760205_934

اگر می خواهید تیرگی های پوستتان را برطرف کنید توصیه می کنیم از برخی روش های موثر در این زمینه کمک بگیرید و سیاهی های اطراف چشمتان را بپوشانید تا زیبایی تان دوبرابر شود

تمام مشکلات پوستی یک طرف، سیاهی دور چشم هم یک طرف. چشم‌ها همیشه اولین پل ارتباطی است و تیرگی و کبودی اطراف آن می‌تواند اثرات منفی زیادی به همراه داشته باشد. تیرگی‌های دور چشم نه‌تنها چهره را خسته و سن و سال را بیشتر از آنچه هست نشان می‌دهد که اعتماد به نفس شما را نیز به مرور کم و کمتر می‌کند،  به‌همین دلیل خیلی‌ها سعی می‌کنند با راه‌های مختلف خانگی و غیر‌خانگی روشنی را به زیر چشم‌های‌شان برگردانند.

اما آیا تا به حال نسخه‌های طب سنتی را امتحان کرده‌اید آیا می‌دانید با کدام روش‌های طبیعی اما تایید شده می‌توان این مشکل را برطرف کرد؟ ‌در این مطلب دکتر اکرم‌السادات اطیابی و دکتر لیلا شیربیگی متخصص طب سنتی درباره راهکارهای رفع تیرگی زیر چشم اطلاعاتی دراختیار شما قرار می‌دهند.

چرا زیر چشم سیاه می‌شود؟

تیرگی دور چشم یک بیماری خوش‌خیم و شایع است که دلایل مختلفی باعث به‌وجود آمدن این مشکل در چهره افراد می‌شود. عواملی مثل نازکی پوست، نبود چربی و وجود شبکه عروقی باعث می‌شود پلک نسبت به سایر نقاط بدن کمی تیره‌تر باشد.

این پلک‌های حساس

گاهی اوقات برخی بیماری‌ها باعث تغییراتی در پوست می‌شوند که این تغییرات در پلک زودتر و واضح‌تر نمایان می‌شوند. مثلا برخی بیماری‌های پوستی باعث می‌شوند پلک‌ها نسبت به سایر نقاط بدن زودتر دچار کم‌رنگی ‌یا پررنگی شوند. بیماری‌هایی مثل درماتومیوزیت (التهاب بافت همبند، همراه تغییرات تخریبی در عضلات و پوست است) و آمیلوئیدوز (آمیلوئیدوز نام گروهی از بیماری‌هاست که با رسوب پروتئین‌های فیبریلی غیرطبیعی (آمیلوئید) در بافت‌ها و اعضای سراسر بدن مشخص می‌شود)، باعث می‌شوند اطراف چشم‌ها دچار کبودی و تیرگی آن هم به شکل حلقه سیاه و به رنگ بنفش شوند. همچنین بعد از هپاتیت ویرال (هپاتیت B)، تیفوئید (حصبه) و آبله‌مرغان ممکن است   این عارضه یعنی تیرگی زیر چشم به طور شایع دیده ‌شود.

متهم ردیف اول!

با این حال براساس مقالات متعدد و تحقیقاتی که انجام شده ارث و ژنتیک از علل شایع این بیماری محسوب می‌شوند. شاید خیلی از افراد از خود بپرسند اگر مسئله ژنتیکی است پس چرا در کودکی خبری از این سیاهی نبوده است؟!  اما جواب این است؛ ممکن است در بدو تولد و کودکی این تیرگی وجود نداشته باشد اما معمولا بعد از سن بلوغ، جوانی و میانسالی خود را نشان می‌دهد. ‌با این حال این بیماری در نژاد ما ایرانی‌ها و مردمان منطقه خاورمیانه (از طرف دریای مدیترانه یا کشور لبنان تا کشورهای پاکستان و هند) شایع‏تر است.

سیاهی زیر چشم هم در زنان و هم در مردان دیده می‌شود، ولی به‌دلیل مسائل هورمونال در خانم‌ها بیشتر بروز می‏کند. البته غیر از عوامل ژنتیکی می‌توان به ‌عوامل زمینه‌ای زیر هم اشاره کرد:

–  کم‌خونی

–   بیماری‌های تیروئیدی

–  برخی بیماری‌های هورمونی

–   حساسیت‌های پوستی (اگزمای سرشتی یا اتوپی)

–  استرس

– بعد از ابتلا به بعضی عفونت‌های التهابی

–  رسوب ملانین در لایه درم

–  عادات غلط غذایی (مصرف همزمان بعضی مواد غذایی مانند ماست و ترشی، کله‌پاچه با حلیم، برنج و ترشی و…)

– ورم اطراف چشم (بعد ازبین رفتن ورم و شل شدن)

– عروق وریدی برجسته در اطراف چشم

– شل شدن پوست پلک

این عوامل باعث به‌وجود آمدن سیاهی در اطراف چشم می‌شوند. عواملی مثل خستگی، بی‌خوابی، قرار گرفتن در‌معرض آفتاب و تغییرات هورمونی ماهانه زنانه هم نقش چشمگیری در تشدید سیاهی دور چشم دارد.

سن و کم‌خوابی را دست‌کم نگیرید

افزایش سن هم دلیل دیگری برای بروز تیرگی دور چشم است. در مرحله سالمندی تغییر رنگ در بیشتر نقاط پوست رخ می‌دهد که می‌توان به ‌تغییر رنگ پوست پلک و دور چشم اشاره کرد که اکثر این تغییر رنگ‌ها دائمی می‌شوند. استرس، کم‌خوابی و بی‌خوابی از دلایل شایع غیر‌ژنتیکی هستند. البته کمبود خواب و استرس تا‌حدودی با هم در ارتباط هستند. در اغلب بیماران، تیرگی از زیر چشم شروع و به پلک، پیشانی و اطراف بینی و گونه‌ها گسترش پیدا می‌کند و به‌دلیل ظاهر ناخوشایندی که ایجاد می‌کند باعث می‌شود فرد بیمار خسته، افسرده و مسن‌تر از سنش به‌نظر برسد، ‌به‌همین دلیل درمان سیاهی زیر چشم اهمیت ویژه‌ای دارد.

کبودی را چطور درمان کنیم؟

تیرگی دورچشم به‌خصوص اگر از نوع آناتومیکی و ژنتیکی باشند، درمان خاصی ندارند. البته می‌توان تیرگی‌هایی که به‌دلیل ابتلا به بیماری ایجاد شده‌اند را با درمان بیماری برطرف کرد. فردی هم که دچار کم‌خوابی و استرس است اگر این دو مشکل را حل کند، به‌تدریج مشکل تیرگی دور چشمش برطرف خواهد شد. با این حال نسخه‌های طب مدرن و طب سنتی برای درمان این مشکل را بخوانید.

متخصصان طب مدرن چه توصیه‌ای دارند

کرم درمانی:

در طب مدرن سیاهی دور چشم درمان قطعی و صد‌درصد ندارد؛ اما استفاده از کرم‌های ضدسیاهی دور چشم در بعضی افراد مشکل را تاحدودی کاهش می‌دهد. این دسته از کرم‌های مذکور تغییراتی را در گردش خون عروق پوست پلک به‌وجود می‌آورند، به‌‌همین ‌دلیل تاحدودی از تجمع خون وریدی در پلک جلوگیری می‌کنند و باعث کاهش سیاهی دور چشم می‌شوند، ولی آن را ازبین نمی‌برند و به‌طور کامل درمان نمی‌کنند. همچنین کرم‌های مصرفی باید مورد تایید پزشکان طب رایج باشد و نباید از برندهای متفرقه که فاقد اعتبار هستند، استفاده شوند.

تکنیک‌های جدید:

تکنیک‌هایی مثل بعضی از انواع لیزر و لایه‌بردار‌های شیمیایی خفیف هم می‌تواند در کاهش سیاهی دور چشم موثر باشند؛ ولی اثر این تکنیک‌ها در افراد، متفاوت و غیرقابل پیش‌بینی است. به‌علاوه موردتوافق همه متخصصان نیست و می‌توان گفت این نوع درمان موقتی است.

متخصصان طب سنتی چه می‌گویند

مزاج‌تان را بررسی کنید:

از دیدگاه طب سنتی بیشتر افرادی که مزاج گرم یا خشک دارند، ممکن است دچار مشکل تیرگی پوست در اطراف چشم‌شان باشند. این افراد معمولا کسانی هستند که در درون‌شان احساس حرارت و گرمی می‌کنند، پوست‌شان خشک است، معمولا یبوست دارند و از نظر روحی و روانی پرخاشگرند و زود عصبانی می‌شوند. خشکی مزاج که برتمام بدن غالب ‌شود باعث چروکیدگی پوست و تیرگی دور چشم هم می‌شود که با اصلاح مزاج برطرف خواهد شد.

به این نکات دقت کنید

افرادی که مزاج گرم و خشک دارند باید از خوردن غذاهایی که طبع گرم مانند فلفل، ادویه و غذاهای تند دارند، پرهیز کنند یا از شرایطی که در آنها ایجاد خشکی می‌کند مانند بی‌خوابی، عصبانیت‌های مکرر و کارهای پراسترس دوری کنند.

از طرفی مصرف غذاهایی با طبع سرد و غذاها و میوه‌های ملین مانند کاهو، آلو، لبنیات و… در ازبین بردن این حالت و تیرگی دور چشم در این افراد موثر خواهد بود. البته بعد از اصلاح مزاج، استفاده از روغن‌های موضعی مانند روغن بنفشه، روغن کدو و روغن بادام شیرین نیز می‌تواند در بهبود این حالت موثر باشد. .

زدودن تیرگی‌های پوستی با این نکات!

انار؛  یک روز درمیان بخورید

برای رفع این حالت یعنی افزایش سودا و رسوبش، بهترین روش اصلاح تغذیه است. با‌توجه به فصل زمستان و زمان میوه انار، اولین پیشنهاد برای بهتر شدن رنگ رخسار و رفع تیرگی‌های صورت به‌خصوص سیاهی زیر چشم و تولید خون صالح، توصیه می‌شود روزانه میوه انار یا آب طبیعی آن را (‌3 لیوان در هفته) میل کنید یا بنوشید. آب اناری که ترش و شیرین باشد، بهترین انتخاب است و این میوه به  تقویت کبد انسان کمک می‌کند.

صبحانه مربای هویج بخورید

دومین پیشنهاد برای بهتر شدن رنگ رخسار و از‌بین بردن این خلط سرد و خشک در بدن مصرف هویج است. می‌توان از هویج در صبحانه به شکل مربا و میان‌وعده به‌صورت آب‌هویج و در وعده‌های ناهار و شام به‌صورت هویج پلو با گوشت‌ چرخ‌کرده و دارچین یا خورش هویج استفاده کرد. علاوه بر این هویج هم مقوی کبد و طحال است و به تقویت قوای جنسی افراد (به‌خصوص مربای هویج که با عسل پخته شده باشد) کمک می‌کند.

سبک زندگی‌تان را عوض کنید

به‌طور کلی افراد بالغ حداقل به 6‌ساعت خواب نیاز  دارند و بهترین زمان آغاز خواب از ساعت 10شب است. بوییدن سیب و خوردن فالوده‌ای از سیب رنده شده و کمی گلاب به‌همراه عسل ‌در ساعت 8شب می‌تواند با کمک ‌تقویت قلب به ایجاد خواب عمیق در فرد کمک کند. می‌توانید داخل بینی‌تان را با روغن کدو از  عصر تا شب حداقل سه بار چرب کنید. این عمل باعث ایجاد خواب عمیق در افراد می‌شود.

به چشم‌ها نگاه کنید!

دور چشم بسیار حساس است و بدون تجویز پزشک نمی‌توان از لایه‌بردارهای عمیق روی این نواحی به‌راحتی استفاده کرد. از دیدگاه طب سنتی ایرانی چشم آینه دِماغ (مغز) است و اختلالات عصبی، اضطراب، نگرانی، ترس و بی‌خوابی همگی در ایجاد تیرگی و چروک دور چشم موثرند.

دور این خوراکی‌ها خط بکشید

مزاج افراد با‌توجه به شرایطی که دارند، در سنین مختلف، فصل‌های سال، اقلیم‌ها و… متغیر است، به‌همین دلیل و دلایل دیگری مثل شرایط روحی و روانی، مسافرت به اقلیم‌های مختلف و غذاهایی که فرد می‌خورد، ممکن است تیرگی دور چشم پررنگ یا کمرنگ شود. بعضی تیرگی‌های دور چشم، ناشی از تجمع مواد زاید در بدن مانند خلط سرد و خشک در داخل بدن یا داخل دِماغ است.

مهم ترین عواملی که باعث افزایش این خلط می شوند عبارتند از: مصرف بیش از حد غذاهای آماده، فست‌فودها، سس‌ها، گوشت‌های مانده، بادمجان، کلم، عدس و قهوه. با مصرف زیاد این مواد، سودا در خون افزایش پیدا کرده و در جاهایی از بدن رسوب می‌کند که یکی از آنها اطراف چشم است که باعث تیرگی دور چشم یا لکه‌هایی در پوست می‌شود.

مجله سیب سبز – آزیتا  اکبری: