56b8977f9344b

افراد مبتلا به بیماری های دیالیزی از چه روشهای درمانی باید کمک بگیرند برنامه غذایی آن ها به چه صورتی باید باشد  بهتر است این افراد در مصرف مواد غذایی پروتئین دار بیشتر مراقب باشند

یک متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی با تاکید بر اینکه بیماران دیالیزی باید به تغذیه خود اهمیت بسیاری دهند، گفت: «طی پروسه درمانی دیالیز، مقادیری از پروتئین خون از دست می‌رود بنابراین رژیم غذایی این بیماران باید به‌گونه‌ای باشد که پروتئین کافی دریافت کنند.»

دکتر احمد اسماعیل‌زاده توضیح داد: «با آنکه درصورت ابتلا به نارسایی مزمن به بیماران توصیه می‌شود که دریافت پروتئین را محدود کنند ولی با پیشرفت بیماری و دیالیز شدن، نیاز به پروتئین افزایش می‌یابد حتی نسبت به یک فرد عادی. از این رو توصیه می‌شود که بیماران دیالیزی در روزهای که قرار است دیالیز شوند، حتما از منابع غذایی پروتئین حیوانی باکیفیت (انواع گوشت و تخم‌مرغ) استفاده کنند.»

اما به گفته وی در روزهایی که فرد دیالیز نمی‌شود، بهتر است در مصرف پروتئین زیاده‌روی نکند و درصورت تمایل به مصرف پروتئین، از سویا استفاده کند.

وی در ادامه با اشاره اینکه نکته حائز اهمیت دیگر در تغذیه بیماران دیالیزی توجه به میزان پتاسیم دریافتی از طریق غذا است، گفت: «از آنجا که حین دیالیز، مقداری از پتاسیم از طریق خون خارج می‌شود، این بیماران باید براساس آزمایش خون، به میزان این املاح در بدن توجه کنند. مثلا اگر نتایج آزمایش نشان‌دهنده افزایش پتاسیم است، مصرف میوه و سبزی‌هایی حاوی پتاسیم از جمله موز، خرما، مرکبات و همچنین سیب‌زمینی را محدود کنند ولی اگر پتاسیم خون در حد کم، متوسط یا در حد نرمال است، سعی کنند یک یا دو بار در طول هفته موادغذایی حاوی پتاسیم بخورند.»

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درخصوص سدیم دریافتی نیز تاکید کرد: «معمولا در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی، محدودیت شدید سدیم وجود دارد ولی در بیماران دیالیزی اینگونه نیست و این افراد باید در حد متعادل سدیم دریافت کنند. ولی این توصیه به معنای زیاده‌روی در دریافت آن نیست. درواقع این بیماران باید به همان میزان نمکی که حین پخت به غذا اضافه می‌شود اکتفا کرده و غذاهای شور یا حتی کم‌نمک (به دلیل از دست دادن سدیم) نخورند. درضمن از مصرف محصولات غذایی کنسروی و فست‌فود بپرهیزند و ترجیحا از رب گوجه‌فرنگی در تهیه غذا به دلیل اینکه سدیم زیادی دارد، استفاده نشود.»

وی در پاسخ به این سوال که مصرف لبنیات در بیماران دیالیزی باید به چه صورت است، گفت: «در بیماران دیالیزی محدودیت مصرف لبنیات وجود ندارد و می‌توانند روزانه دو لیوان از منابع لبنی استفاده کنند.»

دکتر اسماعیل‌زاده درنهایت درخصوص مصرف مایعات خاطرنشان کرد: «با توجه به میزان ورم بدن بهتر است دریافت مایعات مدیریت شود. به عبارت ساده‌تر، اگر بیمار دچار ورم بدن است، میزان مایعات باید به 3 تا 4 لیوان در روز محدود شود ولی اگر دچار ورم بدن نیست به‌خصوص در روزهایی که دیالیز می‌شود و ورم بدن کاهش می‌یابد می‌توان تا 6 لیوان در روز مایعات دریافت کرد.»