سالانه 2000- 2500 كودك مبتلا به كم شنوايي يا ناشنوايي مادرزادي ، در كشور ، متولد مي شوند كه از اين تعداد، حداقل 600 مورد با انجام عمل كاشت حلزون از نعمت شنوايي برخوردار مي شوند . ممکن است با افراد کم شنوایی مواجه شده باشید که حتی به وسیله سمعک نیز قادر به شنیدن صداهای اطراف خود نیستند.
حدود بیست سال پیش و قبل از آن هیچ راه حلی برای ناشنوایی های مادرزادی و ناشنوایی های بزرگسالان نبود و اغلب این بیماران ناچار بودند برای تمام عمر ناشنوا و معلول باقی بمانند. خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی سبب اختراع پروتزهای شنوایی گردید که به واسطه آن ناشنوایان می توانند شنوایی خود را بازیابند. در مورد افرادی که مادرزاد ناشنوا به دنیا می آیند بهترین زمان کاشت حلزون 2 سالگی یا قبل از آن است. زمانی که کودک 5 ساله بشود نمیتواند از کاشت حلزون بهره ببرد زیرا مراکز شنوایی مغز و ساقه مغز از این سن به بعد نمی توانند در فردی که تجربه شنوایی نداشته است درک شنوایی داشته باشند. بنابراین کودکان ناشنوای مادرزاد باید در اسرع وقت تشخیص داده شوند و در برنامه ی کاشت حلزون قرار گیرند. در ناشنوایی که در بزرگسالان رخ می دهد چنین محدودیتی وجود ندارد.
پروتز حلزون شنوایی چگونه كار مي كند؟
پروتز كاشت حلزون سلولهاي مژکدار شنوایی آسيب ديده را ميان بر می زند وصداهاي محيط را به سيگنالهاي الكتريكي تبديل كرده و اين سيگنالها را به عصب شنوائي منتقل مي كند.
دستگاه كاشت حلزون شنوایی شامل قسمت های زیر است:
- يك وسيله الكترونيكي كوچك كه توسط جراحي در زير پوست پشت گوش گذاشته مي شود.
- يك پردازشگر گفتاري خارجي كه اغلب روي كمربند و يا داخل جيب یا پشت گوش گذاشته مي شود.
- همچنين يك ميكروفون به صورت يك هندپيس (hand piece ) در خارج بدن پشت گوش گذاشته مي شود تا اصوات را جذب كند.
پردازشگر گفتار، صوت را به سيگنالهاي الكتريكي مشخص ترجمه مي كند. اين « كد ها » از طريق يك سيم نازك به هندپيس مي رسند و از طريق پوست به صورت امواج راديويي به الكترود هاي كاشته شده در حلزون مي رسند. سيگنالهاي الكترودها، فيبرهاي عصب شنوائي را تحريك كرده و اطلاعات را به مغز، جائيكه در آن سيگنالها به عنوان صداي معني دار تفسير مي شود، مي رساند.
فوايد كاشت حلزون
پروتز كاشت حلزون شنوایی فقط براي افرادي طراحي شده كه تقريباً هيچ فايده اي از سمعك نمي برند. آنها بايد 12 ماهه يا مسن تر باشند. بعضی از متخصصین گوش و حلق و بيني این جراحي را انجام مي دهند. پزشك محلي مي تواند شما را به يك كلينيك كاشت، جهت ارزيابي ارجاع دهد. ارزيابي توسط يك تيم كاشت (متخصص گوش و حلق و بيني، شنوائي سنج، کفتار درمان و ديگران) انجام مي شود ارزیابی های لازم قبل از جراحی صورت می گیرد:
● ارزيابي (اتو لوژيك) گوش: متخصص گوش و حلق و بيني گوش مياني و داخلي را معاينه مي كند تا مطمئن شود عفونت فعال يا ساير ناهنجاریهایی كه مانع عمل كاشت باشند، وجود نداشته باشند.
● ارزيابي (اديولوژيك) شنيداري: شنوايي سنج، تست شنوائي وسيع انجام مي دهد تا متوجه شود شما با و بدون سمعك چقدر مي شنويد.
● ارزيابي (راديولوژيك) اشعه x: راديوگرافي هاي خاص تهيه مي شود. كه اغلب شامل توموگرافي كامپيوتري (CT) و (MRI) هستند تا استخوان گوش داخلي شما را ارزيابي كنند.
● ارزيابي روانپزشكي: بعضي بيماران ممكن است به ارزيابي روانپزشكي نياز داشته باشند تا بررسی گردند كه مي توانند با كاشت حلزون كنار بيايند.
● معاينه فيزيكي: متخصص گوش و حلق و بيني همچنين معاينه باليني انجام مي دهد تا مشكلات بالقوه اي كه جهت بيهوشي عمومي مورد نياز جهت عمل كاشت وجود دارد را كشف كند.
عمل جراحي کاشت پروتزحلزون
عمل جراحي كاشت تحت بيهوشي عمومي انجام شده و حدود 2 ساعت طول مي كشد. بیمار بعد از جراحی ممكن است براي يك یا چند شب در بيمارستان بستری بماند.
آيا بعد از عمل مراقبت و آموزش لازم است؟
تيم کاشت حلزون يك ماه بعداز عمل جراحي، پردازشگر ، ميكروفون و انتقال دهنده سيگنال را در قسمت خارجي گوش شما نصب مي كنند و آنها را تنظیم مي کنند. آنها آموزش مي دهند كه چگونه از سيستم مراقبت كنيد و چگونه از طريق پروتز كاشت، صداها را بشنويد. بعضي از افراد مدت زمان بيشتري برای تنظیم و آموزش نياز دارند. تيم کاشت حلزون، احتمالاً از شما خواهد خواست كه جهت بررسی های منظم و منطبق كردن مجدد پردازشگر گفتار طبق نياز، به كلينيك مراجعه مجدد داشته باشيد.
من از كاشت چه انتظاراتي مي توانم داشته باشم؟
كاشت حلزون، شنوائي طبیعی را بر نمي گرداند و فوايد آن از فردي به فرد ديگر متفاوت است. اغلب استفاده كنندگان متوجه مي شوند كه كاشت حلزون به آنها كمك مي كند كه از طريق لب خواني ارتباط بهتري برقرار كنند و بيشتر از نيمي از آنان قادر به تشخيص كلام بدون استفاده از بينايي هستند. فاكتورهاي متعددي وجود دارند كه در ميزان سودمندي كاشت حلزون دخيل هستند:
● چه مدتي بيمار ناشنوا بوده است؟
● تعداد فيبرهاي عصبي باقيمانده
● انگيزه بيمار جهت يادگيري شنوايي
تيم شما، درباره ميزان توقع و انتظاری كه از کاشت پروتز حلزون شنوایی باید داشته باشيد، توضيح خواهد داد. نباید فراموش کرد که کاشت حلزون برای همه مفید نیست و عده زیادی نمی توانند از آن بهره ببرند.