nowzad11

با بالاتر رفتن سن نوزاد ، حساسیت غذایی او نیز کاهش می یابد و معده اش با غذا های جامد سازگاری بیشتری پیدا می کند. در این سن ، نوزاد کم کم می تواند غذاهای مختلف را بخورد به همین دلیل مادران می توانند تنوع غذایی بیشتری نسبت به ماه های قبل برای نوزاد خود به وجود آورند.

دو هفته اول ماه هشتم

بهترین زمان شروع غذای كمكی در بچه های سالم پایان 6 ماهگی،یعنی ابتدای هفت ماهگی است و رعایت ترتیب مصرف در غذاهای كمكی از اهمیت خاصی برخوردار است كه در مطلب قبل طبق جدول زیر توضیح داده شده است.

فرنی با آرد برنج هفته اول ماه هفتم
حریره بادام هفته دوم ماه هفتم
سوپ دو هفته آخر ماه هفتم

* در دو هفته اول ماه هشتم ضمن ادامه برنامه غذایی قبل، زرده

تخم مرغ به رژیم غذایی شیرخوار اضافه و دفعات تغذیه او 5 بار در روز می شود.

تخم مرغ را در آب به مدت 20 دقیقه بجوشانید تا كاملاً سفت شود، سپس زرده سفت شده را از سفیده آن جدا كرده و روز اول به اندازه یك نخود از زرده تخم مرغ را در كمی آب جوشیده یا شیرمادر حل و نرم كرده، سپس به شیرخوار بدهید.هر روز صبح همراه با فرنی زرده تخم مرغ را اضافه كرده تا در مدت 10 روز به یك زرده كامل برسد. از آن به بعد می توانید هر روز نصف زرده تخم مرغ را همراه با 3 قاشق مرباخوری فرنی یا( حریره) به كودك بدهید  یا یك روز در میان یك زرده كامل تخم مرغ به او داده و روز بعد 5 تا6 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره بادام داده شود.

* در این زمان كم كم می توان ازسبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی، كدو حلوایی و نخود فرنگی( نخود سبز) نیز به فاصله هر 3 روز به سوپ كودك اضافه كرد و دلیل آن این است كه اگر كودك به سبزی خاصی بی علاقه است یا حساسیت دارد مادر متوجه شود . بهتر است غلظت سوپ به اندازه حلیم باشد.

توجه:

– سیب زمینی را بعد از شستن باید پخت، سپس پوست آن را جدا كرد و سیب زمینی پخته شده را به سوپ اضافه كرد.

– بعد از پوست كندن سیب زمینی اگر بخشی از آن سبز رنگ بود، باید آن را جدا كرد و دورانداخت و بقیه سیب زمینی را كه سالم و زرد رنگ است به سوپ كودك اضافه كرد.

– معمولاً یك چهارم سیب زمینی برای هر وعده سوپ و یك سیب زمینی متوسط برای سوپ تمام روز كافی است.

– یك تكه كوچك از كدو حلوایی به اندازه یك قوطی كبریت برای سوپ تمام روز كفایت می كند.

– استفاده از گوجه فرنگی به سوپ به فاصله سه روز از اضافه كردن یك نوع سبزی اشكالی ندارد.

– بعد از سوپ ظهر و شب می توان یك قاشق مرباخوری ماست هم به كودك داد و مقدار آن را به تدریج و برحسب تمایل او اضافه كرد.

– بهتر است ماست با سوپ مخلوط نشود تا شیرخوار، با طعم خود ماست آشنا شود. ولی اگر شیرخوار مخلوط ماست با سوپ را دوست داشت این كار بالامانع است.

به عنوان مثال 3 نوع سوپ كه تنوع موادغذایی در محتویات آن رعایت شده است ذكر می شود.

1- گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمینی.

2- گوشت گوسفند، لوبیا سبز، برنج، گشنیز، گوجه فرنگی.

3- گوشت گوساله، كدو حلوایی، جعفری، سیب زمینی و گوجه فرنگی.

اضافه كردن كمی پیاز رنده شده یا خرد شده به سوپ برای از بین بردن بوی مرغ یا گوشت اشكالی ندارد. هم چنین افزودن چند قطره آب لیموترش تازه یا آب نارنج تازه به سوپ و غذای كمكی، هم آن را خوش طعم می كند و هم جذب آهن را افزایش می دهد.

دو هفته آخر ماه هشتم

برنامه غذایی كودك در دو هفته آخر ماه هشتم زندگی:

   صبح : 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره + نصف زرده تخم مرغ10 صبح :3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره و یا پوره  ظهر: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست عصر: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره و یا پوره شب: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست.

طرز تهیه پوره سیب زمینی:

یك سیب زمینی متوسط را بعد از شستن كامل با پوست می پزیم. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا و سپس سیب زمینی را همراه با یك قاشق مرباخوری كره یا روغن مایع نرم می كنیم، كم كم به آن شیر پاستوریزه ای كه قبلاً جوشانده شده باشد اضافه كرده تا به نرمی و غلظت دل خواه برسد.

طرز تهیه پوره هویج:

پوره هویج هم مثل پوره سیب زمینی تهیه می شود با این تفاوت كه اول یك هویج متوسط را به طور كامل شسته و پوسته كنده و آن گاه با كمی آب می پزند و بعد از آن، كره یا روغن و شیر را اضافه می كنند.

برای تنوع بخشیدن به غذای كودك، باید هر چند روز یك بار، مواد تشكیل دهنده سوپ را تغییر داد. هر سه روز یك بار می توان جو، بلغور گندم و رشته فرنگی را كه قبلاً پخته و نرم شده است، به اندازه یك قاشق مرباخوری به سوپ اضافه كرد.

بعد از اضافه كردن جو، گندم و… بهتر است به اندازه یك قاشق مرباخوری كره یا روغن مایع به سوپ اضافه نمود. افزودن كره یا روغن مایع به غذای شیرخوار به ویژه شیرخوارانی كه رشد كافی ندارند به رشد آنان كمك می كند.

از سبزیهای نشاسته ای و یا سایر سبزی ها می توان پوره تهیه كرد و به جای یك وعده فرنی، صبح یا عصر از پوره استفاده نمود.

دو هفته اول ماه نهم

در این زمان می توانحبوبات را نیز به سوپ شیرخوار اضافه كرد.

به طور معمول تغذیه حبوبات از عدس و ماش كه هضم آسان تری دارند شروع می شود.

– در صورت امكان می توان جوانه عدس یا ماش را به محتویات سوپ افزود.

– در مورد سایر حبوبات مثل لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و… بهتر است قبلاً آن ها را خیسانده، سپس پوستشان را جدا كرده و بعد از پختن، به سوپ افزود.

– هر سه روز یك بار می توان نوع حبوبات را تغییر داد.

– اگر از آرد حبوبات استفاده می شود، یك قاشق مرباخوری سرصاف كافی است.

– اضافه كردن كره  یا روغن مایع به سوپ، به اندازه یك قاشق مرباخوری، برای شیرخوارانی كه خوب وزن نمی گیرند توصیه می شود.

دو هفته آخر ماه نهم

در این دو هفته، بایدمیوه را به صورت آب میوه تازه و در منزل، تهیه كرد، هم چنین باید از میوه های فصل باشد.

در ابتدا و در روز اول، تغذیه شیرخوار را با یك قاشق مرباخوری آب میوه، همراه با یك قاشق مرباخوری آب سالم و ساده شروع كرده و كم كم به 6 قاشق مرباخوری آب میوه خالص در روزهای بعد رسانید. آب میوه را می توان روزانه، بعد از فرنی یا حریره در ساعت 10 صبح به شیرخوار داد.

برنامه غذای شیرخوار در اواخر ماه نهم

  صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره + نصف زرده تخم مرغ 10 صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره یا پوره + 6 قاشق مرباخوری آب میوه فصل  ظهر: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست  عصر: 3 قاشق مرباخوری پوره یا فرنی و یا حریره  شب: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ +2 تا 4 قاشق مرباخوری ماستتوجه:

تا یك سالگی استفاده از كیوی، انواع توت( توت سفید، توت فرنگی و تمشك)، خربزه آلبالو و گیلاس به علت ایجاد حساسیت در شیرخوار توصیه نمی شود.