56bcd97c7a85e

چه عواملی در بروز یبوست در شیرخواران و خردسسالان نقش دارند و می توانند موجب این امر شوند ،قطره آهنی که به فرزندتان میدهید یکی از عوامل بروز یبوست در خردسالان می باشد

مدتی پیش یکی از دوستانم از اینکه شیرخوار هشت‌ ماهه‌اش یبوست گرفته گله می‌کرد و نگران این مساله بود و می‌گفت پزشک متخصص به او گفته که دلیل یبوست شیرخوارش، استفاده از قطره آهن است و با توصیه‌هایی که پزشک به او کرده همچنان این مشکل ادامه دارد. می‌گفت که نمی‌دانم دیگر قطره آهن را به شیرخوارم بدهم یا نه. همین مساله بهانه‌ای شد تا گفت‌وگویی با دکتر رامین مظفری، متخصص نوزادان و شیرخوران و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در «سلامانه» داشته‌ باشیم.

این متخصص نوزادان و شیرخواران با بیان اینکه یبوست در شیرخواران یکی از مشکلاتی است که اغلب مادران نگران این مساله هستند، گفت: «در سنین شیرخوارگی که کودک قطره آهن مصرف می‌کند، بروز یبوست شایع‌ است ولی با توجه به اینکه دادن این قطره ضروری است، این مساله نمی‌تواند دلیلی برای قطع مصرف آهن باشد.»

وی در ادامه افزود: «برای کودکان 6 تا 24 ماهه، اعم از شیر مادرخوار و شیرخشک‌خوار قطره آهن باید همزمان با شروع تغذیه تکمیلی داده شود. چون در این سنین به طور فیزیولوژیک شیرخواران دچار کم‌خونی می‌شوند و برای رفع این مشکل، نیاز به مصرف قطره آهن است.»

دکتر رامین مظفری با اشاره به اینکه توصیه سازمان یونیسف و سازمان جهانی بهداشت هم برای پیشگیری از کمبود آهن و کنترل کم‌خونی فقرآهن مصرف قطره آهن در شیرخواران است، گفت: «مهم‌ترین عواملی که باعث می‌شود مادران از دادن قطره آهن به شیرخوار امتناع کنند سیاه‌شدن و پوسیدگی دندان‌ها، استفراغ در کودکان و یبوست است. درحالی که قطره آهن باعث تیره شدن دندان کودک می‌شود نه پوسیدگی. درواقع جنس دندان عاملی است که می‎تواند باعث پوسیدگی شود که با مشاهده این مشکل باید حتما به دندانپزشک کودکان مراجعه شود.»

وی همچنین گفت: «اگر با دادن قطره آهن کودک دچار استفراغ می‌شود با یک راه‌حل ساده می‌توان نوع قطره را تغییر داد مثلا از قطره‌ای که نوع خارجی یا مشابه آن و طعم‎دار است، استفاده کرد. درضمن برای اینکه کودک تمایل بیشتری به خوردن قطره نشان دهد، می‌توان آن را داخل آبمیوه طبیعی به‌خصوص آب پرتقال ریخت که جذب آهن را هم بالا می‌برد. درصورتی هم که با مصرف قطره آهن شیرخوار دچار یبوست می‌شود، می‌توان از شربت‌های ملین مخصوص شیرخواران به تجویز پزشک متخصص در این سن استفاده کرد.»

این و عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه آهن نقش موثری در رشد جسمانی و مغزی کودک دارد و کمبود آن منجر به کم‌رشدی بدن و مشکلات ذهنی می‌شود، گفت: «همانطور که دادن قطره AD و مولتی ویتامین به شیرخواران الزامی است و عدم استفاده از آنها منجر بروز نرمی استخوان می‌شود، مصرف قطره آهن هم شدیدا توصیه می‌شود چراکه کمبود آن می‌تواند باعث بروز مشکلات جسمی و ذهنی در کودکان شود.»

دکتر مظفری درنهایت با تاکید آهن موجود در قطره‌ باید به میزان کافی باشد، گفت: «برخی از قطره‌ها به مقدار کافی حاوی آهن نبوده و میزان آن به قدری کم است که جوابگوی نیاز بدن نیست بنابراین والدین باید به این مساله توجه داشته باشند. ضمن اینکه در مواردی هم دیده می‌شود مادر از اینکه دندان کودک تیره نشده خوشحال است غافل از اینکه میزان آهن موجود در قطره بسیار کم است.»