می خواهیم در این مطلب شما را با مفاهیم و معانی روی بسته بندی های مختلف مواد غذایی آشنا کنیم این بسته بندی ها چه اطلاعاتی به ما میدهند و چه اطلاعاتی در چه زمینه هایی با خود بهمراه دارند
یکی از علامت هایی که بیشتراز دیگر علائم روی محصولات دیده میشود، انواع «ایزو»چون ایزو ۹۰۰۰ تا ۹۰۰۶، ایزو ۱۴۰۰۰ و ایزو ۲۲۰۰۰ هستند. ایزوها سیستمهایی برای مدیریت و تضمین کیفیت هستند و فقط منحصر به محصولات غذایی نمیشوند. وجود آنها الزاما به معنای بهتربودن محصول نیست و تنها در میان ایزوها، ایزو ۲۲۰۰۰ نشان دهنده کیفیت، بهداشت و سلامت ماده غذایی است.
، اجزای تشکیل دهنده محصول اغلب به ترتیب مقدار در پشت بسته بندی مواد غذایی لیست میشوند. هنگامی که چند ماده با مقادیر کم (معمولا کمتر از 5 درصد) در محصول وجود دارند اغلب ترکیبی از آن ذکر میشود.
علائم موجود روی بستهبندی نقش مهمی در بازاریابی و شناسایی محصول دارند. امروزه، شما روی تقریبا تمامی محصولات این علائم را میبینید. بوسیله این علائم میتوان اطلاعات زیادی از جمله مواد تشکیل دهنده محصول و مقادیر هر یک، تاریخ تولید، مدت ماندگاری، وجود آلرژنها، سری ساخت، شرایط نگهداری و محل تولید محصول بدست آورد. با توجه به اینکه امروزه وجود یک زبان مشترک و گویا بین طرفهای تجاری بسیار موثر و تاثیرگذار است و از اتلافها جلو گیری میکند، در همین راستا وجود یک سیستم مشترک لیبل و نشانه گذاری اهمیت زیادی دارد.
اجزای تشکیل دهنده محصول اغلب به ترتیب مقدار در پشت بسته لیست میشوند. هنگامی که چند ماده با مقادیر کم (معمولا کمتر از 5 درصد ) در محصول وجود دارند اغلب ترکیبی از آن ذکر میشود. بعنوان مثال سس گوجه یا پودر طعم دهنده شامل ترکیبی از چند ماده هستند که در مقادیر کم در فرمولاسیون بکار رفته اند. تاریخ تولید و مدت ماندگاری نیز یکی از مهم ترین اطلاعاتی است که باید به آن توجه شود.
درسال 2004،FDA تصویب کرد تا نوع غذای آلرژی زا را بر روی برچسب بسته بندی مواد غذایی طبق قانون حمایت ازمصرف کننده نصب نمایند. این بدان معنی است که اگر ماده غذایی، شامل مواد آلرژنزا است، تولیدکنندگان، برچسب آنرا بر روی ماده غذایی بزنند.
علامت دیگری که بیشتراز دیگر علائم روی محصولات دیده میشود، انواع «ایزو»چون ایزو ۹۰۰۰ تا ۹۰۰۶، ایزو ۱۴۰۰۰ و ایزو ۲۲۰۰۰ هستند. ایزوها سیستمهایی برای مدیریت و تضمین کیفیت هستند و فقط منحصر به محصولات غذایی نمیشوند. وجود آنها الزاما به معنای بهتربودن محصول نیست و تنها در میان ایزوها، ایزو ۲۲۰۰۰ نشان دهنده کیفیت، بهداشت و سلامت ماده غذایی است.
در جدول 1 به چند مورد از علائم به همراه مفاهیم آنها اشاره شده است.
جدول 1. علائم روی بسته بندی موادغذایی و مفاهیم آنها
علائم مربوط به نوع پلیمرى که ظروف پلاستیکى از آن ساخته شدهاند در ته هرظرف قابل مشاهده است. هریک ازاین کدها مشخص می کند که آن ظرف ازچه جنسى ساخته شده است تا بازیافت کنندگان بتوانند آنهارا تفکیک کنند. این اعداد بسیار مهم بوده و بیانگر نوع موادى هستند که درون ظروف پلاستیکى به کار رفتهاند.
اگرعدد درج شده 1، 2، 3، 4 و 5 بود ظرف پیش روى شما مناسب نگهدارى موادغذایى است. هرچه این اعداد کوچکتر باشند ظرف براى نگهدارى موادغذایى مناسبتر است، به نحوى که بهتراست از ظروفى که عدد 1 و 2 روى آنها درج شده براى نگهدارى موادغذایى استفاده کرد و اگر این عدد بین 3 تا 6 بود (با بزرگتر شدن عدد) احتمال مهاجرت مواد شیمیایى به ماده غذایى افزایش مىیابد (جدول 2).
درمورد پلاستیکها که در تماس با مواد غذایی هستند این حقیقت وجود داردکه مقادیری از عناصر تشکیل دهنده آنها (مونومرهای پلیمره نشده، کاتالیزور و رنگدانهها و افزودنیها) به مواد غذایی مهاجرت کنند که برای سلامتی انسان خطرناک میباشد.
جدول2. علائم مشخص کننده نوع ظرف پلاستیکی
نویسندگان:محمدرضا کریمینژاد- نوشین نیکمرام
زندگی آنلاین