در مطالب قبل در رابطه به خطرات ازدیاد ویتامین D در بدن نوزاد صحبت کردیم. اما کمبود این ویتامین برای نوزاد نیز خطرات مرگباری را به دنبال دارد. نوزادی که ویتامین D در بدنش کم باشد ، دچار خس خس گلو و به دنبال آن تنگی نفس می شود. اگر کودکتان این علائم را دارد و بی قراری می کند حتما وضعیت ویتامین D در بدن او را چک کنید.
مطابق با پژوهشهاي انجام گرفته، اندازهگيري سطح ويتامين ديسرمي (25-hydroxyvitamin D) در نوزادان سه ماهه شاخص مناسبي براي تشخيص و پيشگيري از احتمال ابتلا به عفونتهاي تنفسي است. اين تحقيق نشان داد، نوزاداني كه ميزان ويتامين دي خونشان كمتر از 25 نانومول در هر ليتر است، 2 برابر بيشتر از شيرخواراني كه ميزان ويتامين دي در خونشان 75 نانومول در ليتر يا بيشتر گزارش شده است، در معرض خطر ابتلا به بيماريهاي تنفسي قرار دارند.
اين آزمايش با اندازهگيري ميزان ويتامين دي در نمونههاي خوني هزار نوزاد انجام گرفت و محققان به اين نتيجه دست يافتند که درصد زيادي از نوزاداني كه در خواب از تنگينفس يا خسخس رنج ميبرند با كمبود ويتامين دي مواجه هستند.
به عقيده پژوهشگران، ميزان ويتامين دي كه مادر در دوران بارداري ذخيره ميكند، بر سطح ويتامين دي خون نوزاد رابطه مستقيم داشته، هر چه ميزان ويتامين دي در خون مادر كمتر باشد، احتمال ابتلا به آسم و بيماريهاي تنفسي در نوزاد افزايش پيدا ميكند.
در اين تحقيق فاكتورهاي محيطي ديگري از قبيل وزن، جنسيت، تغذيه مادر در دوران بارداري مورد بررسي قرار گرفت و از ميان اين عوامل، فقر ويتامين دي، مهمترين ريسك فاكتور ابتلا به بيماريهاي تنفسي در ميان نوزادان شناخته شد.
به عقيده پژوهشگران، خطر ابتلا به مشكلات تنفسي نوزادان مبتلا به فقر ويتامين دي از سه ماهگي تا پنج سالگي اين گروه از شيرخواران را تهديد ميكند. اين در حالي است كه مصرف مكملهاي ويتامين دي با تجويز پزشك يا قرار گرفتن در معرض نور خورشيد در ساعاتي از روز درصدي از كمبود ويتامين دي در نوزادان را جبران كرده و خطر احتمال ابتلا به عفونتهاي ريوي و مشكلات تنفسي نوزادان را به ميزان قابلتوجهي كاهش ميدهد.
مطابق با آمارهاي انجام گرفته، در بيش از 20 درصد از نوزادان، ميزان سطح ويتامين دي سرمي كمتر از 25 نانومول در ليتر گزارش شده است كه اين رقم، نوزادان را در معرض خطر مشكلات تنفسي قرار ميدهد.
همچنين اين پژوهشها نشان داد، حد متوسط اندازهگيري شده در بيش از 60 درصد از نوزادان، 44 نانومول در ليتر بوده كه اين ميزان نيز نشانه كمبود ويتامين دي مادران در دوران بارداري است و به نفع سلامت نوزادان نخواهد بود.
ديگر يافتهها نشان داد، كمبود احتمالی ميزان ويتامين دي در نوزاداني كه در زمستان متولد شده يا سابقه ابتلا به آسم در خانواده آنها وجود دارد، بيشتر است. از طرف ديگر فاكتورهايي مانند سبك غلط زندگي والدين يا سيگاري بودن والدين و قرار گرفتن نوزاد در معرض دود سيگار، احتمال ابتلا به فقر ويتامين دي را افزايش ميدهد.
متخصصان مصرف مواد لبني در دوران بارداري، قرار گرفتن در معرض نور خورشيد يا مصرف مكملهاي ويتامين دي تحت نظر پزشك را از مهمترين راهكارهاي پيشگيريكننده از ابتلاي نوزاد به فقر ويتامين دي معرفي ميكنند.