لپتین هورمون ترشح شده توسط سلولهای چربی که به حفظ تعادل انرژی بدن کمک می کند، می تواند ابتلا کودکان به دیابت نوع 2 را بخصوص در کودکان مادران چاق افزایش دهد.
لپیتن یکی از عوامل هورمونی است که نقش آن در تنظیم ترشح انسولین وتنظیم مقدار قند خون حیاتی می باشد.
در مطالعه ی جدیدی که توسط محققان انستیتوی تحقیقات Sabanدر بیمارستان کودکان لس انجلس (CHLA) انجام گردید، محققان اعلام کردند که لپتین از ایجاد ارتباط عصبی بین مغز و پانکراس در دوره ی رشد و نمو جنینی جلوگیری می کند.
دانشمندان از موشهای مدل برای ایجاد ارتباط مستقیم بین مغز و سلولهای بتای پانکراس استفاده کردند. آنها عوامل موثر بر این اتصالات را در هنگام رشد و نمو جنین بررسی کرده و دریافتند که گیرنده های لپیتن به میزان زیاد در ساقه ی مغز تولید می شوند.
پرفسور Bouret یکی از محققان برنامه ی علوم اعصاب تکاملی می گوید: ما نشان دادیم که قرار گرفتن مغز جنین موش درمعرض لپیتن در طی یک دوره ی کلیدی رشد و تکامل جنین سبب ایجاد تغییرات دائمی در رشد نورونها از ساقه ی مغز به پانکراس می گردد که منجر به اختلالات بلند مدت در تعادل مقدار انسولین در موش بالغ می شود.
دانشمندان سپس یک دوز لپتین را بطور مستقیم به مغز جنین موش در اواسط بارداری تزریق کردند که نتیجه ی آن کاهش دائمی اتصال عصبی بین ساقه ی مغز و لوزالمعده بود .
دکتر Bouretتوضیح می دهد قطع این ارتباط بین مغز و پانکراس سبب بروز اختلال تنظیم قند خون (همواستازی) در موشهای بالغ می شود. این مطالعه نقش تنظیمی پیش بینی نشده ی هورمون لپتین که توسط سلولهای چربی تولید می شود را آشکار کرد. از آنجائیکه نوزادان مادران چاق در معرض مقادیر بالایی از هورمون لپتین قرارمی گیرند ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2و چاقی درآنها افزایش یابد.
درحالیکه این مطالعه نشان داد غلظت بالایی از لپتین یک عامل ابتلا به دیابت نوع 2 درکودکان باشد، رژیم غذایی کودکان مهمترین عامل در کاهش این خطر است.
یافته های این تحقیق درمجله ی Cell Reports منتشر گردید.
منبع : diabetestma.org