image_13941218193562
با چه نشانه هایی می توانیم متوجه فرسودگی شغلی خود شویم چه روشهایی به ما در این زمینه کمک می کنند تا دچار فرسودگی شغلی نشویم استرس مزمن حین کار و احساس خستگی و بی حوصلگی می تواند ناشی از فرسودگی شغلی باشد

فرض کنید پنجشنبه بعد از ظهر است. آیا سر حال و با انرژی هستید؟ یا خستگی یک هفته کار طاقت‌فرسا در بدن‌تان باقی مانده است؟ شاید هم هنوز مشغول کار هستید، یا پشت میز کار، یا با تلفن هوشمند. احتمالاً شما هم از خطرات فرسودگی شغلی آگاهی دارید. حتماً این را هم می‌دانید که زیاد کار کردن، مثل چند کار را با هم انجام دادن می‌تواند بهره‌وری تان را از بین ببرد. با این حال، همیشه یک کار دیگر هم هست که باید انجام شود، یک ایمیلی دیگر هست که باید فرستاده شود و یا یک مشتری یا رییس عجول دیگر هم وجود دارد که نمی‌خواهد تا شنبه صبح صبر کند. به همین دلیل است که کمی‌ بیشتر کار می‌کنید، و بعد کمی‌ بیشتر از قبل، تا اینکه بالاخره همه‌ی این کار‌ها را به انجام برسانید و این کار را هفته‌های متوالی ادامه می‌دهید. طولی نمی‌کشد که به خاطر کار، هم در منزل و هم در محل کار بد اخلاق، عصبی، بی خواب و تحریک‌پذیر می‌شوید. این‌ها از نشانه‌های فرسودگی مفرط است.

 اما هرچه تلاش کنید نمی‌توانید با این کارها شغل خود را کمی ‌آسان کنید. با این تفاسیر اگر نمی‌توانید شغل‌تان را عوض کنید، باید خودتان را تغییر دهید. قدم‌های ساده‌ای وجود دارد که اگر آن‌ها را بردارید می‌توانید حتی در استرس‌زاترین مشاغل هم با فرسودگی مقابله کنید. این توصیه‌ی «هولی میسن»، رییس شرکت برندینگ میسن بارونت است. او می‌گوید صنعت تبلیغات به خاطر ساعات کاری زیاد، فضای بی‌نهایت رقابتی و نیاز به خلاق بودن آن هم تحت فشار زمانی، زبانزد است: «فکر می‌کنم آن‌هایی که در این صنعت سرآمد می‌شوند، به آن عشق می‌ورزند و آن را از ته قلب دوست دارند. اما جدای از این، هیچ یک از ما در مقابل فرسودگی ایمن نیستیم.» در ادامه شیوه‌هایی که میسن برای عبور موفقیت‌آمیز از دوران فرسودگی از آن‌ها استفاده می‌کند را از نظر خواهید گذراند. آن‌ها را امتحان کنید و ببینید تا چه حد به شما در مقابله با فرسودگی کمک می‌کنند.

١- از خواب خود کم نگذارید
آریانا ‌هافینگتون پس از آنکه در دفتر کارش از فطر خستگی و بی‌خوابی به یک‌باره خوابش برد و در نتیجه‌ی آن استخوان گونه‌اش شکست، مدام مزایای خواب کافی را به دیگران یادآوری می‌کند. خواب مناسب شبانه نه تنها خلق و خو و توانایی شناختی تان را بهبود می‌بخشد، بلکه به مغز شما کمک می‌کند سلول‌های تازه پرورش دهد. این در حالی است که ارتباط محرومیت از خواب کافی با بسیاری از بیماری‌های روانی و جسمانی اثبات شده است و باعث پیری زودرس می‌شود. برای جبران ساعات اضافه کاری خود هر کاری که انجام می‌دهید، به خواب خود دست نزنید. اطمینان حاصل کنید هر شب خواب مناسب و کافی یکی از اولویت‌های‌تان است.

٢- ورزش کنید
تمرینات ورزشی، علاوه‌بر اینکه برای حفظ سلامتی بدن‌تان یک نیاز محسوب می‌شود، به عنوان یکی از بهترین تقویت کننده‌های خلق و خو، و کاهش دهنده‌های استرس شناخته می‌شود. شواهد نشان می‌دهند پیاده‌روی روزانه می‌تواند به بهبود عملکرد ذهنی افراد کمک کند. بنابراین کمی ‌پیاده‌روی را در برنامه‌ی روزانه‌ی خود بگنجانید و یا اگر می‌توانید، مثل استیو جابز برخی از ملاقات‌های خود را در حال پیاده‌روی انجام دهید.

۳- در طول روز چند استراحت کوتاه داشته باشید
حتی استراحتی کوتاه در حد چند دقیقه میان جلسات و تلفن‌های کاری می‌تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. میسن توصیه می‌کند در این فرصت‌های کوتاه خود را در هوای آزاد قرار دهید: «کمی ‌ویتامین D و هوای تازه می‌تواند بسیار مفید واقع شود.»

۴- در تقویم خود برای مسافرت برنامه‌ریزی کنید
میسن در این‌باره می‌گوید: «داشتن برنامه‌ی مسافرت در تقویم، انگیزه‌‌ی برای ادامه‌ی راه پیش‌روی شما قرار می‌دهد». با نزدیک شدن تاریخ مسافرت نیز، باید در مقابل وسوسه‌ی عوض کردن این برنامه ایستادگی کنید. میسن می‌گوید استفاده از تعطیلات و مسافرت رفتن به ذهن شما استراحت می‌دهد: «از اینکه چقدر با انرژی و با انگیزه به کار خود باز می‌گردید شگفت‌زده خواهید شد.»

۵- برای عصر‌ها و آخر هفته‌ها برنامه بریزید
میسن در توضیح این مورد می‌گوید این به هفته‌ی شما کمی ‌تنوع می‌بخشد و باعث می‌شود فقط به کار خلاصه نشود. اگر کسانی که دوست‌شان دارید و برای‌شان اهمیت قائل می‌شوید نیز در فعالیتی که برای بعدازظهر‌ها یا آخر هفته ‌ خود در نظر می‌گیرید حضور داشته باشند، بسیار بهتر است، مثل همسر، فرزندان و یا دوستان.

۶- زمان‌هایی موبایل خود را خاموش کنید یا در دسترس نباشید
میسن می‌گوید دلایل متعددی وجود دارد که براساس آن‌ها باید در ساعات غیر کاری حداقل چند ساعت موبایل خود را خاموش نگه دارید. او می‌گوید «دنیای فناوری زده‌ی ما این احساس را در ما به وجود می‌آورد که باید همیشه پاسخ‌گو باشیم و همین باعث می‌شود خیلی‌ها بعد از ساعات کاری با ما در تماس باشند. با در دسترس بودن ایمیل یا ابزار‌های حل مشکل از راه دور، هر فردی در معرض استرس مداوم و واکنش قرار می‌گیرد.»

۷- در سمینار یا کنفرانس‌ها شرکت کنید
زمان‌هایی که در محل کار خود احساس خستگی می‌کنید می‌تواند فرصت خوبی برای شرکت در کنفرانس‌ها یا رویداد‌های کارآفرینی مربوط به صنعت خودتان باشد. میسن در این‌باره می‌گوید «بودن در کنار دیگر کارآفرینانی که مثل شما فکر می‌کنند، می‌تواند برای‌تان الهام‌بخش باشد.»

۸- در گروه به خصوصی عضو شوید
میسن توصیه می‌کند «به سازمانی متشکل از کسانی بپیوندید که در موقعیتی مشابه قرار دارند». خود او عضو هیأت مدیره‌ی سازمان کارآفرینان است. او می‌گوید «به این ترتیب در دوران سختی و آسانی، از حمایت و تشویق هم‌قطاران خود بهره‌مند خواهید بود.»

۹- دستاورد‌های خود را مرتب مرور کنید
میسن در این‌باره می‌گوید «من یک کمد پر از کارت‌ها و یک پوشه پر از ایمیل‌هایی دارم که ظرف این سال‌ها از سوی مشتریان خود دریافت کرده‌ام.

روزنامه سایه