آبسه مغز تورم پر از چرک در مغز ناشی از یک عفونت است یعنی باکتری ها و قارچ ها وارد بافت مغز می شود. از سه طریق آبسه مغزی بوجود می آید که عبارت است از: عفونت در بخشی از جمجمه، از جمله عفونت گوش ، سینوزیت یا آبسه دندان به طور مستقیم به مغز وارد میشود.عفونت در بخشی از بدن ، مانند ذات الریه عفونت ریه، گسترش به مغز از طریق خون و آسیب شدید به سر، که به جمجه شکاف میزند و از طریق شکاف وارد مغز میشود
آبسه مغزي به تجمع چرك و سلولهاي سفيد خون و باكتريها و ساير سلولهاي ايمني در بافت مغزي مي گويند كه اغلب منشاء قارچي يا باكتريايي دارد.
علت آبسه مغزي و عوامل خطرناك چيست؟
اين بيماري هنگاميكه يك باكتري يا قارچ قسمتي از مغز را درگير مي نمايند ايجاد مي شود. وقتي آبسه در مغز تشكيل مي شود دور آن بافت تشكيل شده و يك توده را ايجاد مي نمايد. تشكيل بافت دور آبسه اگرچه ساير قسمت هاي مغز را از گسترش آبسه حفظ مي نمايد ولي ميتواند به شكلي ديگر نيز ايجاد خطر نمايد. زيرا سبب تورم بافت مغز مي شود و چون مغز نمي تواند گسترش يابد روي قسمتهاي ديگرفشار وارد مي كند و ميتواند عروق خوني مغز رامسدود نمايد .در بيشترموارد ميكروبها از طريق خون به مغز مي رسند و منشأ ميكروبها ريه مي باشد و در نوبت بعد عفونت قلب عامل آن مي باشد. در مواردي عامل عفونت از يك اندام مجاور نظير عفونت گوش سبب آبسه مي شود و درمواردي ناشي از يك حادثه نظير برخورد گلوله تفنگ يا جراحي يا ضربه چاقواست كه عامل آبسه مي شود.
در بچه ها با بيمارهاي قلبي نظير تترالوژي فالوت يا عفونتهاي روده و دندان مي تواند عامل آبسه مغز مي باشد.
مواردي كه همراه با ريسك بالا آبسه مغزي است:
1- ضعف سيستم ايمني مثلاً در بيماران ايدزي
2- در بيماريهاي مزمن نظير سرطانها يا سندرم اوسلروبر رندو
3- مصرف داروهاي ضعيف كننده سيستم ايمني نظير كورتيكواستروئيدو كموتراپي
4- وجود شانت هاي راست به چپ ناشي از بيماريهاي مادرزادي قلبي
علائم
گيجي- خواب آلودگي – تحريك پذيري – تب و لرز – سردرد- تشنج – ناتواني در هماهنگي عضلات و اختلالات حركتي- كاهش حس ها و نهايتاً كما
نشانه ها
افزايش فشار داخل مغزي
تستهاي آزمايشگاهي كه بايد درخواست شود:
كشت خون – عكس سينه – CBC – سي تي اسكن مغز – نوار مغز – MRI از سر – تستهاي آنتي بادي عليه توكسوپلاسما گوندي و تنياسوليوم
يك بيوپسي با سوزن براي شناسايي عامل آبسه اغلب ضروري است.
درمان
آبسه مغزي يك اورژانس پزشكي است زيرا فشار بالا در مغز مي تواند جان انسان را تهديدنمايد بيمار بايد در بيمارستان بستري شود تا شرايط آن پايدارشود.
در مواردزير درمان دارويي بدون جراحي توصيه مي شود:
1- آبسه هاي متعدد
2- آبسه كوچكتر از 2سانتيمتر
3- آبسه در عمق مغز
4- آبسه همراه با مننژيت
5- آبسه كه همراه با شنت مغزي باشد كه جهت درمان هيدروسفالي تعبيه گرديده است.
6- عفونت توكسوپلاسماگوندي دربيمارباايدز
بايد از آنتي بيوتيكهاي وسيع الطيف استفاده نمود گاهي چند آنتي بيوتيك لازم است و در مواردي بايد از ضدقارچها نيز استفاده گردد.
در چه مواردي نياز به جراحي است:
1- آبسه بزرگ كه سبب فشار به مغز و بدتر شدن حال بيمار دارد.
2- پس از درمان دارويي آبسه مغز كوچكتر نشود.
3- وقتي در آبسه مغزي گاز ديده شود.
4- وقتي آبسه مغزي پاره شود.
بايد آبسه را باز نمود و ترشحات را خالي كرد و نمونه براي آزمايشگاه فرستاد. در آبسه عمقي مغز زير هدايت CT يا MRI از يك نيدل استفاده مي گردد.
بیشتر بخوانید: علت ورم کردن مغز چیست؟
از كورتن و ديورتيك ها در كاهش ادم استفاده مي گردد.
اگر آبسه مغزي درمان نشود سبب مرگ مي گردد. همراه با درمان احتمال مرگ 30-10 درصد مي باشد. درمان سريع تر با بهبود بيشتري همراه است . بسياري از بيماران پس ازجراحي داراي عوارض نرولوژيك هستند.
آسيب مغز- مننژيت – تشنج و عود عفونت از ديگر عوارض آبسه مغزي هستند.
منبع-http://drsarami.blogfa.com
سلام. ببخشید چرا باید تست آنتی بادی ضد توکسوپلاسما گوندی درخواست بشه در صورت تشخیصآبسه مغزی؟ آیا این عفونت انگلی در مغز شایع هستش؟ لطفا راهنمایی کنید
سلام
چند سالشونه؟
بیماری دیگری دارن؟
علائم شون چیه؟
به طور کلی آبسه ی مغزی مورد شایعی نیست و بیشتر در افرادی بوجود می آید که یا کورتون مصرف میکنند یا نقص ایمنی دارند یا… از طرفی توکسوپلاسما در افراد زیادی مثبت است ولی آن هم در ایمنی نرمال عفونت ایجاد نمیکند، اگر به آبسه های حاصل از توکسو در گرافی مغز شک شود درخواست میشود