بدن مادر از ابتدای بارداری اش شروع به نغییراتی می کند اما اصلی ترین این تغییرات از هفته ی نهم بارداری آغاز می شود. تغییراتی در رفتار ، خلقیات و طرز فکر او. اصلی ترین دلیل این تغییرات بیشتر شدن باور مادر نسبت به بارداری است. او از سومین ماه بارداریش بیشتر به فکر سلامت خود و جنینش خواهد بود.
تغييرات خلقي همراه با رشد جفت
نوسان هاي هورموني كه همزمان با رشد جفت افزايش پيدا ميكند باعث واكنشهاي خلقي و جسماني در زن باردار ميشود.
ممكن است در اثر اين نوسانات زن باردار دچار كاهش فشار خون و قند خون شده و در نتيجه سطح انرژي او كاهش پيدا ميكند.
در نتيجه اين اتفاقات خستگي حاملگي بر او مستولي ميشود اما در هفته نهم بارداري تقريباً جفت رشد اصلي خود را كرده و تغييرات هورموني روبهكاهش است و او در اين هفته انرژي بيشتري در خود حس ميكند.
علاوه بر اين بيماري صبحگاهي يا همان احساس حالت تهوع هنگام صبح نيز كاهش پيدا كرده و تا يكي يا دو هفته آينده ساختار جفت كامل ميشود و مشكلات هفتههاي اول بارداري روبهكاهش ميرود.
البته اين به آن معنا نيست كه زن باردار توانايي قبل از باردارياش را براي انجام برخي كارهاي خانه و بيرون از خانه به تنهايي دارد، بلكه خبر خوشي است كه از دغدغههاي فكري شوهرش كم ميكند.
حمايتهاي رواني راهگشا
بايد در نظر داشت كه نوسانات هورموني در اين هفته هم ادامه دارد و حتي ممكن است وضعيت رواني بيثباتي را در مادر ايجاد
كند.
همسر زن باردار بايد در نظر داشته باشد كه ممكن است در اين هفته مادر گاه احساس شادماني زياد و گاه احساس غمگيني كرده و ممكن است بشدت گريه كند.
البته آگاهي نسبت به اين احساسات متناقض زن باردار به زن و شوهرش كمك ميكند تا با واقعيات اين دوره از بارداري راحتتر كنار آمده و شوهر حمايتهاي رواني بيشتري از او به عمل آورد. در اين هفته همسر نبايد بخاطر واكنشهاي رواني و متناقض، او را سرزنش كند بلكه ابراز همدردي به كاهش حالات متناقض خلقي و رفتارياش كمك ميكند.
يكي از دغدغههايي كه ممكن است در اين هفته در زن باردار نمايان شود، دلواپسيهاي مداوم او براي تغذيه و رشد جنينش است. خصوصاً زناني كه ويار بارداري شديد دارند ممكن است در سه ماه اول بارداري كاهش وزن نيز داشته باشند و از اينرو براي سلامت جنين خود درباره رشد و نحوه تغذيه او احساس نگراني كنند.
شوهر زن باردار در اين دوران بهتر است اين آگاهي را به همسر خود بدهد كه جنين مواد مورد نياز خود را از بدن مادر ميگيرد و بهتر است براي اينكه اين نگراني كاهش پيدا كند وعدههاي غذايي روزانهاش را به وعدههاي كوچك به ميزان
6 وعده در روز تقسيم كند تا با اين كار هم حالت تهوع او كاهش پيدا كرده و هم معده خالي نباشد.
تغييرات فيزيكي در هفته نهم بارداري
كمخوابي و مشكلات خواب در دوران بارداري رايج است البته ميزان شيوع آن به اندازه ماههاي آخر نيست ولي بهتر است به او اجازه داد تا زمان زيادتري را به استراحت بپردازد و زودتر از شبهاي قبل بخوابد.
بزاق دهان در اين هفته ممكن است افزايش بيشتري پيدا كند. اگر او شكايتي در اين مورد داشت شوهر ميتواند به او پيشنهاد دهد تا براي سلامت دهان و دندانش روزي چندبار دهان خود را با آب شسته و مسواك بزند.
البته زن باردار در اين هفته آمادگي بيشتري براي پذيرش كامل بارداري در خود حس ميكند و پذيرش برخي علائم بارداري برايش ملموستر
ميشود.
اگر زن در اين دوران دچار ورم بارداري شد همسر بايد به او كمك كرده تا حتماً وعدههاي سالم غذايي مصرف كرده و يا براي او آب سبزيجات تهيه كند زيرا نوشيدن آب سبزيجات به كاهش يبوست بارداري و در نتيجه كاهش ورم در اين دوران كمك ميكند.
گرچه ممكن است حساسيت به برخي رايحهها هنوز در زن وجود داشته باشد در اين مورد نيز شوهر ميتواند با همسر خود همكاري بيشتري كرده و براي مدتي پنجرهها را باز بگذارد و يا اينكه در شستوشوي برخي لباسها و وسايلي كه زن نسبت به آن حساسيت بويايي پيدا كرده است كمك كند.
تغييرات مسافر كوچولو
دادن اطلاعاتي درباره جنين در اين دوره نيز به زن باردار او را براي پذيرش باردارياش اميدوارتر ميكند.
در هفته نهم بارداري ماهيچههاي كوچك جنين در حال شكلگيري هستند و دستها و پاهايش رشد ميكنند اما هنوز مادر احساسي نسبت به جنين خود در ناحيه شكم ندارد و در اين هفته تنها از طريق شنيدن صداي قلبش با آن ارتباط عاطفي، فكري و رواني بيشتري برقرار ميكند.