاه توانایی بدن برای جذب اسید فولیک را کاهش میدهد. چای سبز همچنین در جذب آهن نیز تاثیر میگذارد.
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان بوده و مشابه متوتروکسات که ضد سرطان بوده عمل میکند و به همین دلیل است که گفته شده است مصرف چای سبز یعنی مبارزه علیه سرطان. آنتی اکسیدان موجود در چای سبز میتواند آنزیمهای پرورش دهنده سرطان را مسدود کند. متاسفانه درست است که چای سبز این آنزیم در دوران بارداری را مسدود میکند اما مصرف چای سبز نیز میتواند منجر به کاهش فولات شود.
پایین بودن سطح فولات در طول بارداری خطر نقص سیستم عصبی در جنین را افزایش میدهد. بنابراین به خانمها توصیه میکنیم در دوران بارداری در مصرف مواد غذایی به خصوص موادی که ممکن است سلامتی آنها را به خطر بیندازند جلوگیری کنند و پیشگیریهای لازم را به عمل آورند. تا قبل از اینکه دیر شود سلامت آنها نیز حفظ شود.
وی در بخش پایانی خاطر نشان کرد: در نهایت چای سبز و هر نوع چای دیگر و قهوه میتوانند جذب آهن از مواد غذایی را برای بدن مشکل کنند. بنابراین به خانمهای باردار پیشنهاد میشود که نوشیدن چای سبز در طول روز به ۳ تا ۴ فنجان محدود شود.
زیاده روری درمصرف چای سبز ناباروری یا باروری؟
عارضی متخصص زنان و زایمان و فلو شیب نازایی در گفتوگو باخبرنگار باشگاه خبرنگاران در خصوص ناباروی اظهار کرد: ناباروری به عدم موفقیت زوجین در بارداری بعد از یکسال اطلاق میشود، حالا این میتواند دلایل مختلفی داشته باشد در ۳۰ درصد موارد به دلیل مشکل در مردان باشد و در ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد ممکن است اشکال در زنان باشد در ۳۰ درصد موارد هم ممکن است در هر دو اتفاق افتاده باشد یعنی به صورت مشترک هم خانم و هم آقا ممکن است که در این قضیه دخیل باشند.
وی افزود: حال خانم میتواند به دلایل مختلفی مشکل داشته باشد مشکلاتی در تخمک گذاری، اشکال در لولهها، انسداد لولهها و یا مشکل به دلیل خود رحم مشکلات مادرزادی یا مشکلات سلولی و مولکولی و پتانسیلهایی که باید برای لانه گزینی داشته باشد قادر به بچه دار شدن نباشد، و براساس دلایل درمان خاص انجام میشود.
ناباروی و چای سبز آری یا خیر؟
عارضی بیان کرد: اگر مشکل در تخمک گذاری باشد که معمولا با داروهای تحریک تخمک گذاری در خیلی از موارد خانمها جواب میگیرند ولی در ۳۰ تا ۴۰ درصد موارد ممکن است با داروهای تحریک تخمک گذاری بارداری اتفاق نیفتد که باید وارد بحثهای جدیتر نازایی بشوند.
اگر با درمانهای روتین بارداری اتفاق نیفتاد خود به خود درمانهای جدی تری میتواند کمک کننده باشد.
این متخصص نازایی در زمینه ناباروی با مصرف چای سبز تصریح کرد: مصرف زیاد هر نوع مواد غذایی ممکن است تعادل بدن را در بحث باروری تحت تاثیر قرار دهد ولی اینکه به عنوان دلیل اصلی مطرح شود هم چنین فرضیهای ثابت نشده است، ولی به عنوان عامل همراه مصرف زیاد و خارج از قاعدهٔ هر ماده غذایی ممکن است بیتاثیر در ناباروری نباشد.
بنابراین باید بدانیم که مصرف هر مادهای در زمان مناسب میتواند اثرات مثبتی بر روی بدن داشته باشد اما اگر در مصرف آن زیاده روی کنیم میتواند عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
گزارش از هدیه عباسقلی