images

اگر چه ارث نقش اصلی را در میزان رشد افراد دارد ولی عوامل متعدد دیگری نیز در روند آن تاثیر می گذارند. به کار بستن توصیه های زیر در رشد بیشتر قد در دوران کودکی و نوجوانی بسیار موثر خواهد بود. البته لازم به ذکر است که دستورالعمل های زیر بایستی مستمر و در تمامی دوران کودکی و نوجوانی رعایت شوند:
1) رژیم غذایی: در رژیم غذایی کودک و نوجوان استفاده از سبزیجات و میوه جات تازه (حداقل یک وعده در روز)، لبنیات (حداقل روزانه یک لیوان شیر تازه یا معادل آن ماست)، ماهی (حداقل هفته ای دو وعده و به صورت غیر سرخ کرده)، گوشت قرمز (هفته ای یک وعده) و حبوبات (هفته ای یک وعده) بسیار مفید و کمک کننده است.
2) فعالیت بدنی: یکی از عوامل موثر در ترشح بسیاری از هورمونها فعالیت فیزیکی است و یک فعالیت بدنی متعارف، مناسب و منظم در افزایش هورمون رشد، هورمون تیروئید، هورمون پرولاکتین و برخی از هورمونهای غده فوق کلیوی نقش بسزایی دارد و توصیه می شود کودکان روزانه حداقل چند ساعت فعالیت فیزیکی (حتی همان ورجه وورجه ساده) داشته باشند و در سنین بالاتر (نوجوانی) یک فعالیت ورزشی متناسب (نظیر بسکتبال، والیبال) حداقل 3 بار در هفته (ترجیحا هر روز) و هر بار نیم تا یک ساعت دنبال شود. بایستی از ورزشهایی که فشار زیاد به بدن وارد می کنند (نظیر وزنه برداری و ورزشهای استقامتی) خودداری شود.
3) خواب: یکی از مهمترین عوامل محرک در ترشح هورمون رشد، خواب (خصوصا خواب شبانه) است. مقدار خواب مورد نیاز در هر فرد متفاوت است. فردی ممکن است 8 ساعت خواب برایش کافی باشد و دیگری حداقل به 12 ساعت خواب نیاز داشته باشد. بطور کلی زمانی مقدار خواب کافی تلقی می شود که فرد در طول روز احساس خواب آلودگی نداشته باشد و سرحال باشد. مقدار متوسط خواب مورد نیاز در سنین مختلف به قرار زیر است (تفاوت های فردی بایستی مدنظر باشد).
1 تا 3 سالگی: در این سنین 10 ساعت خواب کافی به نظر می رسد. اگر در کودک خود خستگی و خواب آلودگی دیده نمی شود او را مجبور به خوابیدن در طول روز نکنید.
3 تا 6 سالگی: 10 تا 12 ساعت خواب شبانه کافی است.
دبستانی: حدود 10 ساعت خواب کافی است.
راهنمایی به بعد: حداقل 8 تا 5/9 ساعت خواب مورد نیاز است.

این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد