از آن جا که مهم ترین عوامل شناخته شده که موجب ایجاد صدمه به عروق در دیابت می شوند بالا بودن قند و فشار خون در درازمدت هستند مهم ترین روش اثبات شده در کاهش احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی کنترل دقیق قند خون و نیز فشار خون از ابتدای تشخیص دیابت می باشد. بیمارانی که از ابتدای بیماری این فاکتورهای مخرب را خوب کنترل نکنند احتمالا ابتا به ریتنوپاتی را برای خود در سال های آینده بیشتر از سایرین فراهم
می کنند. اما به هر حال در صورتی که دیابتیک هستید و تا به حال به کنترل قند و فشار خون خود اهمیتی نمی داده اید توصیه می شود هر چه زودتر این کار را انجام دهید تا از احتمال ایجاد عوارض بکاهید و به قول معروف: جلوی ضرر را از هر جا که بگیرید منفعت است.
با توجه به احتمال رسوب چربی ها در شبکیه (در صورت ایجاد تورم ماکولا)، توصیه به کنترل دقیق چربی های خون (تری گلیسریدها و کلسترول) نیز می شود. ضمن اینکه کنترل این چربی ها از ایجاد بسیاری از عوارض قلبی و عروقی دیگر نیز خواهد کاست و در تمامی افراد (چه دیابتی و چه غیر دیابتی) ضروری است.
بنابراین اتخاذ یک روش زندگی سالم با مصرف غذاهای مناسب (سبزیجات و میوه جات فراوان، استفاده کم و تر از گوشت قرمز و بیشتر از گوشت سفید، کاهش چربی ها و کربوهیدرات ها در رژیم غذایی، استفاده فراوان از لبنیات کم چرب) و ورزش متسمر یک روش خوب برای پیشگیری از ابتلا به کلیه عوارض عروقی دیابت و از جمله رتینوپاتی می باشد.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد ممکن است گرفتاری شبکیه در دیابت تا مراحل پیشرفته برای بیمار علایم بینایی ایجاد نکند و بیمار از این درگیری بی خبر باشد. به همین دلیل انجام معاینات مکرر و منظم چشم پزشکی به عنوان یک استاندارد در کنترل دیابت مطرح شده است تا در صورتی که رتینوپاتی ایجاد شده بدون علامت باشد چشم پزشک آن را کشف و در صورت نیاز درمان نماید. درمان بیماری در مراحل اولیه همانطور که قبلا نیز ذکر شد بسیار موثرتر و با نتایج بهتری همراه خواهد بود و در اکثر موارد نه تنها می تواند جلوی پیشرفت رتینوپاتی را بگیرد که از کاهش بینایی بیشتر نیز جلوگیری خواهد کرد.
این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد