یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای که در دهه اخیر در کشور ما رایج گردیده است مسئله کوتاهی قد کودکان می باشد. متاسفانه در حدود 15% کودکان زیر 10 سال در کشور که به حدود 000/800 نفر می رسند دچار کوتاهی قد می باشند.
مهمترین دلایل کوتاهی قد کودکان مربوط به کمبود ریز مغذی ها مانند روی، عدم فعالیت و تحرک کافی، بیدار ماندن کودکان تا ساعتهای آخر شب و فشار و استرس روحی (مثلا ناشی از امتحان یا مسائل دیگر)
می باشد.
هر چند مهمترین فاکتور در بلندی قد عامل ژنتیک می باشد. ولی اگر بدن ژن بلند قدی در کودکی باشد ولی عوامل دیگر مانند تامین مواد مغذی و تحرک کافی فراهم نباشد ژن نمی تواند کارآیی لازم را داشته باشد. و علیرغم وجود این عامل قد کودک به اندازه کافی رشد نخواهد کرد.
متاسفانه در سالهای اخیر با تغییر روشهای زندگی مصرف غذاهای بیرون از منزل مانند Fast Food ها و استفاده از تنقلات ناسالم به جای تنقلات مفید متداول گردیده و این موضوع کمبود ریز مغذی ها را بدنبال داشته است.
همچنین با تغییر نوع بازی کودکان از بازیهای با فعالیت فیزیکی و همراه با جست و خیز با بازیهای کامپیوتری و تماشای زیاد برنامه های تلویزیونی فعالیت و تحرک کودکان بسیار کمتر از قبل گردیده است.
بیدار ماندن کودکان تا آخرین ساعتهای شب به خاطر تماشای برنامه های تلویزیونی و غیره نیز یکی از مهمترین دلایل کوتاه ماندن قد بچه ها است. به دلیل اینکه معمولا هورمون رشد در خواب و در شرایط استراحت کافی و دور از استرس و تنش های روحی ترشح می گردد. کودکانی که دیرتر به رختخواب می روند هورمون رشد در آنها کمتر ترشح شده و رشد کافی نخواهند داشت. در صورتیکه کودکانی که در ساعتهای 5/9-9 شب به خواب می روند می توانند از مزیت ترشح کافی هورمون رشد برخوردار شوند.
بنابراین با اصلاح روشهای غلط زندگی و اهمیت بیشتر به تامین کافی مواد مغذی می توان به پیشگیری و درمان این مسئله مهم پرداخت.
این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد