چه عواملی در کاهش سطح ایمنی بدن ما نقش دارند و موجب کاهش و ضعف نیروی بدنی ما می شوند آلودگی هوا،تغذیه نامناسب و عادات و سبک های غلط در زندگی نقش زیادی در بیمارکردن ما دارند
نایب رییس انجمن چاقی ایران، با اشاره به اینکه شیوع انواع بیماری های واگیر و غیرواگیر در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر است گفت: : مصرف بیرویه غذاهای حاوی کلسترول، روی، آهن، منیزیم، انواع ویتامین ها A، B، C کلسیم، اسیدهای چرب امگا-3 فاقد جیوه، آنتیاکسیدانها و فلزات سلنیوم از جمله راهکارهای تقویت سیستم ایمنی بدن است در واقع اگر سه اصل تنوع، تعادل و تناسب غذایی در سفره ها رعایت شود سیستم ایمنی افراد تقویت و کمتر در معرض خطرات ناشی از آلودگی هوا و بیماری های واگیر و غیر واگیر قرار می گیرند.
دکتر سید ضیالدین مظهری، به نقش هوای سالم در تقویت سیستم ایمنی بدن توجه کرد و افزود: با هر دم و بازدم، تناول هر لقمه و نوشیدن هر جرعهای دو احتمال برای انسان بهوجود میآید، اگر هوایی که تنفس می شود همچنین جامدات و مایعاتی که میل میشود، سالم و عاری از آلودگیهای ویروسی، قارچی، باکتریایی، گازهای سمی رادیکالهای آزاد و عاری از انواع فلزات سنگین باشد، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند اما اگر مهاجمان میلیاردی از نظر میکروارگانیسمها و ذرات معلق یا انباشتگی منواکسیدکربن، بخارات جیوه، سرب، کادمیوم و رادیکالهای آزاد مهاجم داشته باشد و ندانسته از طریق هوا و غذا به کشور وجود انسانها راه پیدا کند، در وحله اول سیستم ایمنی و دفاعی بدن را تضعیف کرده، از کار میاندازند.
آلودگی ها چگونه سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند؟
وی در ادامه تصریح کرد: در مرحله دوم این آلودگی ها سپس پادگانهای مختلف بدن را تصرف کرده و سلولهای دفاعی بدن یعنی Tسل و دودمان آن که شامل سلولهای کمکی، سلولهای کشنده و سلولهای آرامکننده و همچنین Bسلها و بیگانهخواران یا ماکروفاژها از عمل دفاعی بازمیدارند یا آنها را به شدت به اشتباه کردن سوق میدهند که بهجای حمله به سلولهای بیگانه به سلولهای خودی حمله کرده و باعث ایجاد بیماریهای خود ایمنی و حساسیتهای متعدد و مختلفی میشوند و با عدم توانایی شناخت سلولهای سرطانی بهجای آنکه آنها را مثل معمول نیست و نابود سازد، از کنار آنها بدون اعتنا و توجه گذشته و به این سلول های بیگانه مجال تقسیم و گسترش میدهند.
دو راهکار کاهش سیستم ایمنی بدن
مصرف بی رویه غذاهای حاوی کلسترول
این متخصص تغذیه به راهکارهای کاهش سیستم ایمنی بدن اشاره کرد و گفت: مصرف بیرویه غذاهای حاوی کلسترول از جمله راهکارهایی است که می تواند سیستم ایمنی بدن را کاهش دهد. آمارها نشان میدهند به علت کند شدن عکسالعمل ماکروفاژها یا بیگانهخواران، میزان بروز و شدت و مدت بیماری در افرادی که به علت پرخوری و بدخوری به کلسترول بالا دچار شده اند بسیار بالاتر از افرادی است که میزان کلسترول تام و LDL آنها در سطح قابل قبول و میزان HDL آنها بالاتر از 45 است.
مصرف فلزات سنگین
دکتر مظهری فلزات سنگین را از دیگر راهکارهای کاهش سیستم ایمنی بدن دانست و اظهار کرد: فلزات سنگین همچون سرب، جیوه و کادمیوم مخصوصاً در افراد سیگاری و اطرافیان آنها (که به ناچار دود برون راندهشده از کشیدن سیگار را استنشاق میکنند) باعث کاهش توان سیستم ایمنی میگردند. سرب حاصل از سوخت ناقص موتور ماشینها و کارخانهها، موجبات آلودگی هوا و مصرف غذاهای پرورشیافته در این هوای آلوده و کند شدن پاسخگویی و عکسالعمل سلولهای ایمنی را فراهم میسازد.
نقش تخریبی فاضلاب ها در از بین بردن منابع پروتئینی
به گفته این استاد دانشگاه، همچنین جیوه و سایر فلزات سنگین وارده از طریق فاضلابهای هدایتشده کارخانجات به کانالهای آب رودخانهها، برکهها، دریاچهها و دریاها، ارزشمندترین منبع پروتئین و مفیدترین تامینکننده ید، سلنیوم، کلسیم، آهن و ویتامینهای A، D و گروه B را زیر سوال برده و بهعلت اثرات زیانبار جیوه بر مغز و اعصاب، توصیه آبزیان را به زنان حامله در دوران بارداری زیر سوال برده است.
چگونه سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم؟
نایب رییس انجمن چاقی ایران در ادامه در خصوص مواد غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن نیز گفت: کلسیم، آهن و اسیدهای چرب امگا-3 فاقد جیوه، آنتیاکسیدانها و فلزات سلنیوم، روی، ویتامینهای گروه B، E، A، بتا-کاروتن و لسیتین و استیل کولین از جمله مواد مغذی است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
مواد غذایی حاوی کلسیم
بنا بر اظهارات دکتر مظهری شیر، لبنیات، کنجد، بادام، لوبیای سویا، کلمسبز، اسفناج و کلم بروکلی از منابع قابل توجه کلسیم هستند، بهخصوص مصرف شیر، ماست و دوغهای پروبیوتیک عمل دفع آلایندههای زیانبار از طریق مدفوع و ادرار را افزایش داده و با پر کردن ظرفیت فلزات دو ظرفیتی از جذب سرب ممانعت به عمل میآورد.
مواد غذایی حاوی آهن
وی در خصوص نقش آهن در ارتقا سیستم ایمنی بدن نیز اظهار کرد: تامین آهن بدن جهت خونسازی هموگلوبین و میوگلوبین، تقویت نیروی دفاعی بدن، افزایش قدرت جسمی و ذهنی، پیشگیری از ریزش موها ناشی از کمخونی و دهها وظیفه دیگر در بدن عهدهدار است البته کلم قمری، چغندر قرمز، ترهفرنگی، کلم بروکلی، آندیو، هویج، غلات و حبوبات، میوههای مختلف مانند توت فرنگی، تمشک، گوجه، سیب، خرما، آلوی خشک و سیب خشک از منابع گیاهی حاوی آهن هستند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران یادآور شد: از منابع حیوانی حاوی آهن نیز میتوان به انواع ماهیها، گوشت گوساله، گاو، گوسفند و اردک اشاره کرد، تخم مرغ، گردو، جوانه گندم و بهطور کلی انواع مغزها و آجیلآلات نیز از منابع خوب آهن به شمار می رود.
موادی که حاوی روی، منیزیم و سلنیوم هستند
وی اشاره ای هم به منابع غذایی حاوی روی، منیزیم و سلنیوم به عنوان تقویت سیستم ایمنی بدن نیز اشاره کرد و گفت: گوشتهای مختلف (جگر، سینه مرغ، ماهی، گوشت تیره بوقلمون)، بادام زمینی، شیر کمچربی و تخم مرغ دارای منابع غذایی روی و بادام زمینی، اسفناج، نخودسبز، گوشت گاو و گوساله، انواع میوهها، سیب زمینی و آجیل، نان جو، نان گندم، جوانه گندم، سبوس گندم، عدس، لوبیای سفید، کلم بروکلی، اسفناج و سایر سبزیجات، گردو، فندق و بادا منابع غذایی حاوی منیزیم و انواع پینر، شیر، تخم مرغ، گوشت و جگر گوساله و گاو، قلوه، ساردین و سایر انواع ماهیها از منابع غذایی سلنیوم هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
ضرورت مصرف انواع ویتامین ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن
دکتر مظهری در ادامه تاکید کرد: مصرف گوشت بوقلمون، سیب زمینی شیرین، هویج، اسفناج، طالبی، کلم بروکلی، کلم بروکسل، گوجهفرنگی و انبه به عنوان دارنده ویتامین A و بادام، تخمه آفتابگردان، ذرت، جوانه گندم، روغن گردو، روغن کنجد و زیتون، روغن هسته انگور، روغن جوانه ذرت، روغن آفتابگردان، روغن جوانه گندم، غلات کامل، انواع مغزهای گردو، بادام زمینی و فندق به عنوان دارنده ویتامین E و تمامی میوههای تازه مخصوصاً مرکبات و انواع توت، انبه، کیوی و انواع سبزیهای تازه به عنوان منابع ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی بدن را توصیه می شود.
در سفره های غذایی سه اصل تناسب، تعادل و تنوع غذایی را رعایت کنیم
این فعال حوزه تغذیه در پایان بر ضرورت رعایت سه اصل تعادل، تناسب و تنوع غذایی تاکید کرد و گفت: بهطور کلی جهت تامین مواد مغذی مفید برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی به منظور افزایش توان مبارزه با هر نوع آلودگی هوا، غذا و مایعات استفاده مناسب، متعادل و متنوع از تمام گروههای هرم غذایی و تنوع بخشیدن به مواد غذایی مصرفی در هر گروه توصیه میشود.