گوش از نظر ساختمان و کارکرد دستگاه بسیار پیچیده ای است. ما نخست به ساختمان اجمالی گوش و سپس به کارکرد و فیزیولوژی آن می پردازیم. چنانکه در تصویر دیده می شود گوش از سه بخش اصلی به قرار زیر تشکیل یافته است:
ساختمان گوش
1- گوش خارجی: که شامل لاله گوش و مجرای شنوایی است. لاله گوش به منزله آنتن یا دستگاه گیرنده صوت به کار می رود و مجرای گوش که به طول تقریبی 3 سانتیمتر است به پرده صماخ برخورد می کند.
2- گوش میانی: این دستگاه حفره ای است استخوانی پر از هوا به نام صندوق صماخ که پیش از گوش داخلی قرار دارد و به وسیله مجرای باریکی به نام شیپور استاش به حلق مربوط می شود.
3- گوش داخلی: این بخش از گوش به مناسبت شکل پیچیده ای که دارد به لابیرنت موسوم است. قسمت اصلی گوش داخلی کیسه پر پیچ و خمی است به نام لابیرنت غشایی که از مایعی به نام آندولنف پر است. لابیرنت غشایی در حفره استخوانی که به شکل و قالب آن است قرار دارد. لابیرنت استخوانی از پری لنف پر شده است و از سه قسمت به نامهای دهلیز، مجاری نیم دایره و حلزون تشکیل یافته است.
دهلیز لابیرنت غشایی از دو کیسه کوچک به نام اوتریکول و ساکول ساخته شده است که به وسیله مجرای باریکی به هم مربوطند. در دیواره داخلی اوتریکول و ساکول دو برجستگی حسی به نام لکه های شنوایی وجود دارند که در احساس تعادل به کار می روند.
مجاری نیم دایره متشکل از سه مجرای نیم دایره ای در سه جهت فضا عمود بر یکدیگرند (یکی افقی و دو تای دیگر قائمند)و این سه مجرا به وسیله پنج پایک به اوتریکول مربوط می شوند و با تشکیل تاجهای شنوایی در احساس تعادل دخالت دارند.
حلزون لابیرنت غشایی به صورت لوله ای است که دو دور و نیم به دور محوری پیچیده است و در طول آن متجاوز از 3000 اندام شنوایی مخصوص به نام اندام کرتی وجود دارد.
لابیرنت استخوانی وضعی مشابه لابیرنت غشایی دارد اما اندکی از آن بزرگتر است اندامهای کرتی در لابیرنت استخوانی دورن بخش حلزونی روی تارهای غشاء پایه قرار دارد. باید توجه داشت که هر اندام کرتی از دو سلول ساخته شده است که بر روی هم کمان کرتی را به وجود می آورند و از مجموع آنها تونل کرتی در سرتاسر مجرای حلزونی ایجاد می گردد. در دو طرف کمان کرتی سلولهای شنوایی مژه دار جای دارند. سلولهای شنوایی مژه دار با دندریتهای دو قطبی، حسی محیطی، سازنده عصب شنوایی ارتباط دارند.
این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد