خانم های باردار در زمینه مصرف غذاهای گیاهی چه نکاتی را باید رعایت کنند آن ها از چه توصیه هایی باید در این زمینه پیروی کنند رژیم گیاهخواری چه تاثیراتی روی جنین میگذارد
با اینکه داشتن یک رژیم غذایی گیاهی در دوران بارداری یک انتخاب سالم است، اما نیازمند کمی زحمت بیشتر است.
اکثر زنان باردار در مورد تأثیر رژیم غذایی خود بر جنین در حال رشدشان در دوران بارداری، نگران هستند. با این حال با یک برنامه ی غذایی دقیق، جایی برای نگرانی نیست.
ریچل دپندال، مشاور رژیم غذایی در گروه پزشکی سدر- سینای در بورلی هیلز کالیفرنیا، می گوید:” رژیم های گیاهی در دوران بارداری، تمام مواد مغذی مناسب و مورد نیاز مادر و بچه را تأمین می کند.”
دپندال که خود باردار و گیاهخواری است که ماهی نیز می خورد، نگران بود که در دوران بارداری اش ویار گوشت حیوانی داشته باشد، اما برعکسش اتفاق افتاد. او می گوید: “نسبت به گوشت بیش از گذشته، بی علاقه شدم.”
بارداری و رژیم غذایی گیاهی: معایب
با اینکه داشتن یک رژیم غذایی گیاهی در دوران بارداری یک انتخاب سالم است، اما نیازمند کمی زحمت بیشتر است.
گرودریان می گوید: ” پیروی از رژیم غذایی گیاهی که در دوران بارداری مفید است، زحمت زیاد و برنامه ی غذایی مفیدی می طلبد.
به طور کلی، هر چه یک گیاهخوار، غذاهای بیشتری را از رژیمش حذف کند، تأمین نیازهای غذایی اش سخت تر می شود. با این حال مکمل های رژیمی ممکن است بتوانند این خلأ را پر کنند.”
یک گیاهخوار لاکتو اوا ( کسی که لبنیات و تخم مرغ نیز می خورد)، می تواند تمام مواد مغذی مورد نیاز خود برای یک بارداری سالم را از طریق رژیم غذایی و مکمل های مولتی ویتامین/ مواد معدنی، بدست آورد. از سوی دیگر، یک فرد گیاهخواری که از تمام محصولات حیوانی اجتناب می کند، نیاز خواهد داشت که مکمل های ویتامین ب ۱۲ و آهن را مصرف کند و ممکن است لازم شود کلسیم، روی و ویتامین دی نیز مصرف کند.
بارداری و رژیم غذایی گیاهخواری: مزایا
داشتن یک رژیم غذایی گیاهی در دوران بارداری، جنبه های مثبت بسیاری دارد. به عنوان مثال، دفع منابع پروتئینی گیاهی برای کلیه ها، راحت تر است و گیاهخوار بودن می تواند از پوسیدگی دندان- یکی از مسائل رایج در دوران بارداری- جلوگیری کند. علاوه بر این، گیاهخواری به طور کلی خطر به وجود آمدن بیماری های زیر را کم می کند:
– چاقی
– سرطان
– یبوست
– دیابت نوع دو
– بیماری فشار خون
– بیماری های قلبی
– سنگ کیسه ی صفرا
مارتا کی گرودریان آر دی، متخصص تغذیه در بیمارستان گود ساماریتان در شهر دیتون ایالت اوهایو، می گوید: “یک مزیت دیگر گیاهخوار بودن این است که بیشتر زنان گیاهخوار، کمتر غذاهای کم ارزش و بیشتر غذاهای مغذی می خورند.”
بارداری و رژیم غذایی گیاهی: دستورالعمل های تغذیه
دستورالعمل های تغذیه ای برای بارداران گیاهخوار، مشابه دستورالعمل های تغذیه ای زنان باردار غیر گیاهخواراست.
گردریان می گوید: ” همه ی زنان باردار نیازمند آهن، کلسیم، اسید فولیک، اسیدهای چربی اصلی مانند دی ایچ ای( که در رژیم غذایی گیاهی می توان تأمین کرد)، روی و پروتئین اضافی و ۲۰۰ الی ۳۰۰ کالری بیشتر از کالری مصرفی در دوران پیش از بارداری، هستند.”
با اینکه ممکن است زحمت زیادی داشته باشد، اما پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی، در زمان بارداری می تواند برای سلامتی، مفید باشد.
دپندال می گوید: ” رعایت رژیم غذایی گیاهی حاوی ماهی ، آسان است. من با هیچ مشکلی مواجه نشدم، زیرا من عاشق سبزیجات، سویا، تخم مرغ، لبنیات و ماهی هستم.”
مخصوصاً زنان باردار گیاهخوار باید موارد زیر را مصرف کنند:
– ۴ تا ۵ وعده در روز سبزیجات
– ۴ تا ۵ وعده در روز میوه جات
– ۳ تا ۴ وعده حبوبات و جایگزین آنها
– ۸ وعده شیر و جایگزین های شیر ( به عنوان مثال یک فنجان لوبیا قرمز پخته)
– ۶ تا ۱۱ وعده در روز نان، گیاهان گندمی و پاستا ( انتخاب تمام حبوبات در صورت امکان)
– دو وعده چربی های امگا ۳ برای تأمین دی ایچ ای ( که در جاهای دیگر در روغن بزرک، گردو، سویا و تخم مرغ های غنی شده با امگا ۳ یافت می شود)
چربی ها، شیرینی جات و غذاهای کم ارزش، باید کمتر استفاده شوند و زنان باردار باید حواسشان باشد که از خوردن غذاهای زیرخودداری کنند:
– جوانه ی سبزیجات خام و میوه جات تازه ای که پاستوریزه نیستند و آب سبزیجات که ممکن است حاوی باکتری ای مانند ایکولی و سالمونلا باشد.
– پنیرهایی که پاستوریزه نیستند( مانند پنیر کفکی، پنیر خامه ای گاوی و فتا) و شیرهای غیر پاستوریزه، به این دلیل که ممکن است خطر ابتلا به مسمویت غذایی لیستریا را داشته باشند.
مجله پزشکی مادر: