545

مشکلات و بیماری های قلبی و عروقی ناشی از چه عواملی در بدنمان پدید می آیند در این مطلب به امراض کلیوی اشاره می کنیم آیا این عارضه در مردان بیشتر مشاهده می شوند یا در زنان؟با چه روش های درمانی می توانیم آن ها را برطرف کنیم

روز گذشته یک فوق تخصص قلب و عروق درباره اینکه چرا مردان زودتر از زنان دچار بیماری قلبی می‌شوند، توضیحاتی را مطرح کرد. این درحالی است که رئیس انجمن ارولوژی ایران، نسبت به شیوع بیماری‌های کلیوی در مردان هشدار داد و گفت: بیماری‌های کلیوی در مردان سه برابر زنان است.

نوشت ششم اسفندمصادف با روزملی سلامت مردان در کشور است. در آستانه این روز اظهارنظر‌ها درباره سلامت مردان افزایش یافته است. در بررسی فاکتورهای سلامتی مردان باید گفت میانگین طول عمر مردان در همه جای دنیا همیشه کمتر از زنان بوده است. در طول صد سال گذشته تفاوت عمده‌ای از لحاظ تشخیص و درمان‌های پزشکی به وجود آمده است و به ویژه در کشورهای پیشرفته افراد تاکید بیشتری بر رژیم غذایی سالم و ورزش منظم و ترک سیگار دارند. در نتیجه این پیشرفت‌ها گرچه میانگین طول عمر مردان افزایش یافته است، اما هنوز هم مردان در سنین پایین‌تری نسبت به زنان می‌میرند. روز گذشته یک فوق تخصص قلب و عروق درباره اینکه چرا مردان زودتر از زنان دچار بیماری قلبی می‌شوند، توضیحاتی را مطرح کرد. این درحالی است که رئیس انجمن ارولوژی ایران، نسبت به شیوع بیماری‌های کلیوی در مردان هشدار داد و گفت: بیماری‌های کلیوی در مردان سه برابر زنان است.

میانگین طول عمر زنان و مردان افزایش یافته است، اما زنان همچنان جلوتر از مردان هستند و در واقع در کشوری مانند آمریکا تفاوت میانگین طول عمر مردان و زنان نسبت به یک قرن قبل بیشتر هم شده است و در نتیجه در میان سالمندان درصد بیشتری از زنان مشاهده می‌شوند. این روند منحصر به آمریکا نیست و در کشورهای توسعه‌یافته دیگر و نیز کشورهای در حال توسعه هم این وضعیت مشاهده می‌شود.

چرا مردان زودتر از زنان دچار بیماری قلبی می‌شوند؟

یک فوق تخصص قلب و عروق، کم‌تحرکی را یکی از عوامل تپش قلب عنوان کرده و گفت: جنسیت نیز از عوامل خطر غیرمداخله در بروز بیماری‌های قلبی عروقی است به طوری که مردان با اختلافی 10ساله، زودتر از زنان می‌توانند دچار بیماری قلبی ‌شوند. به گزارش ایسنا، حمیدرضا رشیدی نژاد با بیان اینکه باید با فعالیت فیزیکی مناسب، متناوب و مداوم، زمینه تپش قلب را در افراد کم کرد، گفت: آنچه بیشتر گریبانگیر جامعه بزرگسال است و مردم را متاثر می‌کند، بیماری‌های عروقی قلب است که علت اصلی مرگ و میر نیز به شمار می‌روند. این فوق تخصص قلب و عروق ادامه داد: جنسیت هم از عوامل خطر غیر مداخله است ومردها با یک اختلاف 10 ساله، زودتر از خانم‌ها دچار بیماری قلبی می‌شوند. اما مهم این است در افرادی که مستعد هستند و با افزایش طول عمر خطر بیماری قلبی و عروقی بیشتر می‌شوند. او گفت: فشارخون، چربی خون بالا، دیابت، استعمال دخانیات، استرس و کم تحرکی از عوامل خطر بروز بیماری‌های قلبی هستند که با مداخله در آنها می‌توان احتمال بروز بیماری‌های
قلبی – عروقی را کاهش داد.

بیماری کلیوی؛ مردان بیشتر از زنان

رئیس انجمن ارولوژی ایران، نیز نسبت به شیوع بیماری‌های کلیوی در مردان هشدار داد و گفت: بیماری‌های کلیوی در مردان سه برابر زنان است. اغلب مردان ایرانی به فکر سلامتی شان نیستند. عباس بصیری افزود: سنگ‌های ادراری و پروستات ازشایع‌ترین بیماری‌های مردانه است که متاسفانه بسیاری از مردان زمانی به پزشک و درمان مراجعه می‌کنند که فرصت‌های طلایی درمان ارزان وکم عارضه را ازدست داده‌اند. نصیری گفت: با توجه به شیوع انواع بیماری‌های مردانه، روز ملی سلامت مردان به عنوان یک روز سمبلیک و برای توجه مردم و مردان به سلامتی شان در نظرگرفته شده است. او تاکید کرد: متاسفانه در تمام دنیا و به ویژه در ایران مردان بین آحاد جامعه کمترین اهمیت را به سلامتی خود می‌دهند و زمانی برای درمان و اقدام پزشکی مراجعه می‌کنند که در شرایط پیشرفته و نهایی بیماری هستند.

شایع‌ترین بیماری‌های مردان در ارولوژی

بصیری شایع‌ترین بیماری در حیطه بیماری‌های کلیه و مجاری ادرار را بیماری‌های سنگ‌های ادراری و پروستات دانست و گفت: شیوع بیماری سنگ کلیه در مردان بین دو تا سه برابر بیشتر از خانم‌ها بوده و در عین حال بیماری اذیت‌کننده، دردناک و با عوارض بسیاری است، به گونه‌ای که در مراحل حاد بیمار را زمینگیر می‌کند. این ارولوژیست تاکید کرد: در سنین جوانی هم پروستات می‌تواند با ابتلا به التهاب و عفونت منجر به سوزش وتکرر ادرار، دردهای شکمی و… بروز کند که این بیماری هم به نسبت شایع است.

تفاوت سلامت مردان و زنان

در آمریکا میزان کلی مرگ و میر در مردان41 درصد بالاتر از زنان است. مردان با احتمال 1/2بیشتر به علت بیماری کبدی، 7/2 برابر بیشتر به علت ایدز، 1/4 برابر با احتمال بیشتر به علت دست زدن به خودکشی، 8/3برابر به علت قتل نسبت به زنان می‌میرند. اما چرا این‌گونه است؟ پاسخ منفردی به این سوال وجود ندارد، بلکه مخلوطی پیچیده از عوامل زیستی، اجتماعی و رفتاری در این تفاوت دخیل هستند. هورمون جنسی مردانه یا تستوسترون مسئول شروع زودتر بیماری قلبی در مردان و هورمون جنسی زنانه یا استروژن عامل حفاظت زنان از بیماری قلبی است. فشار کاری و پرخاشگری معمولا به عنوان علت بیشتر بودن میزان مرگ و میر مردان نسبت به زنان عنوان می‌شود، و واقعا ممکن است حقیقتی در این نظر وجود داشته باشد. همچنین زنان نسبت به مردان با شبکه‌های اجتماعی بزرگ‌تر و بسیار قابل‌اعتمادتری ارتباط دارند. یک بررسی به وسیله موسسه پژوهشی نیوانگلند نشان داد که 28درصد زنان وتنها 9 درصد مردان می‌گویند برای حمایت به دوستان‌شان متکی هستند. یا برای مثال مردان از دوران نوجوانی به بعد نسبت به زنان بیشتر خطر می‌کنند، و اغلب تاوان آن را با آسیب‌، جراحت و مرگ می‌پردازند.

جامعه ما مردمحور است

یکی از اعضای کمیسیون بهداشت مجلس ریشه ابتلای بیشتر مردان به امراض مختلف را نه در دلایل زیستی و هورمونی، بلکه در عوامل محیطی و اجتماعی منحصر می‌داند و این ریسک‌ها را مرور می‌کند. عابد فتاحی به «آرمان» می‌گوید: جامعه ما دیگر مرد سالار نیست، بلکه فقط مرد محور است. همه مردان در بیرون از خانه تحت فشار هستند در حالی که شرایط کار اکثر زنان یا در منزل است یا در خارج از خانه. آنها فشار و استرس کمتری را در مقایسه با مردان تجربه می‌کنند. فتاحی می‌گوید: دیابت و پروستات درمیان مردان ایرانی شیوع پیدا کرده است، به طوری که ارائه آمار دقیق مبتلایان به آن به دلایلی دقیق نیست. بیماری قلب و عروق قبل از 30 سالگی در مردان کشور زیاد است. این نماینده مجلس معتقد است: ریشه ابتلای زودهنگام مردان به بیماری‌های صعب العلاج مواد غذایی و سبک تغذیه نیست، زیرا از این نظر مردان و زنان تفاوتی باهم ندارند، بلکه عامل اصلی فشارها و استرس‌هایی است که مردان در محیط بیرون از خانه آن را تجربه می‌کنند و زنان هرقدر هم که در فضای عمومی مشارکت داشته باشند نمی‌توانند این حجم نگرانی و استرس را تجربه کنند.

روزنامه آرمان