از عناب در چه زمینه های درمانی می توانیم کمک بگیریم این گیاه چه طعمی دارد و چگونه باید مصرف شود طبع آن چیست و طب سنتی برای درمان چه بیماری هایی مصرف آن را به ما پیشنهاد میدهد می خواهیم از خواص داروئی آن بیشتر بدانیم
عناب بومی مناطق گرمسیر است کشت آن در شمال آفریقا ،جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج درد .
برگهای این درخت کوچک ، زیبا ، شفاف ،متناوب و دندانه دار است . گلهای آن کوچک و برنگ سبز مایل به زرد می باشد. میوه این درخت که عناب نامیده می شود برنگ قرمز و بشکل تخم مرغ ودارای یک هسته است .
طعم عناب کمی شیرین است
ترکیبات شیمیایی:
عناب دارای لعاب فراوان ف حدود 5% مواد پروتئینی ، 4%مواد قندی و مقدر زیادی ویتامین C و املاح می باشد . در عصاره آبی چوب عناب اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد .
خواص داروئی:
عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است . البته ابو علی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است .
1)عناب بدلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است
2)ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید
3)ادرار را زیاد می کند
4)عناب آرام کننده اعصاب است
5)خون را تمیز می کند
6)ضد سرفه است
7)خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند
8)جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است
9)آسم وتنگی نفس را برطرف می کند
10)برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید .
11)هسته عناب خواب آرو است
12)خستگی شدید را برطرف می کند
13)رشد موی سر را زیاد می کند
14)جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف می کند
15)جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه مفید است
16)برای برطرف کردن ورم چشم ، عناب را به چشم بمالید
17)دستگاه هاضمه را تقویت می کند
18)حافظه را تقویت می کند
19)کم اشتهایی را برطرف می کند
20)هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه می کنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما می آرود
21)و بالاخره برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید .
طرز استفاده:
جوشانده عناب : 50 گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.
جوشانده عناب و جو : 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در 2 لیتر آب ریخته و آنقدر بجوشانید تا جو باصطلاح شکفته شود و 1/5لیتر آّب باقی بماند . این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود . سپس روی آنرا بردارید و بنوشید .
خیس کرده عناب : تعداد 20 دانه عناب را با 30 دانه مویز دانه گرفته و 30 دانه سپستان و 17 گرم شاخه گلدار بنفشه در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند سپس آنرا صاف کرده و با 50 گرم شیر خشت و 50 گرم ترنجبین مخلوط کنید تا کاملا حل شود سپس قدری گلاب به آن اضافه کرده و بنوشید .
مضرات :
عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند . اینگونه اشخاص باید عناب را با شکر و مویز بخورند . ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود .
منبع: پایگاه جامع اطلاع رسانی پزشکان ایران
تسنیم