شیر مادر بهترین و مهم ترین منبع تغذیه برای کودکان است ، استفاده از شیر مادر باعث جلوگیری از بروز بیماری های مختلف می شود و همچنین عامل بسیار مهمی در تکامل رشد کودک است. اما همیشه باور های غلطی در مورد شیردهی به کودک و شیر مادر وجود داشته است که می توان گفت هیچ پایه و اساس علمی ای ندارد . در این مطلب به بررسی این باور های غلط می پردازیم.
وقتی کودک دچار اسهال و استفراغ می شود، مادر نباید به او شیر بدهد.
نه، شیر مادر بهترین دارو برای عفونت های گوارشی شیرخوار است. شیر مادر تنها مایعی است که کودک مبتلا به اسهال و استفراغ به آن نیاز دارد. البته در شرایط خاص و بحرانی که کودک آب زیادی از دست داده باشد، پزشک می تواند انواع مایعات خوراکی یا تزریقی را برای شیرخوار تجویز کند.
باید قبل از شیردادن، نوک سینه را شست.
نیازی به این کار نیست. کودکی که از شیر مادر تغذیه می شود، در برابر خیلی از عوامل عفونی، ایمن می شود. شستشوی هرباره نوک سینه، نه تنها کار مادر را دشوار می کند، بلکه ممکن است باعث شسته شدن ترشحات ایمنی زای اطراف نوک سینه هم بشود.
مادران برای داشتن شیر کافی باید بیش از پیش غذا بخورند.
این کار هیچ لزومی ندارد. تا وقتی که میزان کالری دریافتی مادر به طور جدی کاهش پیدا نکرده، شیر او برای سیر کردن کودک کافی خواهد بود. حتی مادرانی که برنامه های غذایی کم کالری دارند، به اندازه ای که کودک شان نیاز دارد، شیر تولید می کنند.
مادر باید نوزادش را هر 20 دقیقه، این سینه به آن سینه کند.
هیچ لزومی ندارد. اگر شیرخوار واقعا 15 تا 20 دقیقه از یک سینه شیر خورده باشد، دیگر نیازی به سینه مقابل ندارد. ولی اگر فقط یکی دو دقیقه از یک سینه شیر بخورد و دقایق بعدی را زیر سینه مادر بازی کند یا خوابش ببرد، آن وقت قضیه فرق می کند و دیگر نمی شود آن 20 دقیقه فرضی را مبنای محاسبه قرار داد. در واقع او فقط زیر سینه گرفته شده و به میزان لازم شیر نخورده است. “زیر سینه گرفتن” و “شیر دادن” دو چیز متفاوتند. اگر احساس کردید کودک تان شیر را نمی مکد، سعی کنید وضعیت قرار گرفتنش را تغییر بدهید یا با ماساژدادن و فشردن سینه، کارش را آسان تر کنید.
هر چه اندازه سینه ها بزرگ تر باشد، شیر بیشتری تولید می شود.
این حرف نیز هیچ پایه و اساس علمی ندارد، مثل 4 تای قبلی.
شیردهی، سینه ها را بدفرم می کند.
گاهی برخی خانم های جوان فكر می كنند شیردهی ممكن است منجر به از دست دادن فرم پستان ها و لختی و افتادگی آن ها شود، به همین خاطر تصمیم می گیرند که از قید شیر دادن به نوزادشان بگذرند.
این باور، نادرست است. در مورد این که شیردهی و بدفرم شدن پستان ربطی به هم دارند یا نه، نظر دکتر محسن معینی، متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ پرناتولوژی سلامت مادر و جنین، عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی و مسوول مرکز ناباروری ابن سینا را پرسیدیم و او هم چنین پاسخ داد: “برخی خانم ها به خاطر بدفرم نشدن پستان شان تصمیم گرفته اند که به نوزاد خود شیر ندهند، در صورتی که شاید شیردهی، به میزان بسیار کمی باعث لخت شدن یا افتادگی پستان بشود اما این مشکل، آن قدر چشمگیر و قابل توجه نیست که مادران از قید شیر دادن به نوزادان شان بگذرند و آن ها را از نعمت سلامتی و تغذیه با شیر مادر محروم کنند.
محروم کردن نوزادان از شیر مادر به بهانه بدفرم شدن پستان، کار بسیار
اشتباه و حتی می توان گفت بچگانه ای است! توصیه اكید ما حتی به مادرانی
که به دلایل طبی قادر به شیر دادن به مدت 2 سال نیستند این است كه تمام تلاش شان را به عمل آورند تا حداقل 6 ماه اول فرزند شیرخوارشان را با شیر مادر تغذیه کنند
از طرف دیگر، بد نیست بدانید که خانم های اروپایی به خصوص اروپای غربی خیلی بیشتر از خانم های ایرانی به ظاهر و اندام خودشان توجه دارند و اهمیت می دهند اما آن ها هیچ وقت به خاطر بدفرم شدن سینه شان از خیر شیردهی به نوزادشان نمی گذرند چون هم اهمیت شیردهی را می دانند و هم متوجه این موضوع هستند که به هیچ عنوان شیردهی نمی تواند آن قدر فرم بدن شان را به هم بزند که به اصطلاح هیکل شان نافرم شود.
پس می بینید که محروم کردن نوزادان از شیر مادر به بهانه بدفرم شدن پستان، کار بسیار اشتباه و حتی می توان گفت بچگانه ای است! توصیه اكید ما حتی به مادرانی که به دلایل طبی قادر به شیر دادن به مدت 2 سال نیستند این است كه تمام تلاش شان را به عمل آورند تا حداقل 6 ماه اول فرزند شیرخوارشان را با شیر مادر تغذیه کنند.”