آلرژی واكنش افراطی سیستم ایمنی بدن به عوامل مختلف است .یکی از مسائلی که برخی از مردم با آن در فصل بهار، مواجه میشوند، آلرژی فصل بهار است. علت اصلی حساسیت های فصلی به ویژه در فصل بهار را گرده افشانی گیاهان است. نام دیگر آلرژی فصلی، تب یونجه است، اما بر خلاف تصور ارتباط مستقیم با یونجه ندارد، بلکه هر نوع علف هرز و یا گیاهی می تواند موجب بروز آن شود.
آلرژی یا حساسیت واکنشی است که سیستم ایمنی بدن نسبت به بعضی از محرک ها (آلرژن ها) نشان می دهد. آلرژی به اشکال مختلف از جمله: پوستی، گوارشی، تنفسی (فوقانی و تحتانی) دیده می شود. آلرژی تنفسی تحتانی همان آسم است. رینیت آلرژیک، حساسیت سیستم تنفسی فوقانی است که بیشتر به متخصصین گوش و حلق و بینی مراجعه می کنند.
رینیت آلرژیک معمولا با تظاهرات زیر خود را آشکار می سازد:
-
عطسه که معمولا صبح ها شدید تر است.
-
آبریزش بینی که معمولا بی رنگ است و از هر دو سوراخ بینی خارج می شود.
-
خارش که می تواند چشم، بینی، گوش، حلق و پوست صورت را در بر گیرد.
-
گرفتگی بینی
-
سرفه
-
اشک ریزش
-
ترشح پشت حلق که معمولا بی رنگ است
-
سردرد
همانطور که ملاحظه نمودید، علایم رینیت آلرژیک بسیار شبیه به سرماخوردگی است. پزشک می تواند در افتراق این دو به شما کمک کند. رینیت آلرژیک می تواند فصلی یا دائمی باشد. در بعضی افراد علایم در تمام طول سال وجود دارد، اما در فصل یا فصلهای خاصی تشدید می یابد. زمینه ارثی در ایجاد آلرژی نقش دارد و معمولا در افراد یک خانواده بیشتر دیده می شود.
درمان آلرژی شامل سه مرحله است:
-
اجتناب از عوامل محرک (آلرژن)
-
درمان علامتی
-
واکسیناسیون و حساسیت زدایی
هر چند برخی از مواد بیش تر می توانند حساسیت زا باشند اما همیشه نمی توان از عوامل حساسیت زا اجتناب کرد و این عوامل در افراد مختلف می توانند متفاوت باشند. گرده گل و گیاه از عوامل شناخته شده شایع برای ایجاد رینیت آلرژیک می باشد. افرادی که آلرژی فصلی دارند اغلب به گرده گل و گیاه حساس هستند و بیشتر در بهار و پاییز مشکلشان شدت می یابد.
اغلب افراد به درمان علامتی پاسخ خوبی می دهند. این درمانها اغلب شامل استفاده از ترکیبات آنتی هیستامین و کورتیکواسترویید می باشد. داروهای دیگری نیز هستند که از ترکیبات یاد شده نبوده و در درمان علامتی کاربرد دارند. درمان علامتی به این معنا است که زمانی که فرد دچار تشدید علایم می گردد از این داروها اگر استفاده نماید، علایمش فروکش می کند اما با قطع دارو علایم فرد ممکن است عود نماید.
واکسیناسیون یا حساسیت زدایی در موارد شدید که به درمانهای علامتی پاسخ نمی دهد و آلرژی در تمام طول سال فرد را رنج مِدهد توصیه می شود. این روش درمانی بین سه تا پنج سال طول می کشد و موفقیت 70 تا 80 درصد دارد و در کلینیک های تخصصی آلرژی انجام می شود.
پرسش های رایج:
1. آیا افرادی که رینیت آلرژیک دارند استعداد بیشتری برای ابتلا به آسم دارند؟
بله، این افراد نسبت به کسانی که زمینه آلرژی ندارند به ابتلا به آسم مستعدترند
2. درصورت عدم درمان رینیت آلرژیک چه مشکلاتی ممکن است برای فرد ایجاد گردد؟
التهاب مداوم یا مکرر بینی و سینوسها درصورت عدم درمان می تواند منجر به سینوزیت مزمن و ایجاد پولیپ در بینی شود که در اینصورت درمان جراحی نیز ممکن است ضرورت یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سینوزیت و پولیپ بینی اینجا را کلیک کنید.
3. آیا درمان رینیت آلرژیک احتمال ابتلا به آسم را در این بیماری کاهش می دهد؟
خیر