در مراحل اولیه ی رتینوپاتی دیابتی علایمی وجود ندارد و تا زمانی که بیماری پیشرفته نشده است بینایی تغییر نمی کند. رتینوپاتی دیابتی با معاینه ی ته چشم قابل تشخیص است. متخصص چشم معاینات غربالگری چشم را انجام می دهد. رتینوپاتی دیابتی می تواند توسط غربالگری با یک دوربین خاص تشخیص داده شود. این دوربین بدون نیاز به قطره های گشاد کننده ی مردمک می تواند از ته چشم عکس تهیه نماید. به وسیله ی عکس هایی که از شبکیه گرفته می شود می توان اختلالاتی را تشخیص داد که توسط سایر آزمایشات امکان پذیر نیست. البته در ایران هنوز سیستم های غربالگری با کمک تصویر راه اندازی نشده اند و لذا معاینات توسط چشم پزشک انجام می شود. پس از تشخیص و یا برای تایید تشخیص چشم پزشک ممکن است از روش های مختلف تصویر برداری همانند آنژیوگرافی فلوئورسپین و یا Optical Coherence Tomography (OCT) کمک گیرد.
آنژیوگرافی فلوئورسپین روشی از تصویر برداری است که پس از تزریق یک ماده رنگی به نام فلوئورسپین سدیم در یک سیاهرگ بازویی تصاویری از جریان خون شبکیه با کمک یک دوربین عکس برداری مخصوص به ما می دهد.
این تصاویر کمک زیادی برای تشخیص مناطق کم خون شبکیه و نیز در درمان لیزری تورم ماکولا به چشم پزشک می کنند. این روش تصویر برداری خطر زیادی ندارد اما در صورتی که مبتلا به آسم هستید حساسیت دارویی یا غذایی دارید و یا باردار هستید لازم است قبل از انجام آن پزشک خود را مطلع سازید.
OCT که یک روش دیگر تصویربرداری از شبکیه می باشد نیازی به انجام تزریق ندارد و دستگاه با کمک نور مادون قرمز مقاطع بسیار دقیقی از شبکیه را به تصویر می کشد.
این روش کمک زیادی در تشخیص تورم مرکز بینایی و اندازه گیری میزان تورم به چشم پزشکان می کند. انجام این روش تشخیصی در بارداری بلامانع است.
این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد