Is-There-a-Relationship-Between-Obstructive-Sleep-Apnea-and-Depression

برخی از مهمترین عوامل ایجاد اختلالات خواب وقفه های تنفسی هستند بهتر است به روش های موثر برای رفع این عارضه آشنا شوید خرخرکردن در خواب و بروز وقفه های تنفسی چگونه به وجود می آیند

در کنار تمام مشکلاتی که باعث بی‌خوابی در افراد می‌شود، وقفه‌های تنفسی در خواب نیز عامل مهمی هستند که باید بسرعت شناسایی و درمان شوند.

بسیاری بر این باورند که وقفه تنفسی تنها همان خرخر کردن است ولی در واقع، چیزی متفاوت از آن است. وقفه تنفسی نوعی اختلال خواب در طول شب است که خوابیدن را دشوار می‌کند و می‌تواند خطراتی را مانند بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و فشار بالا به دنبال داشته باشد. افراد مبتلا به وقفه تنفسی، در طول شب بیش از ۴۰۰ مرتبه دچار قطع تنفس می‌شوند. این اختلالات تنفسی بین ۱۰ تا ۳۰ ثانیه زمان می‌برند و معمولا وقتی تنفس مجددا برمی‌گردد، با یک خرناس همراه می‌شود. این وقفه‌های تنفسی خواب را مختل می‌کند و باعث خستگی و کسل بودن فرد در طول روز می‌شود.

به گزارش وب‌ام‌دی، بسیاری از افراد تصور می‌کنند که این قبیل وقفه‌های تنفسی مشکل جدی به همراه ندارد ولی این اختلال، عوارض بدی را روی بدن و مغز به جا می‌گذارد. وقفه‌تنفسی چنانچه درمان نشود می‌تواند مشکلات مرتبط با شغل فرد، تصادفات رانندگی، حملات قلبی و سکته را به دنبال داشته باشد.

انسداد راه هوایی

در حقیقت، وقفه تنفسی نوعی انسداد راه هوایی در طول خواب است و زمانی رخ می‌دهد که زبان، لوزه‌ها یا سایر بافت‌ها در ناحیه پشت گلو، راه هوایی را مسدود کند. چنین حالتی باعث می‌شود وقتی فرد سعی می‌کند نفس بکشد، هوا قادر به عبور از مسیرهای هوایی نباشد. برخی تصور می‌کنند تنها افراد سالمند مبتلا به وقفه‌های تنفسی می‌شوند. این اختلال در افراد بالای ۴۰ سال شایع‌تر است ولی معمولا در همه سنین ممکن است رخ دهد. در حال حاضر بیش از ۱۸ میلیون آمریکایی از وقفه‌های تنفسی رنج می‌برند. در این بین، افرادی که اضافه وزن دارند، مردان و نژاد آمریکایی- آفریقایی بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال هستند. بررسی‌ها نشان داده که این اختلال جنبه وراثت نیز دارد و در خانواده‌هایی که سابقه ابتلا به وقفه‌های تنفسی وجود دارد، بیشتر مشاهده می‌شود.

مشروبات الکلی ممنوع

الکل نه تنها کیفیت خواب را بهبود نمی‌بخشد، بلکه ماهیچه‌های پشت گلو را شل کرده و در این حالت، انسداد راه‌های هوایی را در مبتلایان به وقفه‌های تنفسی افزایش می‌دهد. قرص‌های خواب‌آور نیز چنین اثر مشابهی دارند و از همین روست که مصرف آنها در مبتلایان به وقفه تنفسی توصیه نمی‌شود.

اختلالی برای همه سنین

شماری از افراد بر این باورند که وقفه تنفسی در کودکان نادر است ولی بررسی‌ها حکایت از آن دارد که وقفه تنفسی انسدادی در کودکان معمول‌تر است و از هر ۱۰ کودک، یک کودک را درگیر می‌کند. در بیشتر موارد، علائم بیماری در کودکان خفیف بوده و به مرور، علائم آن از بین می‌رود؛ ولی در برخی کودکان، علائم همچنان ادامه می‌یابد و مشکلات رفتاری و پزشکی جدی برای آنها رخ می‌دهد.

کاهش وزن

به طور قطع، اعمال برخی تغییرات در زندگی می‌تواند تا حد زیادی کیفیت خواب و وقفه‌های تنفسی را در افراد بهبود بخشد. در این میان، بررسی‌ها نشان می‌دهد که داشتن برنامه‌ای برای کاهش وزن می‌تواند مؤثر باشد و با این کار، اختلالات مرتبط با خواب در افراد تا حد قابل ملاحظه‌ای کم می‌شود.

خوابیدن به پهلو، روشی مناسب

پزشکان همیشه گفته‌اند که خوابیدن به پشت احتمال خرخر کردن و حتی وقفه تنفسی خواب را تشدید می‌کند. زمانی که به پشت می‌خوابید، جاذبه زمین بافت‌های گلو را به سمت پایین می‌کشد و همین امر باعث انسداد راه‌های هوایی می‌شود. به پهلو خوابیدن بهترین شکل خوابیدن است که می‌تواند راه‌ هوایی را باز نگه دارد. بالش‌های خاصی برای این منظور ابداع شده که فرد را هنگام خواب به پهلو نگه می‌دارد و اجازه نمی‌دهد در طول خواب فرد، حالت خوابیدن خود را تغییر دهد.

ابزارهای برقرارکننده جریان هوا

یکی از راه‌کارهایی که برای کاهش وقفه‌های تنفسی انجام می‌شود، استفاده از وسیله‌ای است که داخل دهان و بین دندان‌ها قرار می‌گیرد و از این طریق با تنظیم وضعیت آرواره و زبان در محل اصلی خود، راه هوایی را باز نگه می‌دارد. راه دیگر درمان وقفه تنفسی، استفاده از دستگاهی موسوم به «فشار مثبت مداوم راه هوایی» است که جریان مداومی از هوا را به داخل مجاری تنفسی بیمار می‌فرستد و مانع از انسداد تنفسی هنگام خواب می‌شود. استفاده از این دستگاه، معمولا برای درمان نوع خفیف تا شدید وقفه تنسی انسدادی در بزرگسالان به کار می‌رود.

جراحی بهترین راه نیست

عده‌ای معتقدند که چنانچه استفاده از روش‌های معمول نتوانست وقفه‌های تنفسی را درمان کند، تنها راه باقی مانده عمل جراحی است؛ مانند کودکی که به دلیل بزرگ بودن لوزه‌ها دچار انسداد مسیرهای هوایی می‌شود، به طوری که پزشک با خارج کردن لوزه، مشکل کودک را برطرف می‌کند. در برخی افراد بزرگسال، علائم بیماری با عمل جراحی یا برداشتن بافت‌هایی که انسداد ایجاد کرده، بهبود می‌یابد ولی این گزینه، در همه افراد مؤثر واقع نمی‌شود. اگر از چنین مشکلی رنج می‌برید، پیش از هر اقدامی باید با پزشک معالج مشورت کنید تا بهترین راهکار درمانی را پیش روی شما بگذارد.

فکری نوین

سال گذشته، دستگاه جدیدی از سوی سازمان غذا و بهداشت آمریکا مورد تأیید قرار گرفت که به عنوان یکی از درمان‌های قابل قبول وقفه تنفسی هنگام خواب به شمار می‌رود. این دستگاه، یک سیستم تنفسی قابل کاشت در بدن است و بیشتر در بیمارانی که نسبت به دستگاه «فشار مثبت مداوم راه‌هوایی» پاسخ مثبت نمی‌دهند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. پزشک جراح این دستگاه با عمل جراحی در قسمت قفسه سینه و گردن بیمار قرار می‌دهد. چنین سیستمی می‌تواند تنفس فرد را تحت کنترل بگیرد به طوری که اعصاب کننترل کننده حرکات زبان را تحریک می‌کند و از این طریق در طول خواب شبانه راه هوایی را باز نگه می‌دارد. این دستگاه در موارد خفیف تا شدید وقفه تنفسی مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی در افرادی که اضافه وزن (BMI بالاتر از ۳۲) بالا دارند، کاربردی نیست و در آنها به خوبی افرادی با وزن معمول مؤثر واقع نمی‌شود.

عوارض جانبی

بررسی‌ها نشان می‌دهد که بعد از کاشت این دستگاه ۲۰ هزار دلاری در بدن افراد مبتلا، تنها تعداد کمی از بیماران اعلام کردند که ضربان‌های الکتریکی برای آنها ناراحتی‌هایی را ایجاد می‌کند و برخی نیز خشکی دهان و زبان را از جمله عوارض استفاده از این دستگاه عنوان کردند. (سلامت آنلاین/ ترجمه: ندا اظهر
سلامت آنلاین،